• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #786356  autor: mungo
 22 lut 2015, 11:35
Szukając lokalnej oferty prepaid na kilkudniowy wyjazd do Hiszpanii, trafiłem przy okazji na ofertę roamingu tamtejszego Orange.

Szczególnie oferta transmisji danych 100MB/1EUR wydaje się rozsądna dla osób które raz na jakiś czas korzystają z transmisji danych w różnych krajach UE. Jeśli wyjazd jest krótki może nam się nie opłacać szukać lokalnego prepaid?a: strata czasu, dostępność kart (w związku z obowiązkową rejestracją w niektórych krajach), koszty (np, gdy zestaw startowy w danym kraju kosztuje kilkadziesiąt złotych, a my potrzebujemy na przykład kilkadziesiąt MB na 3 dni).

Stąd mój pomysł by zebrać takie oferty roamingu w ofertach na kartę z różnych krajów: głównie z atrakcyjnymi ofertami na transmisję danych, bo ta najbardziej boli. Podzielcie się informacjami o takich ofertach. Zwróćcie uwagę na takie czynniki jak łatwość korzystania z oferty (czy np trzeba aktywować przed każdym wyjazdem), koszt utrzymania karty (jak długo karta jest ważna po doładowaniu), dostępność doładowań przez internet, konieczność rejestacji.

Oferta Go Europe od Orange Hiszpania w pigułce:
- w momencie rozpoczęcia transmisji danych w krajach UE, poza Hiszpanią, pobierana jest opłata 1EUR. W ramach tej opłaty można wykorzystać 100MB transmisji do końca dnia.
- Jeśli przekroczymy limit 100MB pobierana jest kolejna opłata 1EUR za kolejne 100MB
- Jednorazowa, darmowa aktywacja
- Możliwość doładowania przez internet przy użyciu kart płatniczych https://areaprivada.orange.es/ecare/pub/topup/index.htm
- Karta jest za darmo, ale trzeba jednocześnie kupić doładowanie za minimum 10EUR.
- Karta ważna rok po doładowaniu
- Konieczna rejestracja karty podczas zakupu (brak możliwości importu karty, trzeba kupić osobiście)
 #786371  autor: martin76
 22 lut 2015, 13:08
Oferta na transfer lepsza niz we wszystkich naszych ofertach voice stawka podstawowa za transmisje danych (pomijajac nolimity z lejkiem 8-32kbit).
 #786840  autor: aquick
 23 lut 2015, 23:27
http://cz.o2.sk/

O2 SK traktuje od jakiegoś czasu sieć O2 CZ jako sieć macierzystą - wszystkie pakiety, cenniki i promocje w O2 SK działają również bez limitu w O2 CZ. Dodatkowo za darmo wysyłają karty SIM ze Słowacji do Czech.

Obrazek
 #787073  autor: mungo
 24 lut 2015, 20:58
Dzięki za Wasze propozycje.

@January: Jaki adres IP dostajemy w Mobilce? Czy jest to ta sama pula co dla zwykłych klientów E-Plus.de? Trochę się boję takich tworów jak nasza Lycamobile, gdzie ruch idzie przez jakieś angielskie serwery niewiadomego pochodzenia, a ta Mobilka mi trochę przypomina taką LycęMobile...

@aquick Tą ofertę już znalazłem i była by bardzo atrakcyjna dla mnie (250MB/1 dzień/ 0,5EUR na Słowacji i w Czechach), gdyby nie jeden problem: ważność konta. Tą kartę trzeba ładować co 3 miesiące za minimum 6EUR. Na Słowacji niestety też trzeba też rejestrować karty, więc kupno kilku starterów, które odpalało by się wtedy kiedy potrzeba, nie wchodzi w grę. Szkoda, bo używam Telekom.sk, które ładuje co rok, ale działa tylko na Słowacji.
Piszesz że wysyłają do Czech. Dla mnie to co prawda nie istotne, nie mam czeskiego adresu, ale z ciekawości jak wygląda wtedy kwestia rejestracji?
 #787313  autor: garfield-
 25 lut 2015, 22:51
Ktoś przetestował na własnej skórze ALDI DE i pakiet danych na UE ?
 #829732  autor: reboot
 18 paź 2015, 18:25
Tak dziś czytałem o tym temacie, bo interesuje mnie karta Vodafone CZ i aż złapałem się za głowę, bo byłem w tym roku w Słowenii, Hiszpanii i Włoszech i nie kupiłem w żadnym z tych krajów startera, a oferta jest całkiem dobra.

