• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 278 z 1158
  • 1
  • 276
  • 277
  • 278
  • 279
  • 280
  • 1158
 #798820  autor: Mixiorek
 27 kwie 2015, 22:52
lzur pisze:http://www.btsmap.one.pl/uke/[/url] gotowe
Dzięki. Btsearch nie wyświetla stacji, które już są w bazie o zostaje dodane np: LTE. Stąd cenię sobie Twoją pracę ;)

Spostrzeżenia:
- nadal nie ma stacji, która została postawiona w sołectwie Bielawa, gmina Konstancin przy ul. Ściennej. Słup struno betonowy, prawdopodobnie jest to grupa Solorza. Maszt stoi gotowy od około 2 miesięcy. Nie wiem czy stacja działa
- zapewne w ciągu około miesiąca (albo już jest) LTE Networks zawita: Grójca, Warki, Iłży, Ryk, Sandomierz, Nowa Dęba, Staszów, Połaniec, Rudnik nad Sanem, Mława, Maków Mazowiecki, Pułtusk, Ostrów Mazowiecka, Pionki, Węgrów, Ciechocinek itd.
- w Warmińsko-Mazurskiem, Lubuskiem wysyp LTE Networks...
- bardzo dużo pozwoleń Networks w Lublinie i okolicy

Oj dzieje się w Networks.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #798851  autor: kmis
 28 kwie 2015, 07:38
Mixiorek pisze:
lzur pisze:http://www.btsmap.one.pl/uke/[/url] gotowe
Dzięki. Btsearch nie wyświetla stacji, które już są w bazie o zostaje dodane np: LTE. Stąd cenię sobie Twoją pracę ;)

Spostrzeżenia:
- nadal nie ma stacji, która została postawiona w sołectwie Bielawa, gmina Konstancin przy ul. Ściennej. Słup struno betonowy, prawdopodobnie jest to grupa Solorza. Maszt stoi gotowy od około 2 miesięcy. Nie wiem czy stacja działa
- zapewne w ciągu około miesiąca (albo już jest) LTE Networks zawita: Grójca, Warki, Iłży, Ryk, Sandomierz, Nowa Dęba, Staszów, Połaniec, Rudnik nad Sanem, Mława, Maków Mazowiecki, Pułtusk, Ostrów Mazowiecka, Pionki, Węgrów, Ciechocinek itd.
- w Warmińsko-Mazurskiem, Lubuskiem wysyp LTE Networks...
- bardzo dużo pozwoleń Networks w Lublinie i okolicy

Oj dzieje się w Networks.
W Mławie od 2 tygodni jest już LTE.
 #798852  autor: p2225
 28 kwie 2015, 07:51
Mixiorek pisze: - w Warmińsko-Mazurskiem, Lubuskiem wysyp LTE Networks...
tylko co z tego jak niby szerokopasmowe lubuskie, a wszystko nadal leci na radioliniach.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #798854  autor: Mixiorek
 28 kwie 2015, 08:17
kmis pisze:W Mławie od 2 tygodni jest już LTE.
Czyli tak jak napisałem, może już działać ;) kolejna aktualizacja map zasięgu LTE może wprowadzić sporo nowości. Tempo kolejnych uruchomień naprawdę niezłe. Jak tak dalej pójdzie to do jesieni albo nawet latem dogonią LTE1800 Play i grupy Solorza.
tylko co z tego jak niby szerokopasmowe lubuskie, a wszystko nadal leci na radioliniach.
Jest już wybrany operator sieci?

#798858  autor: Mixiorek
 28 kwie 2015, 08:38
pawelec2225 pisze:jeszcze nie :?
To trudno żeby ktoś się już wpiął ;) niech go wybiorą i wtedy pewnie zaczną się starania chętnych o udostępnienie węzłów, włókien itp.
4 województwa zakończyły prace: Dolnośląskie, Wielkopolskie, Lubuskie i Pomorskie. Nie wiem jak z wyborem operatora. Do końca roku powinni być. Mam nadzieję, że wszyscy na tym skorzystamy i będzie to "skok cywilizacyjny".

