• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #793566  autor: calipse
 31 mar 2015, 20:30
Cześć!

Nadeszła zmiana telefonu, ale że nie chcę wiązać się w żadne umowy, a wybór padł na iPhone 5s (5 już za stara, 6 zdecydowanie za drogie jak na taki telefon). I teraz mnie zastanawia to, czy warto go nadal kupić w oficjalnym polskim Apple Store, gdzie cena wynosi około 2,5k, czy na allegro (nowy, od sprzedawcy), gdzie cena jest nieco niższa, czy w sklepach typu MediaExpert czy jakieś inne (o ile w takich sklepach jeszcze te telefony są). Na ceneo cena najtańszego wynosi 2200, a więc ponad 300 zł mniej :) Jak więc sprawa wygląda na dzisiejszy dzień? Gdzie warto kupić?
 #793576  autor: darek638
 31 mar 2015, 20:46
Ja wyznaję zasadę, że im droższy telefon tym pewniejsze źródło.

Nigdy więcej Play.
 #793686  autor: calipse
 01 kwie 2015, 12:18
darek638 pisze:Ja wyznaję zasadę, że im droższy telefon tym pewniejsze źródło.
Też często kieruję się taką zasadą, ale zastanawiałam się, czy to wciąż ma sens, skoro na ich stronie oficjalnej króluje szóstka, a 5s jest gdzieś tam na szarym końcu.

Ale jak na razie mam zamiar kupić z najpewniejszego źródła. Dzięki!
 #797597  autor: Mr. Allen
 21 kwie 2015, 17:57
Również się podepnę pod temat, bo wymarzony iPhone 5s wciąż na celowniku. Nie chcę przepłacać -Apple store odpada - 2,5 vs. 3k za nowego by mi nie dało spokoju. Na Allegro sporo jest ofert dość pewnych, wprawdzie od prywatnych sprzedawców, ale wciąż na gwarancji w przedziale 1600-1900. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

EDIT: Pozwolę sobie wrzucić kilka linków i proszę o opinię:

1) http://allegro.pl/apple-iphone-5s-32gb- ... 42021.html

2) http://allegro.pl/apple-iphone-5s-16gb- ... 95938.html - 30 OSÓB kupiło (!), o co chodzi?!

3) http://allegro.pl/iphone-5s-gold-16gb-z ... 11213.html

4) http://allegro.pl/iphone-5s-64-gb-jak-n ... 53677.html

5) http://allegro.pl/apple-iphone-5s-16-gb ... 57659.html (!)

6) http://allegro.pl/iphone-5s-32gb-gwar-v ... 25526.html

Może jakieś własne propozycje?
 #798291  autor: honey23
 25 kwie 2015, 12:13
Ja kupiłem swojego iPhone 6 na Allegro i jestem bardzo zadowolony. Bierz śmiało ale z polskiej dystrybucji.
 #799442  autor: Mr. Allen
 01 maja 2015, 15:24
honey23 pisze:Ja kupiłem swojego iPhone 6 na Allegro i jestem bardzo zadowolony. Bierz śmiało ale z polskiej dystrybucji.
Podrzucisz link kolego? :-) Warto znać sprawdzone już źródło.
 #799524  autor: Leo
 01 maja 2015, 22:44
Ja kupiłem na początku lutego córce złotego iPhone 5s 16 GB w MediaM na fakturę za 1999 zł. Udało się odzyskać VAT i wyszła bardzo dobra cena ok. 1650 zł. Była wtedy bodajże kilkudniowa wyprzedaż. Może warto poczekać na tego typu okazję ?
 #799832  autor: tk925
 04 maja 2015, 11:32
Jak allegro to szukaj sprzedawcy (firmy) z duża ilością pozytywnych komentarzy, oczywiście żeby był dowód zakupu. Aż tak specjalnie bym nie celował tylko w polską dystrybucję i fakturę vat (no chyba że odliczasz) , ponieważ w momencie odpukać naprawy gwarancyjnej Apple nie żąda dowodu zakupu, jedynie po numerze imei sprawdza od kiedy był aktywowany w sieci, czyli moment od którego obowiązuje gwarancja, ważna jednakowo dla całej Europy. Sprawdzaj jeśli niska cena na allegro skąd sprzedawca ma wysyłać. często czas oczekiwania przy takiej cenie nawet do miesiąca i wysyłka z bardzo daleka się zdarza. Bież tylko fizycznie dostępne od ręki, wysyłka z naszego kraju. Oczywiście pudełko fabrycznie zafoliowane.
 #800069  autor: kamila29
 05 maja 2015, 18:10
Ja już miałam kupować Iphona 5s na allegro, ale zawahałam się i zaczęłam zastanawiać nad Xperią Z3. Nie uważacie że Iphone 5s zaczyna być trochę przestarzały? Nie chcę kupić czegoś, czego potem bym żałowała, a jakoś nikt doświadczony w tym temacie nie stanął mi na drodze;)
 #800117  autor: tk925
 05 maja 2015, 20:59
kamila29 pisze:Ja już miałam kupować Iphona 5s na allegro, ale zawahałam się i zaczęłam zastanawiać nad Xperią Z3. Nie uważacie że Iphone 5s zaczyna być trochę przestarzały? Nie chcę kupić czegoś, czego potem bym żałowała, a jakoś nikt doświadczony w tym temacie nie stanął mi na drodze;)
To zależy głównie jaki system preferujesz i czego oczekujesz od smartfona. 5S nie będzie jeszcze raczej przestarzały, ma procesor nie wiele mniej wydajny niż w najnowszym iP 6. Ale czy ekran w 5S nie byłby dla Ciebie za mały, Z3 ma jednak większy i lepszy.Proponuje jak masz możliwość zobaczyć w jakimś media czy innym sklepie oba.
 #802120  autor: calipse
 17 maja 2015, 21:02
Wciąż nie kupiłam tego iPhone. Jednak wydanie ponad 2,5 tysiąca boli i to bardzo. W końcu to tylko telefon. Dobry, i nie oszukujmy się, ładny, ale ta cena w apple store powala.

