• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #80338  autor: pielgrzym
 18 cze 2006, 13:44
Cześć,

jak to w końcu jest z tą pamięcią współdzieloną w 6230i? Mam ledwo ok. 150 SMSów i już mi telefon pyszczy, że 'pamięć prawie pełna' :smt011 stan pamięci dla galerii to 13mb wolnego (mam raptem jednego MMSa zapisanego - niecałe 20kb). Mam tylko jedną dodatkową gierkę java (Worms Forts). Kurczę, jak kupowałem ten tel. to myślałem, że upchnę tam minimum jakieś 500 SMSów, a tutaj taki zonk :( ile można maksymalnie wcisnąć sms'ów do tej zabawki? Co mam pokasować, żeby się więcej wiadomości mieściło? :smt010 pomóżcie proszę :)

EDIT: kurczę, mam wrażenie, że modele z serii biznesowej są niedopracowane. Przez ostatnie 3 miesiące miałem Nokie 3120. Telefon prosty jak konstrukcja cepa, niezniszczalny i zaopatrzony w absolutnie każdą pożyteczną funkcję z grona 'podstawowych ułatwiaczy życia'. Dało się kasować masowo raporty, można było ustawić, żeby po zapchaniu się skrzynki sms kasował automatycznie np. sms'y wysłane. Teraz człowiek wsiada na sprzęt za 2000zł i kurde takie podstawowe opcje gdzieś wyparowały :( kurczę, przez ten cały rozbuchany marketing i branding żyjemy w iście papierowych czasach - jakość leci na ryj. Podobny trend widać wyraźnie np. w samochodach. Auta z lat 80 są w porównaniu do tych nowoczesnych niezniszczalne. Teraz się bryczki produkuje z elementów żywotnych przez 5 lat. Kurczę, zły troszkę jestem :)

#80363  autor: Bobb
 18 cze 2006, 16:17
Ten telefon ma ograniczona pamiec na smsy. Tak jak piszesz okolo 150 wchodzi... Przykro, ale tak wlasnie jest. Nic nie jest doskonale...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#80368  autor: pumba
 18 cze 2006, 16:42
Bobb pisze:Ten telefon ma ograniczona pamiec na smsy. Tak jak piszesz okolo 150 wchodzi... Przykro, ale tak wlasnie jest. Nic nie jest doskonale...
A czy wszystkie inne Nokie też tak mają np. model 6280?

#80369  autor: Bobb
 18 cze 2006, 16:47
Z tego co mi wiadomo to w pelni wspoldzielona pamiec (czyli smsow wlezie ile jest wolnego miejsca) maja jedynie Nokie z Symbianem. Wiec 6280 (notabene moje marzenie :D ) raczej tez bedzie mial ograniczona pamiec. Mozliwe ze nie do 150 ale np 500, czy 1000 smsow. Chociaz w telefonach biznesowych raczej nie przewiduje sie az takiej wielkiej ich ilosci. Najlepiej gdyby wypowiedzial sie jakis uzytkownik 6280...

#80386  autor: wendzior
 18 cze 2006, 18:07
Bobb pisze:Z tego co mi wiadomo to w pelni wspoldzielona pamiec (czyli smsow wlezie ile jest wolnego miejsca) maja jedynie Nokie z Symbianem. Wiec 6280 (notabene moje marzenie :D ) raczej tez bedzie mial ograniczona pamiec. Mozliwe ze nie do 150 ale np 500, czy 1000 smsow. Chociaz w telefonach biznesowych raczej nie przewiduje sie az takiej wielkiej ich ilosci. Najlepiej gdyby wypowiedzial sie jakis uzytkownik 6280...
u mnie tak jest - mam upchnięte 200 sms na pamieci tel i 120 na karcie i nic nie mowi :P

#80396  autor: Bobb
 18 cze 2006, 19:05
No wlasnie, bo masz telefon z symbianem...A na jakiej karcie miesci Ci sie 120 smsow??

#80397  autor: wendzior
 18 cze 2006, 19:07
tylko 120 bo wiecej jeszcze nie odebralem - te 120 sms to 295 kb, a wolnego mam jeszcze 120mb czyli zmiesci sie ok 40-50 tys w tych 120mb :P

#80423  autor: Bobb
 18 cze 2006, 20:37
Myslalem ze 120 na karcie sim... Wiec zastanawialem sie jaka Ty masz karte Sim ze Ci sie tyle miesci :D Teraz juz rozumiem...

#80454  autor: drek101
 19 cze 2006, 06:45
Mam takie pytanie. Mam jeszcze starą karte sim która ma mniejsza pojemność ale wiem ze sa w salonach sa nowe rodzaje kart które maja wiekszą pojemność. Czy jak sie wymieni taką kartę to czy zwiekszy się liczba zapisanych smsów i czy taka wymiana jest płatna?

#80544  autor: Kaczy
 19 cze 2006, 18:15
drek101 pisze:Mam takie pytanie. Mam jeszcze starą karte sim która ma mniejsza pojemność ale wiem ze sa w salonach sa nowe rodzaje kart które maja wiekszą pojemność. Czy jak sie wymieni taką kartę to czy zwiekszy się liczba zapisanych smsów i czy taka wymiana jest płatna?
Jeżeli masz kartę w simplusie to wymienisz ją za kilkanaście zł, a jak jest w innych sieciach to nie wiem.
Chociaż w Orange od dość dawna są już nowe karty.

...::: Made for loneliness :::...