• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 279 z 1158
  • 1
  • 277
  • 278
  • 279
  • 280
  • 281
  • 1158
 #798946  autor: Halset
 28 kwie 2015, 16:59
playwlkp pisze: @ Benjamin Linus -niestety nie ma innej możliwości,TM wiadomo to to samo co Orange,te same nadajniki w tej samej lokalizacji,Plus tragedia ta sama,a o Play nie będę pisał bo na wymienionych nadajnikach swojego do dziś nie mają żadnego,na jednym mają zezwolenie od powstania tej sieci,do dziś jest nieuruchomiony .
Pozwolę się wtrącić. TM i O nie to samo. Każda z tych sieci jest inaczej skonfigurowana. Spróbuj kupić sobie starter za 5zł i sprawdź jak działa TM. Z reguły optymalizacja sieci w TM wygląda o wiele lepiej niż w O i to głównie widać na połączeniach.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #798973  autor: Pawrzes
 28 kwie 2015, 19:58
Mixiorek pisze:Faktycznie jedno RRU. W tym rejonie zasięg był słaby?
Dobrze, że Networks stawia kolejne nowe stacje. Oby w tym roku powstały kolejne. Sam mam kilka miejsc, w których bardzo by się przydała nowa stacja bo z zasięgiem jest bardzo krucho.
Dziwna oszczędność ponieważ wszystkie stacje dookoła pracują w każdym pasmie i technologii jakie maja T-Mobile i Orange. Pozwolenia nadal nie ma w wykazie UKE. Miejscami są problemy z brakiem zasięgu w budynkach (koło samej stacji raczej nie bo to wyżej położony teren a w GSM wzajemnie zakłócają się stacje odbierane tutaj z różnych lokalizacji, w T-Mobile jest przesadzony DCS z dwóch masztów w miejscowości Skierdy http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 58&zoom=13 które zapewniają najsilniejszy sygnał w letnisku Sikory koło rzeki Narew i tak daleko jest on na prawie takim samym poziomie co GSM. Sporo ludzi korzysta z anten zewnętrznych do modemów aby odbierać UMTS2100 w którym transfery są całkiem dobre, na UMTS900 upload jest szybszy niż download...

Pozdrawiam
 #798993  autor: ja.michal
 28 kwie 2015, 22:20
Mixiorek pisze:- nadal nie ma stacji, która została postawiona w sołectwie Bielawa, gmina Konstancin przy ul. Ściennej. Słup struno betonowy, prawdopodobnie jest to grupa Solorza. Maszt stoi gotowy od około 2 miesięcy. Nie wiem czy stacja działa
Akurat jeśli chodzi o Plusa to miewał epizody z odpalonymi stacjami bez pozwoleń z UKE. Wyroki i kary były. Może historia lubi się powtarzać?
playwlkp pisze:Żeby w tych czasach 4 km za miastem nie było dostępu do żadnego stacjonarnego internetu z większymi prędkościami bez limitu .
Od miasta jak do miasta. Często gęsto w stolicy brak porządnego kabla. Często jeden operator z marną infrastrukturą.
playwlkp pisze:Albo jak się zdenerwuję to kupię i założę wzmacniacz ,który ponoć jest nielegalny i pewnie na " polepszenie zdrowia " dobrze nie wpłynie :twisted:
To już może lepiej skorzystać z propozycji kolegi Mixiorek? ;)
Sam jestem w rejonie gdzie jest kiepsko z sygnałem - lasy, wzniesienia. Stacja bazowa U900 jakieś 1,5 km od, sektory również w moją stronę, ale ukształtowanie robi swoje. :( Telefon w budynku gubi zasięg, żeby pogadać lepiej wyjść na zewnątrz.
Benjamin Linus pisze: No to ja bym poszedł w Play. Telefon wybrałby najlepszy zasięg z 4 opów. A tak masz 1 i to beznadziejny.
Głupie rozwiązanie. Miałem telefon w Play i dostęp do wielu sieci, gdy każda z nich jest słaba, to głupota. Non stop szuka sygnału, skacze między operatorami, drenuje baterię i osoby, które próbują się dodzwonić często mają informacje o braku abonenta w zasięgu sieci. Przeprowadza do Orange była, o dziwo, zbawieniem. Przynajmniej jest stabilniej.
 #799179  autor: bobekos1
 29 kwie 2015, 23:57
Chyba to nie ten temat, jeśli tak to dajcie linka do dobrego itp. Czy wiadomo coś o poprawie zasięgu Play w okolicach Rzgowa (łódzkie), a zwłaszcza LTE...? Dziękuję za odpowiedź! :)

Obrazek
 #799258  autor: Spacedust
 30 kwie 2015, 16:40
Tak wygląda w Poznaniu stacja bazowa Orange na ul. Chartowo 5 od zaplecza - dlaczego nie dali RRU na maszcie ani na dachu ?