Vodafone IT
http://www.vodafone.it/portal/Privati/T ... T-Passport
za 3€ jest 25 min wychodzących, 25 przychodzących, 50 SMS i 500 MB (ważne maksymalnie do godz. 23:59 w dniu aktywacji)
ludzie twierdzą, że doładowanie przedłuża o 11-12 msc ważność konta

[Dodatkowo znalazłem informacje jaką ofertę można sobie włączyć w abonamencie w Słowenii.
Si Mobil (czyli słoweński Vodafone)
https://www.simobil.si/tujina/nic-vec-s ... v-v-tujini
w teorii no-limit, a w praktyce 1000 minut, 1000 sms, 500 MB (ważne maksymalnie do godz. 23:59 w dniu aktywacji)]

WKS
 #829800  autor: mungo
 18 paź 2015, 23:11
Kolejna dobra oferta ze Słowacji - nowy operator 4KA:
https://www.4ka.sk/nasa-ponuka/sim-moja-4ka

0,04EUR za 1min/1sms/1MB. Stawki dotyczą połączeń wykonywanych na Słowacji do całej UE, jak również w roamingu UE do całej UE. Zestawy startowe kosztują 4EUR i są sprzedawane na pocztach. Na Słowacji prepaidy trzeba rejestrować - kupując starter spisują dane z dowodu osobistego. Ważność 16 miesięcy po aktywacji/doładowaniu. Jak na razie brak możliwości doładowania online, doładowania dostępne na słowackich pocztach.

Mam już tą kartę. W Polsce loguje się do 2G/3G Plusa i Play. Net i połączenia rzeczywiście działają za te 4 centy /min/MB. W 3G Play'a miałem jakieś 2Mbps. Na Słowacji karta działa słabo - operator ma znikomy zasięg 2G i 4G (bez 3G) oraz roaming krajowy w sieci Telekom (tylko 2G).
 #829804  autor: DanielR
 18 paź 2015, 23:36
To wrzuć zdjęcia pakietu startowego, karty SIM, itp. Jeśli masz chęć oczywiście. To coś w rodzaju MVNO? Telekom, to zdaje się odpowiednik naszych różowych z T-Mobile?
PS Interesująca oferta. Tym bardziej, jak na Słowację. :)

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #829806  autor: mungo
 19 paź 2015, 00:14
Zdjęcia startówki i karty sim znajdziesz na stronie http://mobilmania.azet.sk/clanok/108839 ... ms-funguju.
Ta sieć to jest MNO. Dopiero ruszyli. Można ich porównać z Play'em w 2007 roku, kiedy to bazował głównie na sieci Plus.
Telekom to dawny T-Mobile (i jeszcze dawniejszy Eurotel). Deutsche Telekom, w krajach gdzie ma także sieć stacjonarną (DE, SK, HU, RO, ...), sprzedaje usługi pod marką Telekom.
 #829915  autor: DanielR
 19 paź 2015, 17:34
I z tego co widzę po regulaminie, to nawet naliczanie połączeń sekundowe. Naprawdę nieźle. Cennikowo i pod względem ważności konta spokojnie może konkurować z naszymi ofertami krajowymi.
Szkoda, że Telepolis nie wspomina o takich ofertach. :|

Aktualny numer:
 #830011  autor: aquick
 19 paź 2015, 22:18
mungo fajnie, że wspomniałeś o tej sieci i pokrótce ją opisałeś :) 2017 coraz bliżej, więc oferty coraz lepsze :wink:

ja w roamingu Plusa wyciągam średnio tyle:

Obrazek

:smt006

Obrazek
 #830407  autor: DanielR
 21 paź 2015, 15:03
Testowaliście intensywnie tą całą 4KA? Połączenia SMS-y, itp. Bo z tego co czytam, ta sieć w tej chwili to taka troszeczkę "prowizorka". Np. jakieś problemy z aktywacją pakietu internetowego, w celu aktywacji trzeba udać się na pocztę? :? Choć jak widzę, wzbudziła duże zainteresowanie na Słowacji.

