• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #788749  autor: robson1991
 04 mar 2015, 20:32
Witam czy to prawda,że Play który ma od dawna podpisane umowy z innymi sieciami co do wykorzystania ich nadajników ma tzw niższy priorytet sieci?
W google znalazłem,że więcej wykorzystuje T-Mobile niż Plusa

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/p4-p ... 30110.html

Może ktoś mi wytłumaczyć co to dokładnie znaczy?

Chciałbym zmienić sieć,bo sprawdzałem na mapce lokalizacje BTS z Plusa mam najbliżej i najlepszy zasięg na karcie z Playa-ustawiam na sztywno na Plusa i 2G.
Wcześniej miałem straszne problemy jak używałem karty z Playa i jej sieci,nikt prawie nie mógł się dodzwonić,przychodziły sms-y o nieodebranych połączeniach itd.
Teraz mam Orange,ale chce zmienić właśnie ze względu na lepszy zasięg i wacham się pomiędzy kartą z Playa i Plusa.
Może lepiej byłoby wziąć Plusa i nie kombinować.
 #788771  autor: marcinek243
 04 mar 2015, 21:54
To znaczy, że każdy telefon w trybie automatycznym zaloguje się pierw do t-mobile więc teoretycznie ich sieć jest najbardziej obciążona. Plus i orange są bardzo odciążone bo prawie nikt prócz tych co wybiorą ręcznie nie jest do nich zalogowany.
 #788805  autor: tadeusz@bigos
 05 mar 2015, 07:48
Ustawiasz ręcznie Plus i masz Plus.
Ja tak jadę na zasięgu Orange. Żadnych problemów, a sporo jeżdżę po lasach , polach, poligonie - ogólnie odludziu. Nawet jak mi zgubi zasięg to potem i tak wskakuje na Orange.
 #788808  autor: LOOPO
 05 mar 2015, 08:06
Żeby mieć zasięg Orange trzeba najpierw zadzwonić do BOK Playa i powiedzieć że chcemy mieć możliwość logowania do tej właśnie sieci.
tadeusz@bigos pisze:Ustawiasz ręcznie Plus i masz Plus.
Potwierdzam ja tak mam ustawione od kilku lat i nic się nie blokuję, nic nie wyrzuca z zasięgu.
 #788911  autor: tadeusz@bigos
 05 mar 2015, 14:21
Ja miałem zasięg Orange od początku ich współpracy z Play. Potem zasięg Orange zablokowano i wtedy dopiero po mojej telefonicznej interwencji odblokowano.
 #789088  autor: robson1991
 06 mar 2015, 07:07
Testowałem zasięg właśnie na karcie z Playa i najlepiej wyszedł Plus zarówno 2G i 3G gdzie przy 3G taki Orange ma 1 kreskę max lub wgl nie ma do tego na mapce z bts-ami mam najbliżej do nich to przeniosę do do p4 jak wszystko gra.
Mieszkam w sumie w centrum i nie mam takie mocnego zasięgu,jak gdzieś wyjdę to od razu łapie lepiej,może to wina,że mieszkam gdzie jest bardziej zabudowane.
Jakby coś nie halo z zasięgiem to zawsze będę mógł wrzucić na Orange czy T-mobile.

Dzięki za pomoc
 #789458  autor: martin76
 07 mar 2015, 19:51
Orange i TMobile na 99% to ten sam nadajnik bo oni juz w calej polsce maja swoj Networks! wiec to juz kwestia samej konfiguracji obslugi danych klientow sieci. Sam mam na sztywno TM bo na Plusie w centrum Gdanska w godzinach szczytu byly chwile gdzie nie moglem zadzwonic bo mialem komunikat o zajetosci sieci, albo jak prowadzilem rozmowe to mnie rozlaczalo juz po 2-3 minutach.