Obrazek

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #799273  autor: Spacedust
 30 kwie 2015, 17:39
Mixiorek pisze:Za mała nośność masztu/ dachu? 12 RRU swoje waży.
Tak podejrzewam, od 2 lat, wiszą tylko 3 anteny tribandowe i 6 TMA (po 2 na sektor).

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #799410  autor: Spacedust
 01 maja 2015, 12:50
Rezen pisze:Jak juz to tam wisza max 3 tma i jakis zestaw diplexerow/triplexerow.
Jedno RRU to wazy w okolicach 25 kg ;)
Moim zdaniem to TMA:

Obrazek

#799479  autor: Rezen
 01 maja 2015, 18:19
Zdjecie dosc niewyrazne jest. Najlepiej widac to przy antenie po lewej stronie. Nizej wisi odwrocony do gory nogami diplexer (wchodza dwa jumpery od feedera, a wychodza cztery do anteny). Troche wyzej masz TMA (wchodza dwa jumpery i wychodza dwa). Nie widze tez tam sensu zakladania wiecej TMA, jesli RCU sa tylko wpiete na UMTS2100.
 #799488  autor: SACZI
 01 maja 2015, 18:57
Panowie, tak zacząłem czytać dział technikalia i zacząłem się zastanawiać ile kosztuje 1 sektor nadajnika w standardzie dzisiaj najbardziej standardowym, czyli UMTS (nie wnikam w częstotliwość).
Pojawił się wątek opłacalności, dlatego o tym wspominam, bo w mojej miejscowości sytuacja jest conajmniej dziwna.
Mała mieścina niecałe 2000 mieszkańców, uzdrowisko w okolicy Krosna.
Orange i Plus maja 1 wspólny nadajnik U2100 no i GSM. Plus natomiast ma 2 standardy GSM i UMTS oraz, wczoraj potwierdzałem w BOK Plusa LTE 1800 i 800.
Więc jak to jest, TM i O się nie opłaca rozbudowywać sieci, bo mała mieścina.
Ludzie uciekają z sieci, bo zasięg w domach ledwie, ledwie.
Plus natomiast postawił nadajniki we wszystkich standardach i na dodatek w 2 lokalizacjach.
2 opom się nie opłaca, a 1 opłaca?
 #799525  autor: ja.michal
 01 maja 2015, 22:55
SACZI, zapewne Plus był w miasteczku pierwszy. Skoro był pierwszy to większość mieszkańców korzysta z usług plusa ergo mało kto używa Orange/T-Mobile. Wniosek sam się nasuwa - operator nie będzie stawiał stacji bazowej dla kilku osób. Koszt stacji (z całą biurokracją) może osiągać 0,5 mln zł.
Za jakiś czas pewnie wyjdzie, że postawią. Tyczy się to aukcji na 800/2600 MHz. Jest lista gmin, które operatorzy muszą pokryć i w jakim czasie. Praktycznie cały kraj. Powinieneś się doczekać... w ciągu 3 lat od decyzji rezerwacyjnej. ;)
 #799541  autor: bed
 02 maja 2015, 02:23
No dobrze, ale o ile rosną koszty jeśli i tak są wszystkie pozwolenia, jest maszt itd. ale nie działa tylko jeden sektor? Jakie to będą oszczędności?
 #799555  autor: SACZI
 02 maja 2015, 08:42
ja.michal pisze:SACZI, zapewne Plus był w miasteczku pierwszy. Skoro był pierwszy to większość mieszkańców korzysta z usług plusa ergo mało kto używa Orange/T-Mobile. Wniosek sam się nasuwa - operator nie będzie stawiał stacji bazowej dla kilku osób. Koszt stacji (z całą biurokracją) może osiągać 0,5 mln zł....
Trudno się z Twoja argumentacja nie zgodzić.
Nie wiem ile osób korzysta z Plusa, a ile z pozostałych operatorów. Nie wiem również kto jako pierwszy postawił nadajnik w mojej wsi. To wszystko było pewnie 15-20 lat temu, więc już teraz nie ma znaczenia.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę że ta mała mieścina to uzdrowisko i co roku przewija się przez nią/nie (bo w odległości 7 km jest druga miejscowość uzdrowiskowa) może i nawet 100 000 kuracjuszy.
Szczerze powiedziawszy sam jestem mile zaskoczony skalą inwestycji Plusa, tym bardziej, że jeszcze rok temu nie było w ogóle LTE.
Dzisiaj jest na 2 częstotliwościach.
NetWorks w końcówce 2012r zmodernizował stacje bazowe i z 2 lokalizacji Orange i T-Mobile powstał 1 maszt obejmujący całą miejscowość.
U2100 jednak jest zbyt słabe, żeby wszędzie zapewnić sygnał minimum te -90dBm.
G900 jest wszędzie na poziomie -75dBm, ale to juz nie te czasy, gdzie wymagało się od operatora tylko zasięgu. U900 i jakiegokolwiek LTE - brak (są tylko pozwolenia w UKE).
Reasumując, jak widać Orange i TM 0,5 mln za stację bazową dzielą między siebie, a Solorz 1 mln PLN przyjmuje na swoja klatę sam (poprzez Aero2, Mobyland, Sferię i Plusa - tak wynika z BTS Search).
 #799559  autor: wlkp
 02 maja 2015, 09:08
Podobnie jest u mnie ,pisałem kilkanaście postów wyżej ,zasięg w budynkach bardzo słaby momentami do zera,masz stoi 4 km dalej najbliższy ale sektora w moim kierunku nie ma ,i nie chcą założyć ,choć to tylko dołożenie nadajnika a nie budowanie masztu od nowa . Mało tego jakieś 11 km od mojego zamieszkania,mała miejscowość gmina mają jeden swój nadajnik i na drugim maszcie ( właściciel Plus )mają kolejne nadajniki .Maszty stają około max 1 km po prostej,do tego ten ich nadajnik to jakiś biedny jest nie wiem czy ma 2 sektory i na co to pytam,tu nie szkoda opłat za dzierżawę ( przed Networks był tylko jeden i starczył ) teraz 2 praktycznie koło siebie,a tam gdzie jest dziura z zasięgiem nie doprosisz się . Ktoś wyżej jak pisałem sugerował sprawdzenie zasięgu TM bo niby zasięg nie równy mimo jednych nadajników,sprawdziłem bo mam testową kartę z Virgin Mobile ,ale tak szczerze mówiąc może jest minimalnie lepiej ,ale nie wiele w środku domu są cały czas problemy .

