• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 5 z 14
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
 #784439  autor: amigo007
 13 lut 2015, 00:45
Wczoraj kupiłem kod 50 za 43. Dzisiaj próbując doładować, dostaję komunikat że nieprawidłowy kod. Sprzedajacy niby teraz to reklamuje. Ale ile teraz poczekam to niewiem.
 #784440  autor: Spioszek
 13 lut 2015, 00:58
Aizo a co tu jest do rozumienia? płacąc mobilnie i mając kupon na 10 czy 20zł, allegro Ci dopłaca do zakupów od 50zł, dlatego osoba, która kupuje ma taniej o te 10 czy 20zł.
Sprzedający sobie jeszcze więcej zyska bo kupił tanio, sprzeda tyle co jest normalnie w sklepie :).
 #788712  autor: teds
 04 mar 2015, 18:04
z allegro w sumie jeszcze nie próbowałam doładowywać, kiedyś doładowywałam przez jakaś stronkę ale pamiętam że dość duża prowizja była i nie bardzo się to opłacało. a korzystał ktoś z was może z mpotwora? widziałam na yt taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=f28t2a01pw0 i wydaje się że to dość fajna apka tym bardziej że możesz płacić mpassem od razu.
 #788772  autor: KA
 04 mar 2015, 21:59
Pomijając mobilne allegro, najlepsze jest chyba to: http://www.taniedoladowania.com/Play,d,3.html
Przy każdej wysokości, nawet 5zł, jest jednakowo 10% taniej i kody przychodzą zawsze w ciągu 2-3 minut.

W końcu DZIAŁAJĄCY Android!!!
 #798846  autor: everymen
 28 kwie 2015, 07:10
Również podbijam http://www.topup.center/. Jedyna niedogodność (dla niektórych) to konieczność zalogowania się przez facebooka. Jeśli nie używasz, tanie doładowania znajdziesz również na allegro.
 #798913  autor: drozda
 28 kwie 2015, 14:42
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę że serwisy takie jak ten topup.center działają na zasadzie zakupu doładowań bez podatku VAT za granicę a potem sprzedają je w Polsce. I teoretycznie służby fiskalne mogą Was jako końcowego płatnika zmusić do zapłaty nieodprowadzonego podatku .... generalnie to śliski temat i radzę unikać doładowań kart czy PSN i Xbox Live z takich źródeł bo nigdy nie wiadomo kiedy aparat fiskalny zechce skontrolować te transakcje ...
 #798915  autor: bazooka
 28 kwie 2015, 14:55
@drozda - kupiłem Windowsa ze źródła, który mówił, zapewniał że jest legalny, po 4 latach kontrola, Policja, spisywanie zeznań... byłem poszkodowany!
Skoro sprzedający o tym nie informuje, a Ty wiesz coś ze swoich źródeł i milczysz, to kto jest poszkodowany a kto zataja, i można mu przyczepić plakietkę pasera?
Jeśli gdzieś o tym informują skąd niska cena, wskaż to miejsce - sam zgłoszę, póki co kupuję dalej, bo się opłaca :-)
 #798919  autor: drozda
 28 kwie 2015, 15:11
@sebusy - ja ci mogę powiedzieć że jak mi prześlesz 100 PLN to wyślę kilogramową sztabkę złota - wchodzisz w to ?
Według regulaminu:
http://www.topup.center/files/REGULAMIN.pdf
1.
Portal generuje automatycznie rachunki i faktury VAT zgodnie z
wybraną w panelu administracyjnym przez Usługobiorcę konfiguracją.
2.
Rachunki za zakupione doładowania są domyślną formą ewidencji sprzedaży.
3.
Ewidencja sprzedaży odbywa się zgodnie z prawem federacji Szwajcarskiej oraz kantonu Zug.
czyli VAT jest płacony w CH według stawki 8% .....
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, 15:19 przez drozda, łącznie zmieniany 1 raz.
 #798924  autor: drozda
 28 kwie 2015, 15:17
https://www.justlanded.com/polski/Szwaj ... Szwajcarii
W przypadku usług typu business - to - consumer (B2C), miejscem opodatkowania VAT pozostanie kraj, w którym przebywa dostawca.
Są jednak pewne wyjątki, gdzie ogólne reguły nie mają zastosowania, a sprowadzone zostaną szczegółowe zasady w przypadkach, gdzie miejscem opodatkowania powinno być państwo, w którym usługa jest konsumowana. Będzie to dotyczyć m.in.: elektronicznego świadczenia usług telekomunikacyjnych, nadawczych, niektórych usług cateringowych i gościnności usługowej, materiałów edukacyjnych i naukowych oraz usług kulturalnych i sportowych oraz materiałów eksploatacyjnych.
wyczerpuje to znamiona wałku podatkowego
 #798929  autor: martin76
 28 kwie 2015, 15:45
Dokladnie Drozda.
Walek na Vacie. Nikt nie obroni zakupu z Polski doladowan, "wywozu" do Szwajcarii aby odzyskac 23%VAT, tam niby oplacenie 8% VAT (zeby bylo smieszniej tego VATu sobie ktos nie odpisze jesli nie ma firmy w Szwajcarii, w Polsce mozna odpisywac VAT z EU, w ktorej Szwajcaria sie nie znajduje), a nastepnie sprzedawanie doladowan znow do Polski.