Aktualny numer:
 #830468  autor: mungo
 21 paź 2015, 19:53
DanielR, nie ukrywajmy, jest to niszowa oferta, dlatego Telepolis o tym nie piszę. Zainteresowana tym może być wąska grupa telefonicznych szaleńców, jak my tutaj na forum, albo osoby przypadkiem będących co jakiś czas na Słowacji. Konieczność osobistego zakupu i rejestracji wyklucza odsprzedaż.
Sam jestem w ogóle ciekaw czy i kiedy odezwie się tutaj jakaś inna osoba, która kupi tą kartę.

Sieć rzeczywiście dopiero rusza i jest sporo niedociągnięć: brak serwisu obsługi online, doładowania tylko na poczcie (brak doładowań online). Po za tym to co pisałem poprzednio - Słowacy narzekają na mały zasięg i krajowy roaming tylko w sieci GSM. Wyobraź sobie, że Play rusza teraz, a nie 7 lat temu, ma własny zasięg jaki miał 7 lat temu, a roaming w Plusie działa tylko w 2G. Play miał farta, że pomimo umowy z Plusem tylko na roaming 2G, klienci byli wpuszczani także do 3G. Na dodatek wtedy 3G nie było tak potrzebne klientom jak teraz.

Te niedociągnięcia z czasem zostaną usunięte. Bardziej bym się obawiał zmiany oferty, w szczególności FUP'a na roaming. I to nie ze względu na obcokrajowców. Sami Słowacy są nie mniej mobilni niż Polacy. Też jeżdżą pracować do Niemiec czy Anglii. Mają silne relacje z Czechami, podobny język, i też tam często wyjeżdżają pracować. Ich stolica (samo miasto) graniczy z Austrią i Węgrami - na terenie tych krajów budują się przedmieścia Bratysławy. Z Bratysławy do Wiednia mają godzinę drogi pociągiem lub samochodem - możesz pracować w Wiedniu i spać w Bratysławie.

Z moich testów wynika że da się dzwonić, wysyłać, odbierać SMSy i transmitować dane w Polsce. W innych krajach jeszcze nie testowałem. Jedyny problem zauważyłem z CLIP'em: polskie numery komórkowe dzwoniące na numer w 4-ce nie są wyświetlane prawidłowo. Zamiast +48xxxyyyzzz wyświetla się +421xyyyzzz. Problem występuje zarówno w Plus, jak i Play. Polskie numery stacjonarne oraz numer zagraniczny wyświetliły się prawidłowo.
 #830574  autor: DanielR
 22 paź 2015, 13:13
Wiesz, jeśli można było napisać o rebrandingu ukraińskiego MTS na Vodafone, co w praktyce dla przeciętnego Kowalskiego wielkiego znaczenia nie ma (oczywiście to dobrze, że pojawiają się takie informacje, nie mam nic przeciwko), to tym bardziej mogłaby się pojawić wzmianka o nowej sieci startującej u naszego południowego sąsiada. A taka wiadomość byłaby zapewne przydatna przynajmniej dla niektórych, np. mieszkańców południowej Polski. Ale to pewnie niecelowe przeoczenie.
W ogóle uważam, że powinno być znacznie więcej wiadomości o sytuacji na rynkach telekomunikacyjnych krajów sąsiadujących z Polską. Np. o tym, że rosyjskie TELE2 wchodzi właśnie do Moskwy, gdzie do tej pory nie było obecne, pomimo wieloletniej działalności w Rosji, itp., itd. Takie drobnostki, "rodzynki" moim zdaniem urozmaiciłyby Telepolis. Ale to już dyskusja na inny temat.

A co do 4KA. To chyba jeden z nielicznych przypadków, gdzie paradoksalnie znacznie korzystniej/wygodniej jest używać sieci poza krajem jej powstania. To tyle ode mnie, nie śmiecę już więcej. :)

Aktualny numer:
 #830710  autor: aquick
 22 paź 2015, 23:15
mungo testowałeś może później jeszcze raz prędkości 4ki w roamingu Play?

Ja godzinę temu z ciekawości przetestowałem 2 razy prędkość VDF CZ w roamingu Play (NodeB z Miłosławia - 3,5 tyś. mieszkańców) i wyniki widać na poniższym screenie z porównaniem prędkości w roamingu Plusa. Podczas 3 próby download osiągnął 4,62Mbps, ale niestety podczas uploadu włączył się lejek i test został przerwany :? .

Obrazek
Obrazek

Taki mały dowód, że nr zalogowany jest w Play:

Obrazek

:smt006

Obrazek