Czy ceny mogą spaść? W końcu wzrosły, prawda? A czy więc jest szansa, że w ciągu tego roku spadnie? Bo nie kupię za 2,5k, to już zdecydowałam. Z allegro, jeżeli sprawdzony, może tak, ale jednak waham się i zastanawiam, czy jest szansa na spadek ceny.
 #803218  autor: ogqozo
 23 maja 2015, 18:25
Jak dla mnie, iSpot to mimo wszystko najlepsza, najpewniejsza opcja. Mają salony, można chyba też kupić przez internet (w każdym razie mają ten telefon w sklepie internetowym także:).

http://ispot.pl/iphone-iphone-5s

To jest jedyny licencjonowany dystrybutor Apple'a w tym kraju, z czym też się wiąże to, że zależy im na reputacji. Szukając okazji można się za to nadziać na słabszy serwis i ryzyko, że kasa wyrzucona w błoto. Mi się to nie zdarzyło, choć raz na Allegro chciałem kupić konsolę taniej i wyszło, że podróbka, więc teraz cokolwiek kupuję, to raczej z oryginalnych sklepów.

A co do ceny, no cóż, to nie jest sukienka na jedną okazję - podziel sobie tę cenę na każdy dzień używania telefonu i wychodzi, że kwota nie jest tak duża jak na coś, co codziennie cały czas używasz. Mają raty, mają kilka innych ulg (np. 6% mniej dla studentów). Ceny do jesieni raczej nie spadną, więc jak ktoś chce mieć iPhone'a, to teraz jest równie dobry moment jak zawsze.
 #803276  autor: f0ku5
 23 maja 2015, 22:41
Bzdury, iSpot to nie jest jedyny licencjonowany sprzedawca. Aczkolwiek chyba najpewniejszy.
 #803370  autor: ogqozo
 24 maja 2015, 15:33
Google mówi, że to "jedyna sieć spełniająca wymogi Apple Premium Reseller", ale może coś się zmieniło? Z tej racji, chyba jako jedyni mają m.in. rabat 6% dla studentów itp., bo że produkt można kupić też w innym sklepie, to oczywiście prawda.
 #803473  autor: calipse
 25 maja 2015, 13:35
ogqozo pisze:A co do ceny, no cóż, to nie jest sukienka na jedną okazję - podziel sobie tę cenę na każdy dzień używania telefonu i wychodzi, że kwota nie jest tak duża jak na coś, co codziennie cały czas używasz. Mają raty, mają kilka innych ulg (np. 6% mniej dla studentów). Ceny do jesieni raczej nie spadną, więc jak ktoś chce mieć iPhone'a, to teraz jest równie dobry moment jak zawsze.
Co to jest te 6%? Śmiech na sali :) Może dodam, że telefonu nie używam jako gadżetu dla setek aplikacji i gierek, bo mam tablet ze świetną baterią, więc akurat czegoś takiego nie potrzebuję. Dla mnie iPhone jest telefonem jak każdy, być może zdecydowanie za drogim, nieco ładniejszym niż każdy inny no i ze świetnym aparatem. Muszę więc to chyba przemyśleć, bo jak widzę po komentarzach, kompletnie nie opłaca się iPhone kupić, zdecydowanie nie dla samego aparatu, dla osoby, która telefonu używa do czego w końcu został stworzony - dzwonienie i wysyłanie wiadomości.
 #803789  autor: calipse
 27 maja 2015, 15:46
Te 6% zniżki dla studentów to nie jest nawet na telefony

Szukam fajnej oferty, używany iPhone 5s ale ciężko jest... do 1500-1600 max, bo nie jestem jeszcze na tyle zdesperowana, żeby nowy kupić. Wszystkie oferty albo podejrzane (30 komentarzy, zbyt dobra oferta), albo ja sama po prostu się nie znam, nie wiem o co zapytać, czego szukać. Nic ciekawego tam nie ma :(
 #804157  autor: rhub
 29 maja 2015, 22:33
darek638 pisze:Ja wyznaję zasadę, że im droższy telefon tym pewniejsze źródło.
Też mam podobne podejście, niedawno w ispocie kupiłam 6tkę, przy takim sprzęcie lepiej szukać miejsca sprawdzonego i z dobrym serwisem.
 #806854  autor: blankaQ
 16 cze 2015, 23:03
Dokładnie. Kup w sprawdzonym salonie i będzie git. Nie ma co rozbijać się po serwisach aukcyjnych. Najlepiej kupić w sprawdzonym źródle typu własnie ispot i wtedy i nie boisz się, że cos z nim nie tak i masz od razu możliwość gwarancji oraz serwisu.
 #807291  autor: ogqozo
 19 cze 2015, 10:42
calipse pisze:Te 6% zniżki dla studentów to nie jest nawet na telefony
Oj tak. Jest na komputery. Faktycznie nie ma to wpływu na zakup telefonu. Aczkolwiek ta oficjalna plomba Apple zawsze dodaje pewności. W przypadku telefonów to nadal wiąże się np. z licencjonowanym serwisem, czyli gwarancja na naprawiony sprzęt, zastępczy telefon w razie naprawy, świetne tempo napraw/wymiany, no i pewność, że wszystko w środku będzie zrobione "zgodnie z normami".
 #809339  autor: Jacun28
 29 cze 2015, 21:26
Witam,a nie lepiej Ci kupic tanszego ip 5c?