• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #787974  autor: bed
 01 mar 2015, 14:36
pawelec2225 pisze:Jaki program tak ładnie pokazuje zasięg na mapie?
Dane zebrane przez program np. NetMonitor wrzuca do Google Earth i pokazuje taką ładną drogę :)
Mixiorek pisze:Networks przyjęło inną taktykę budowy LTE niż Play i Plus. Budują solidnie i na wszystkich stacjach w miastach tam gdzie uruchamiają. Natomiast Plus i Play uruchomiają punktowo i co za tym idzie mają więcej miejscowości ale LTE nie jest dostępne na wszystkich stacjach gdzie są nadajniki.
Myślę, że akurat w przypadku Play to zależy od lokalizacji. Jeśli chodzi o duże miasta to raczej lecą kompleksowo, ale mniejsze albo będące w aglomeracji to już różnie bywa. Plus wiadomo - raz jedna, innym razem druga, a za jakiś czas trzecia stacja będzie przystosowana do danej technologii pomimo, że są obok siebie. Akurat moje miasto jest przykładem uruchomienia punktowego, ale po pierwsze tutaj są tylko dwa nadajniki, a poza tym do pewnego momentu jeden miał tylko U2100 i cudów co do LTE się nie spodziewałem - a ten jednak się stał hehe.
Mixiorek pisze:Playowe LTE ma też moim zdaniem większy zasięg niż Networksowe. Coś a'la początki UMTS2100 gdzie nadawali chyba z pełną mocą po to by zwiększyć zasięg sieci własnej i nie płacić za roaming krajowy (wtedy plusowi). Obecnie dostrzegli duże zalety LTE (pojemność, responsywność, mniejsze zakłócenia i lepsze możliwości konfiguracji) co sami podkreślają i też nadają z dużą mocą.
Z tym nie do końca się zgodzę. Patrząc na Łódź i okolice gdzie się poruszam to LTE wcale takie mocne nie jest, zresztą podobnie nawet do U900, co dziwne... :)
Mixiorek pisze:Play ma około 73% mieszkańców w zaięgu LTE a Networks około 60%. Jestem ciekaw tych % na koniec tego roku.
Ciekawi mnie ile to procent będzie w zasięgu jak zrobią Śląsk do końca, bo to największe pozostałe skupisko ludzi, którego jeszcze nie pokryli - dalej zostały pojedyncze miasta i wsie, a także dodatkowe, które doszły w nowym wykazie :) Na pewno nie omieszkają się poinformować nas o postępie w budowie sieci.
 #788029  autor: Flash999
 02 mar 2015, 00:03
Mixiorek pisze:A w 3G już w Twoim rejonie jest? Mają chyba wdrożyć w całym kraju do końca I kwartału. Czy aby HD voice w Plusie nie jest też w 2G?
Jest, Aero2 nadaje z centrum miasta - pełny U900. Możliwe, że jest w GSM, jednak F70 nie obsługuje HD Voice w 2G.
Mixiorek pisze:Flash999 patrzyłeś na nowy wykaz pozwoleń? W Lipsku i wokół Networks ma pozwolenia na LTE :D pytanie czy i kiedy je odpalą. Pozwolenia na UMTS900 też już były czy teraz doszły?
Widziałem, uzyskują je na zapas. UMTS 900 MHz widnieje od grudnia 2012 roku. LTE dodali później, jednak nadal nie ma nic w eterze.

Jeśli chodzi o Play, to tu wszystkie znane mi stacje mają uruchomione to pasmo (wszystkie w Augustowie, Kamień, Dąbrowa Białostocka, Sejny, Sokółka).

Stacje bazowe w województwie podlaskim