#798863  autor: wlkp
 28 kwie 2015, 09:06
Uparli się na to LTE zamiast w pierwszej kolejności poprawić zwykły zasięg 2G/3G .Ludzie nadal tyle problemów zgłaszają z zasięgiem,głównie tereny wiejskie a oni walą nadajniki LTE w miastach ,tam już jest dobry zasięg . Lepiej chyba dobrze pokryć cały kraj w 3G aby dziur nie było,ale gdzie tam,od ponad 4 lat zgłaszam problemy z zasięgiem,nic nie zrobili i nie planują taką dostaje odpowiedz,brak słów .Teraz mam maszt 4 km od siebie ( po połączeniu ,właściciel TM ),jest miejsce wolne bo nie założyli sektora w moją stronę,wystarczy założyć nadajnik,ale ni cholery nie doprosisz się,nie planują nic zmieniać ,bo trzeba w miastach i w Metrze LTE zakładać .
 #798865  autor: wlkp
 28 kwie 2015, 09:26
Znam to ale wybacz,to operator powinien zasięg poprawny zapewnić,wystarczy że kilka abonamentów płacę w Orange . Jak tylko jakiś operator zapewni naprawdę dobry zasięg,to Orange nawet 1zł na mnie nie zarobi,bo przy każdej rozmowie znudziło mi się słuchać " halo halo coś przerywa,ja pana wcale nie słyszę " .
 #798867  autor: Mixiorek
 28 kwie 2015, 09:41
Też mam miejsce gdzie jest spory problem z zasięgiem Orange/ Networks. Do tego jest to jeszcze granica LAC. Nadajniki niby niedaleko bo jeden około 4-5km, drugi 5-6km a niestety ukształtowanie terenu oraz spore zalesienie powoduje, że z zasięgiem są spore problemy a transmisja danych chodzi jak krew z nosa albo w ogóle nie chodzi. Żeby porozmawiać trzeba wyjść na zewnątrz.

#798874  autor: wlkp
 28 kwie 2015, 10:09
No i sam widzisz jak jest,to takie miejsca trzeba poprawić aby dziur w pokryciu nie było,a nie robią wielkie halo bo LTE w metrze założyli ,jakby było 3G też by starczyło .Zawsze powtarzam że jest telefonia mobilna i zasięg powinien być wszędzie ,bo się przemieszczasz i nie polega to na tym żeby był tylko dobry w wielkiej aglomeracji,obecnie w tych czasach to chyba 3G powinno być normą i na tym się skupić żeby dotarło praktycznie wszędzie .A sieć która ma postawiony maszt i nie chce założyć nadajnika aby poprawić zasięg to jest nieporozumieniem ,ja rozumiem gdybym chciał aby mi maszt postawili blisko domu,to są koszta,ale on już stoi i powinien być dobrze wykorzystany .
 #798881  autor: Mixiorek
 28 kwie 2015, 10:29
Nie bierzesz pod uwagę jednej, bardzo ważnej rzeczy. Uzasadnienia ekonomicznego dla nadajnika. Wiesz ile osób dziennie korzysta z przywołanego przez Ciebie metra? Do tego osoby te są "powyżej" średniego użytkownika sieci mobilnej jeżeli chodzi o rachunki i korzystanie z wszelkich usług. Do tego LTE a 3G to dwie różne pary kaloszy w funkcjonowaniu, zarządzaniu, efektywności zasobów sieci.
A tam gdzie mi brakuje zasięgu jest może kilkanaście, kilkadziesiąt osób w Orange, które niekoniecznie korzystają z transmisji danych i dzwonią nie tak często. Uwierz mi, ze gdyby w tym rejonie powstał park przemysłowy, logistyczny, gdzie pracowało by 500 osób nadajnik by się pojawił ;)