A jeszcze jedno,Orange woli wpakować wielką kasę w salony multimedialne i chwalić się na całą Polskę jakie to nowoczesne ,a na głupią poprawę klientom zasięgu założyć jeden nadajnik się nie opłaci,bo nie ekonomiczne . Kpina i tyle .
Normalnie prawie jak ZUS ,pałace budują za nasze pieniądze a jak mają świadczenia godne ludziom płacić to nie ma pieniędzy ,bo lepiej pałace pobudować,pracownikom nierobom zapłacić 13-ki i zagraniczne wyjazdy integracyjne robić za płatników pieniądze .
 #799598  autor: SACZI
 02 maja 2015, 13:17
Dobrze, że pojawiają się takie krytyczne opinie nt sieci T i O.
Ja problem zgłaszałem do iBOA i otrzymałem odpowiedź sms'em, że problem został rozwiązany.
Skoro tak, to odesłałem kuriera z aneksem umowy i po prostu nie przedłużyłem kontraktu.
Pani, która do mnie oddzwaniała, dlaczego odesłałem aneks, chciała zgłosić problem do działu technicznego. Zobaczyła jednak w systemie, że takie zgłoszenie już było ...

Zostaje nam "głosowanie nogami" (o ile ma się, gdzie odejść)...
 #799965  autor: Spacedust
 04 maja 2015, 21:44
Nowego Xsignal nie ma i nadal nie działa nawet pod iOS 8.4 beta 1 ;( Chyba wrócę do 8.2 jeśli jeszcze można.

#800309  autor: Spacedust
 06 maja 2015, 22:14
Benjamin Linus pisze:A sprawdzałeś: Cellular Info ?
Pokazuje Band.
Ale nie CIDy i nie loguje do pliku.

• Strona 279 z 1158
  • 1
  • 277
  • 278
  • 279
  • 280
  • 281
  • 1158
  • 1
  • 277
  • 278
  • 279