• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #800426  autor: zwariowany.kurczak
 07 maja 2015, 12:17
Ktoś może wytłumaczyć w sposób logiczny, całkowity zanik sygnału na wymuszonym UMTS900 podczas połączenia? Normalnie w trybie czuwania -95dBm, aby podczas połączenia... -110dBMm i za małą chwilę rozłączenie.
Owe dziwy dzieją się 1km od nadajnika... Taki chwalony Plus a ma kompletnie zepsutą konfigurację sieci? Rozumiem iż jest efekt "pływania komórki 3G", jednak coś tu za bardzo pływa = leci w kulki :)
Najlepsze iż BOK uparcie twierdzi iż na przestrzeni 23 km² są trzy stacja z kompletem pasm - LTE 800/1800, GSM/DCS, HSPA+900/2100... W centrum i promieniu 3km od niego są 3 nadajniki i ja :) Tylko dlaczego magiczne tylko 2G jako tako działa?
Wybranie tylko UMTS900 = problemy, no chyba że jesteś na zewnątrz, to może kogo innego rozłączy ;D W tylko 2G potrafi przy silnym sygnale -95dBm stacji będącej w odległości 1,2km... przełączyć na -105dBm znajdującej się 4km dalej na wsi...
=
BYLE DO KOŃCA UMOWY!!!

Były jaja w Play, Orange się zdecydować nie mógł, ale teraz jest lepiej i tak samo jak w T. Jednak niemożliwość utrzymania połączania głosowego w zasięgu TRZECH stacji, to za dużo...
Plus ma ostatnio bardzo duży problem z UMTS900 i GSM, tak zauważyłem będąc w okolicach południowej Wielkopolski i części Dolnośląskiego - w trybie oczekiwania utrzymuje telefon w zasięgu GSM/UMTS900. Ale spróbuj Pan użyć telefonu.. rozpoczyna się rollercoaster po stacjach i technologiach.... a i tak lądujesz w GSM :)

PS. Zapewne moc UMTS2100 jest tak nikła - spierniczone ustawienie- iż UMTS900 się zapycha, a sieć nie udźwignie ruchu data na GSM... Więc po co zwiększyć moc? Odpiszemy że wszystko działa a Ty wydziwiasz.
PS2. Odpalono tutaj ostatnio LTE800 ale wpływu to nie powinno mieć żadnego.
 #800495  autor: habish
 07 maja 2015, 15:40
Całkiem możliwe że U900 jest zapchane, ma to pewnie związek z CSFB.
W Kościanie (też południowa Wielkopolska) CSFB z LTE przenosi do U900 mimo że na stacji jest także dostępne U2100
 #800561  autor: SACZI
 07 maja 2015, 19:38
No to nieźle :)
Ja właśnie rozwiązuje umowę z T-Mobile, który trzyma u mnie sygnał na poziomie -110dBm, U2100 (ale rozmów nie zrywa) i do Plusa się przenoszę.
Długo testowałem sieć i wyszło mi, że Plus ma ją o wiele lepszą (GSM 900 i 1800, U900 i 2100, LTE800 i 1800).
Czekam na aktywacje SIM'ki i oby Twoje problemy "Kurczaku" były TYLKO lokalne.
 #800626  autor: zwariowany.kurczak
 07 maja 2015, 22:57
Przez 6mc miałem spokój... UMTS900 był lekarstwem na baterię. Myślę iż macie rację że coś skopali z LTE800. Tak bardzo modemy lubiłyby LTE800 aby kolejna technologia do zapchania to UMTS900?
Dziwy dzieją się różnie:
Leszno - UMTS900 i trzyma.
Krotoszyn - jazda ja wyżej...
Poznań Rynek i rejon PKP - jazda...
Warszawa Lotnisko Chopina... GSM, w budynku śladowe 3g...
Warszawa Śródmieście - UMTS900
Warszawa Praga Południe - w stanie spoczynku spadnie do GSM i koczuje :twisted:

Ogólnie zawsze mam telefon tylko w UMTS900 i fajnie, Internet szybszy + łączy rozmowy szybciej. W Play było to o tyle dobre iż miał 3 sieci w tym standardzie - mógł poratować się roamingiem.
Myślę iż NW! wiedziało co robi, zostawiając gęstą siatkę stacji, zyskali pojemność...
I proszę bez rad w stylu ustaw na automat... bateria w 20h :mrgreen: To samo w GSM dożywa 36h... - ładowanie w nocy ok, pad w dzień nie :twisted:
 #800885  autor: SACZI
 09 maja 2015, 12:56
Skąd wiesz w jakim standardzie Twój telefon połączył się z nadajnikiem?
Ja sprawdzam przez netmonitor, a dopiero później na BTSearch odszukuje CID.

Moja karta w Plusie wczoraj została już aktywowana. Siła sygnału na 2G/3G/4G jest potężna (około -65 dBm).
Zauważyłem, że dźwięk w słuchawce jest jednak niższej jakości niż w T-Mobile ...
 #800895  autor: marcinek243
 09 maja 2015, 13:35
bardzo dobra ale nie potężna w porównaniu do -21 które osiągnięłem na latarni morskiej 2m od anteny :D
 #802139  autor: mkkot
 17 maja 2015, 23:37
SACZI pisze:Skąd wiesz w jakim standardzie Twój telefon połączył się z nadajnikiem?
Ja sprawdzam przez netmonitor, a dopiero później na BTSearch odszukuje CID.

Moja karta w Plusie wczoraj została już aktywowana. Siła sygnału na 2G/3G/4G jest potężna (około -65 dBm).
Zauważyłem, że dźwięk w słuchawce jest jednak niższej jakości niż w T-Mobile ...
Przecież do netmonitora możesz wgrać bazę z btsearch i sprawdzać Fieldtestem (jeśli to Samsung).
http://btsearch.pl/nobbimonitor.php
http://img15.hostingpics.net/pics/564272fieldtest.png