#798887  autor: Benjamin Linus
 28 kwie 2015, 11:35
playwlkp pisze:Uparli się na to LTE zamiast w pierwszej kolejności poprawić zwykły zasięg 2G/3G .Ludzie nadal tyle problemów zgłaszają z zasięgiem,głównie tereny wiejskie a oni walą nadajniki LTE w miastach ,tam już jest dobry zasięg . Lepiej chyba dobrze pokryć cały kraj w 3G aby dziur nie było,ale gdzie tam,od ponad 4 lat zgłaszam problemy z zasięgiem,nic nie zrobili i nie planują taką dostaje odpowiedz,brak słów .Teraz mam maszt 4 km od siebie ( po połączeniu ,właściciel TM ),jest miejsce wolne bo nie założyli sektora w moją stronę,wystarczy założyć nadajnik,ale ni cholery nie doprosisz się,nie planują nic zmieniać ,bo trzeba w miastach i w Metrze LTE zakładać .
Rozumiem że nie masz możliwości skorzystania z innej sieci, bo czekać 4 lata na coś co nie nastąpi to już raczej czekanie na cud.
 #798888  autor: wlkp
 28 kwie 2015, 11:40
Wszystko się zgadza,masz rację ale widzisz jak pisałem jest to telefonia mobilna,i jak taki mieszkaniec powiedzmy Warszawy postanowi sobie wyjechać na wekend Majowy za miasto na wieś to wtedy będzie latał " po polu i szukał pola " Byłem w sobotę u znajomych na małej imprezie,mieszkają 4 km za miastem i zasięg mają taki sobie,w sumie na zewnątrz łapią nawet LTE,ale internet jaki do nich dociera to jedynie radiówka lub z limitami po GSM .Żeby w tych czasach 4 km za miastem nie było dostępu do żadnego stacjonarnego internetu z większymi prędkościami bez limitu .Co do tego że operatorowi się nie opłaci ,ja to wiem i jak napisałem nie oczekuję że postawi mi nadajnik 500 metrów od domu,ale maszt stoi 4 km od mojego domu,wystarczy na nim nadajnik założyć w odpowiednia stronę,czy to aż tak wiele ,a w rejonie by się zaraz zasięg polepszył,a tak mam dostęp do 2 nadajników,które łapią na granicy zasięgu w domu lub brak całkowity,jeden jest prawie 9 km do mnie ,a drugi ponad 7 przez wielki las,a ten co jest 4 km i malutki lasek to nie ma nadajnika w moim kierunku .

@ Benjamin Linus -niestety nie ma innej możliwości,TM wiadomo to to samo co Orange,te same nadajniki w tej samej lokalizacji,Plus tragedia ta sama,a o Play nie będę pisał bo na wymienionych nadajnikach swojego do dziś nie mają żadnego,na jednym mają zezwolenie od powstania tej sieci,do dziś jest nieuruchomiony .Trudno zostaje chyba z tym żyć albo do miasta się wyprowadzić :-D ,ale raczej zostanę przy tym pierwszym . Albo jak się zdenerwuję to kupię i założę wzmacniacz ,który ponoć jest nielegalny i pewnie na " polepszenie zdrowia " dobrze nie wpłynie :twisted:

Nie no bez przesady że nic nie działa,sygnał jest tylko słaby ,na zewnątrz działa to w miarę,problem jest w domu bo tu zasięg momentami ucieka do zera ( są miejsca gdzie nie ma wcale ) a telefon musi być przy oknie ,u rodziców jest jeszcze słabiej,mieszkają koło mnie .A latanie na zewnątrz żeby normalnie porozmawiać to jakoś nie uśmiecha mi się .

Testowo miałem numer w Play,siedział praktycznie na TM cały czas .Orange nie wpuszczało z tego co widziałem.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, 12:23 przez wlkp, łącznie zmieniany 2 razy.
 #798895  autor: wlkp
 28 kwie 2015, 12:52
Zobaczcie ile ludzi na alledrogo kupuje takie wzmacniacze ( których ponoć zakładanie jest nielegalne ),ale to chyba świadczy o tym jakie braki w zasięgu mają operatorzy .W mojej wsi wiem że kilka osób ma je założone,kiedyś kolega wspominał mi że niby z Orange namierzali te wzmacniacze i kazali demontować to bo zakłócenia sieci robiły .
http://allegro.pl/listing/listing.php?b ... acnicz+gsm
  • Strona 278 z 1158
  • 1
  • 276
  • 277
  • 278
  • 279
  • 280
  • 1158
  • 1
  • 276
  • 277