• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #80143  autor: karolzet
 16 cze 2006, 22:47
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jakim programem i na jakich ustawieniach najlepiej kompresować pliki mp3, żeby była jak najlepsza jakość odtwarzania na głośniku w Nokii 6230i. Jaki bitrate najlepiej ustawić?

#80285  autor: znal
 17 cze 2006, 23:56
rekompresja nie poprawi raczej jakosci dziweku na glosnikach
chyba ze chodzi Ci o to, zeby jak najbardziej scisnac te mp3 tak zeby nie stracily jakosci przy odtwarzaniu przez glosnik
jezeli tak polecam kompresje mp3 do mp4 :)
zajmuja wyraznie mniej i nie traca na jakosci, ustawienia jakich uzywam:
kodek - nero digital audio
bitrate- zmienny - jakosc najnizsza (jest wystarczajaca)
profil aac - lc (tak musi byc, he kom nie czyta)

wada mp4 jest brak mozliwosci przewijania na fonie tak jak mp3 i dluzszy czas kompresji

#80346  autor: pielgrzym
 18 cze 2006, 14:20
znal, rozumiem, że kompresujesz muzykę za pomocą Nero Wave Editora? Czy jest jakaś słyszalna różnica między presetami 'Transparent', 'Extreme' i 'Audiophile' (tzn. słyszalna na oryginalnym headsecie Nokii, bo podejrzewam, że na jakiś Kasprzakach to od razu by wyszło :smt005 )? Kombinuje właśnie jakby tu upchnąć więcej muzyki jednocześnie nie tracąc na jakości :)

#80387  autor: wendzior
 18 cze 2006, 18:12
ja na programie arial audio converter robie tak
wkladam piosenke daje 96kbps/44,1 khz/mp3 lub wma i prawie nie ma roznicy w jakosci ale jest wielka w rozmiarze :D
1 min = 1,5 mb
dlatego powiedzialem o tym programie bo go uzywam a o nwe nic nie bylo napisane ;-)

PS nie rob wma bo ci nie odtworzy - mowilem to o swoim przypadku (moja koma odtwarza wma)

#80422  autor: karolzet
 18 cze 2006, 20:37
wendzior pisze:1 min = 1,5 mb
hmmm, to jakoś dużo moim zdaniem

Ja używałem Audacity, tylko że po kompresji przeszkadzają mi takie szumy w tle :roll: (przy kompresji do 64 kbs). Mam w telefonie plik, który dostałem od kolegi przez bluetooth w jakości 56 kbs i naprawdę zero szumów i ogólnie jakość idealna. Nie wiem jak to skompresować.

#80424  autor: Bobb
 18 cze 2006, 20:42
Ja uzywam blaze Media pro i pzy kompresji 64 kbit/s jakosc jest naprawde zadowalajaca, a 3 minutowe utwory maja niecale 2MB....

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#80497  autor: wendzior
 19 cze 2006, 13:55
karolzet pisze:
wendzior pisze:1 min = 1,5 mb
.
pomylilo mi sie - 1,5 min - 1mb

wejdz http://www.e-soft.co.uk/AudioConverter.exe
i na parametry ustaw 96kbps/44,1 khz/stereo i powinno byc dobrze
jak 96 to dal ciebie za duzo to stopniowo schodz i patrz czy utrata jakosci jest duza i czy jakosc cie zadowala :-D

#80516  autor: karolzet
 19 cze 2006, 15:26
Skorzystałem z programu poleconego przez Bobb'a i jestem zadowolony z jakości :), spróbuję jeszcze tym Twoim wendzior.

#80537  autor: cadavre
 19 cze 2006, 17:58
Ja używam GoldWave bo tak zostało mi z lat kiedy tworzyłem muzę i końcowy mastering w GW robiłem. Osobiście używam kodeka LameMP3 a bitrate zależny od tego jakie przeznaczenie:
jeśli dzwonek - 92kbps
jeśli do odsłuchu - oryginał pliku (196-320kbps)

#80547  autor: znal
 19 cze 2006, 19:21
pielgrzym pisze:znal, rozumiem, że kompresujesz muzykę za pomocą Nero Wave Editora? Czy jest jakaś słyszalna różnica między presetami 'Transparent', 'Extreme' i 'Audiophile'
tak
na hds-3 i buzzerze nie ma zadnej roznicy miedzy tymi profilami (ja ustawiam zawsze: Taśma(tape)- najniższa)

#80797  autor: szulzykk
 21 cze 2006, 09:03
ja polecam Hi-Q Converter. Piosenka 3minutowa zajmuje cos ok 1mb i dobra jakosc :-D