• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #7901  autor: Dragon
 03 lip 2005, 17:48
Przyszedl czas zeby wymienic zasluzonego A50 i wymienic teleofn (tym bardziej ze babcia sypnela kasa). Zastanawiam sie aktualnie nad tymi dwoma telefonami. Z jednej strony SX1 ktory ma duzy wyswietlacz, przez co jest multimedialnym kombajnem (szkoda ze nie ma paratu 1,3mpix) no a z drugiej strony 6230 ktora tez bardzo mi sie podoba, nie jest takim klocem (bateria raczej dlzuej wytrzymuje niz w SX1) no i ma wlasciwie wszystko czego mi potrzeba. Gdyby 6230 miala wiekszy wyswietlacz to bralbymgo bez zastanowienia (od razu mowie ze nie stac mnie na wersje "i", jeszcze musze piec do gitary kupic). Mowcie co wedlug was jest lepsze, aha jesli macie jeszcze jakies propozycje (do 650zł) to piszcie dla mnie telefon musi miec (kolejnosc zgodnie z priorytetem):
-mp3, karty pamieci i sluchawki w zestawie
-kolorowy ekran
- IrDa lub BT (Irde musi miec, a BT niekoniecznie)
-dobra jakosc
-kalendarz im bardziej rozbudowany tym lepiej, na pewno nie chce czeos takiego jak w 3310
- bateria musi wytrzymac 1 dzien (minimum) podczas ktorego bede krozystal 3godz mp3 i radia, 30min BT lub Irda, 10 min rozmow, 10sms-ow
-wyswietlacz jak najwiekszy 65000kolorow
-kable do polaczenie z komputerem w zestawie
-aparat minimum VGA
-nagrywanie video
-zestaw glosnomowiacy

To chyba wszystko, jakby mi sie jeszcze cos przypomnialo to napisze, na 100% spelnione musza byc pierwsze 4 punkty jak bedzie reszta to sie bardzo uciesze, ale nie musi byc, zalezy mi tez troche na tym zeby takiego teleofnu jak ja nie miala polowa osob na ulicy (SX1 kupuje w wersji McLaren)

#7903  autor: Shila
 03 lip 2005, 19:22
Hehe, wiesz co bym Ci radzila. Wejsc na www.era.pl, tam jest konfigurator telefonow, zaznaczysz co Ci potrzebne i wyszukasz, fakt faktem wszystkich komów tam nie ma pewnie.

No a piec tez kosztuje..

Era MDA
II
Nokia
6230
Siemens
SX1
Sony Ericsson
K700i
Sony Ericsson
P800
Sony Ericsson
P900

No i takie o to wyszly [drooogie], ale nie bylo mozliwosci zaznaczenia slotu kart :)

Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru :)

Telepolis.pl

#7905  autor: Dragon
 03 lip 2005, 19:54
Z tej listy nadaje sie jeszcze MDA I, P800 jest wedlug mnie za stary, P900 za drogi, a K700i nie ma kart pamieci (chociaz gdyby mial to bardzo by mi odpowiadal)

#7908  autor: piotrz
 03 lip 2005, 20:34
Ja bym wziąl sx1, bo ma duuuży ekran i symbiana. miałem go i myślę, że mogłem go nie sprzedawać. Kupiłem 6600 i jestem z niej niezadowolony (bez urazy, MATIASS :D ). W każdym razie ja bym wybrał sx1

#7915  autor: Dragon
 03 lip 2005, 21:27
6600 nawet nie biore po uwage, Siemens lepiej wyglada, mozna wyciagac karty na goraco i ma jedna linijke ekranu wiecej

#7916  autor: piotrz
 03 lip 2005, 21:51
po prostu tak wspomniałem, żeby było porównanie z nokią, która jest pozornie lepsza (symbian 7.0)

#7920  autor: Dragon
 03 lip 2005, 22:19
no tak, ale sam Symbian to nie wszystko, jak mozecie to porownujcie SX1 z 6230 lub dawajcie jeszcze jakies propozycje

#7925  autor: johnq
 04 lip 2005, 00:13
no chyba tez waga sx1 jest pewnie troche ciezszy? Qmpel ma 6230 telefon przeszedl z nim wiele i dziala zawsze idealnie. Filmiki nagrywane nim na kompie widac bardzo fajnie lecz na telefonie dosyc dziwnie (jakos klatki dziwnie lataja) wiec tym sie nie zrazaj. Zdjecia tez sa dobrej jakosci. Co do zalet sx1 to nie wiem w rekach go nie mialem ale wiele osob mowilo ze tez dobry i porzadny tel, ja bym jednak wzial Nokie mam sentyment do tych telefonow. Pozdro.