Widac ludzie jeszcze nie mieli bliskiego spotkania z US, w szczegolnosci zwrotu VATu albo walku na VACie. Tu "wyrok" zapada z automatu, a bronic sie mozna latami. Optimus, Adax i kilkanascie innych firm polozylo sie na tym, a kombinowali troche bardziej biegli w temacie. I nawet wygrali swoje odwolania, tyle ze po tym jak firmy przestaly istniec.
 #798933  autor: everymen
 28 kwie 2015, 16:12
martin76 pisze:Dokladnie Drozda.
Walek na Vacie. Nikt nie obroni zakupu z Polski doladowan, "wywozu" do Szwajcarii aby odzyskac 23%VAT, tam niby oplacenie 8% VAT (zeby bylo smieszniej tego VATu sobie ktos nie odpisze jesli nie ma firmy w Szwajcarii, w Polsce mozna odpisywac VAT z EU, w ktorej Szwajcaria sie nie znajduje), a nastepnie sprzedawanie doladowan znow do Polski.

Widac ludzie jeszcze nie mieli bliskiego spotkania z US, w szczegolnosci zwrotu VATu albo walku na VACie. Tu "wyrok" zapada z automatu, a bronic sie mozna latami. Optimus, Adax i kilkanascie innych firm polozylo sie na tym, a kombinowali troche bardziej biegli w temacie. I nawet wygrali swoje odwolania, tyle ze po tym jak firmy przestaly istniec.
Reasumując, co mi grozi za kupienie tańszego o 2 zł doładowania? Zwrot tych 2 zł, czy też jakaś surowa kara?;)
 #798935  autor: Gregrin
 28 kwie 2015, 16:18
To jeszcze pytanie do tych obeznanych w obrocie VAT'em. Czy użytkownika końcowego powinno to interesować czy firma wypełnia wymogi podatkowe ?? Bo jak dla mnie osoby nawet rozumiejące ta cala sytuacje nie są w stanie sprawdzić czy oni poprawnie się rozliczają czy nie. A jeśli coś tam kombinują to oni przecież będą za to odpowiadać.

PS: przez "elektronicznego świadczenia usług telekomunikacyjnych" można rozumieć sprzedaż doładowań ?? Jakie ta firma świadczy usługi telekomunikacyjne ?? To mi bardziej brzmi jako dostawce voip który musi w stawkach uwzględniać polski VAT.
 #798949  autor: Blank
 28 kwie 2015, 17:13
Gregrin pisze:PS: przez "elektronicznego świadczenia usług telekomunikacyjnych" można rozumieć sprzedaż doładowań ?? Jakie ta firma świadczy usługi telekomunikacyjne ?? To mi bardziej brzmi jako dostawce voip który musi w stawkach uwzględniać polski VAT.
Sprzedaż doładowań nie jest w mojej opinii usługa telekomunikacyjną.

Wysłane z LG F60 za pomocą Tapatalka

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #798977  autor: bazooka
 28 kwie 2015, 20:27
Ciekawy temat się zrobił, ale tu tworzy OT - czy można raz liczyć na "usługę" moderatora i wybranie tych wypowiedzi i skonstruowanie nowego wątku :?:

Przeniosłem posty dotyczące doładowań do tego wątku.
Golarz Filip

Musze jednak odpisać Panu @drozda - odwróciłeś kota ogonem - zadałem zupełnie inne pytanie, bo nie jestem szpecem od VAT - przeczytaj jeszcze raz i odpisz...
...a może nie masz zamiaru, czujesz się winny, a może właśnie dopuściłeś się pomówienia ze względu na swoją "wiedzę" o tym czy jest to usługa telekomunikacyjna :?:
Powtarzam - nie jestem znawcą - ale moja opinia jest taka jak @divhasha :)
P.S.
@divi - czy nie za często się zgadzamy ostatnio :?: :D
 #799038  autor: drozda
 29 kwie 2015, 09:38
@ sebus @ divhashmorex - ale w opinii Ministerstwa Finansów jest :
http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... 4A91884E7C
W ocenie Ministerstwa Finansów należność płacona za doładowania w rzeczywistości stanowi należność za usługi telekomunikacyjne.
Możecie tupać nóżkami albo spalić opony na Świętokrzyskiej .....
 #799040  autor: martin76
 29 kwie 2015, 09:51
Gregrin pisze:To jeszcze pytanie do tych obeznanych w obrocie VAT'em. Czy użytkownika końcowego powinno to interesować czy firma wypełnia wymogi podatkowe ?? Bo jak dla mnie osoby nawet rozumiejące ta cala sytuacje nie są w stanie sprawdzić czy oni poprawnie się rozliczają czy nie. A jeśli coś tam kombinują to oni przecież będą za to odpowiadać.

PS: przez "elektronicznego świadczenia usług telekomunikacyjnych" można rozumieć sprzedaż doładowań ?? Jakie ta firma świadczy usługi telekomunikacyjne ?? To mi bardziej brzmi jako dostawce voip który musi w stawkach uwzględniać polski VAT.
Mysle, ze realnie nic nie grozi kupujacym. Tu najpierw firma by musiala udostepnic dane, a ze jest ze Szwajcarii to polski US moze im sobie kazac. Natomiast co do samego VATu to moze byc jak z akcyza na paliwo na stacjach, ktore go na lewo sprowadzaly i wystawialy normalne FV. Do zaplaty wezwano tu rowniez kupujacych + wysoka grzywna. Takie wspaniale jest prawo w PL. No ale to musieliby miec dane kupujacych.
Co do spelniania wymogow podatkowych, to tu nie ma nikogo, kto by wydal taka opinie jednoznacznie. Same urzedy skarbowe wydaja opinie sprzeczne w tych samych sprawach jak sie wystepuje do nich z zapytaniem, ale jest to podstawa do obrony, gdy ma sie taka opinie z US.
Chociaz po glebszym zastanowieniu to dochodze do wniosku, ze dzieje sie to za przyzwoleniem polskiego US, bo musza wystepowac o zwrot zaplaconego VATu, US musi im go oddawac, a kazdy kto wystapil o zwrot VATu wie, ze grozi to natychmiastowa kontrola, tym bardziej jak robi sie to regularnie.
Wiec cala sprawa raczej rozbija sie o to, czy wiedzac o tym, ze firma sprzedajaca doladowania dziala na granicy prawa (zmniejszajac wplywy do budzetu Polski) nam to przeszkadza czy nie.
W koncu to nie okradanie staruszki tylko panstwa, ktore ta kase by przeznaczylo na nagrody dla urzedasow, albo obiad "U sowy" ;)
 #799042  autor: Blank
 29 kwie 2015, 09:57
Bazowałem na definicji usługi telekomunikacyjnej, którą znam. Z tego co widzę, Ministerstwo Finansów również. Dla mnie to jest śmieszne, aby uznać doładowania telefonów za usługi telekomunikacyjne, gdyż w żaden sposób nie mieszczą się one w definicji usługi telekomunikacyjnej, ale widać w Ministerstwie Finansów pracują osoby o niezwykłej kreatywności.

Dla świętego spokoju, można zatem stwierdzić, że rzeczywiście doladowanie telefonu jest usługą telekomunikacyjną, jakkolwiek nielogiczne by to się wydawało.
Aczkolwiek jestem zdania, że jakby trafiło na kogoś wyjątkowo upartego, to rozumowanie MF nie powinno mieć szans obronić się w sądach. Ale to tylko moje dywagacje. Zwłaszcza, że przeciętny sędzia nie należy do zbyt inteligentnych (powiedziałbym wręcz, że przeciętny przedszkolak ma więcej rozumu).

Dzięki za (ten śmieszny, aczkolwiek również przygnębiający) link

Pozostaje tylko kwestia, jaką karę za kupowanie takich doładowań mógłby otrzymać kupujący. Tu nie będę bawić się w domysły, bo po prostu nie wiem.
Osobiście nie korzystam z topup center, gdyż nigdy nie był to dla mnie serwis godny zaufania (po za tym moje konta na FB są blokowane - zakładałem je by np. doładować konto w Play, czy skorzystać z jakichś rabatów w innych firmach i nie chce mi się zakladać kolejnego. Ponadto nie wiem, czy konta nie są w jakiś sposob przez nich weryfikowane (przez topup), a płacić w razie czego normalnej stawki za doładowanie nie miałem zamiaru).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
  • Strona 5 z 14
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5