#7929  autor: Dragon
 04 lip 2005, 07:46
no i wlasnie jest problem, bo kazdy z tych telefonow w czyms przewyzsza drugi

#7932  autor: piotrz
 04 lip 2005, 07:50
Mendus pisze:no chyba tez waga sx1 jest pewnie troche ciezszy?
trochę tak, ale to kwestia 17gramów-więc wielkiej różnicy nie ma...Jest za to w wymiarach! szerokość tego telefonu może przyprawić o ból głowy! Już bez klawiatury po bokach byłby szeroki, a co tu mówić po tym jak tę klawiature tam wrzucili.jest kilka telefonów szerszych od niego ( 6600, 6630) ale desing tego fona powoduje, że jest on optycznie bardzo szeroki.
w noki 6230 pomyłką jest grubość-20 mm (siemens 19) przy szerokości 44mm! wydaje się człowiekowi, że ona jest tak gruba jakby inżynierowie zapomnieli, że nie tworzą smartphonu! :D

#7934  autor: Dragon
 04 lip 2005, 07:53
dopoki teleofn miesci sie w kieszeni i nie wystaje z niej to jest ok, wlasnie dlatego wacham sie co do MDA, to niezly kloc
 #7938  autor: Remy
 04 lip 2005, 13:11
Za określoną wcześniej cenę w korelacji do wymagań to nie masz dużego wyboru.
Zależy do czego chcesz telefon:
- jak raczej do dzwonienia i sms-owania to N6230 będzie dobra.
- jak do gier, programów i zabawy to na pewno SX- Symbian!, tylko ta klawiatura będzie trochę przeszkadzać.
MDA to moim zdaniem nieporozumienie, chyba że na codzień nosisz garnitur to możesz go schować do luźnych spodni ale i tak trzeba uważać bo duży ekran może być podatny na uszkodzenia.
Mój znajomyy uszkodził sobie wyświetlacz w kieszeni i były problemy, fakt to była firmowa ale sam fakt trzeba uważać.

#7964  autor: Dragon
 04 lip 2005, 21:30
W wiekszosci telefon jest mi potrzebny do mp3, jakosc dzwieku w telefonie mi wystarcza, a nie chce nosic dwoch urzadzen

#7981  autor: pmp
 04 lip 2005, 22:08
p.s Mam piec na sprzedaz...:D
Marshall VS100 cena 1800 do ugadania zainteresowany?

A co do tematu. to ja mam SE p800 i jest ekstra... co do twoich wymagan to tylko ekran ma za malo kolorow, A co do Twoich typow to bralbym Siemensa...

ANIMAL!!!

#7983  autor: Dragon
 04 lip 2005, 22:14
P800 to moje dawne marzenie, ale teraz to jzu przeszlosc, pzoa tym ma starsznie drogie karty pamieci

P.S. Dzisaij kupielm H&K 100W wiec sorry, ale nie jestem zainteresowany :)

#7984  autor: WitekT
 04 lip 2005, 22:59
Eeee... Memory Sticki poleciały na łeb... Na prawdę są już w normalnej cenie.

#7993  autor: piotrz
 05 lip 2005, 08:46
Słyszałem, że P800 nie ma zbyt dobrej opini....NIe pytajcie mnie dlaczego bo nie wiem.Co innego P900...za 850 kupisz na allegro....(spytaj sie babci, może dołoży to 100zł, a rodzice drugie 100-a jak nie beda chcieli, to powiedz, że to bedzie Twój telefon na lata! ) :-D

#7996  autor: Dragon
 05 lip 2005, 09:42
za 850zł raczej nie kupie, Memory Stick Duo rzeczywiscie polecialy z cena, ale dalej SD czy MMC sa tansze, poza tym mam cyfrowke i czasem moglbym tej karty tam uzywac a Memory Stick Duo nie