• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

Oryginalny DKU-2 czy bluetooth?

DKU-2
3
75%
Bluetooth
1
25%
 #78640  autor: karolzet
 08 cze 2006, 16:51
Witam
Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nokii 6230i :D :D :D . Przejdźmy do rzeczy. Na Allegro ostatnio pojawiły się rzekomo oryginalne, nokijskie kable DKU-2
klik!.
Kusi mnie zakup, bo kable te wg. opisu bez problemu powinny działać z Nokia PC suite. Mam nadzieje, że z oryginalnym kablem nie będzie tyle problemów ile miałem z tanim chińskim kabelkiem USB i z Nokią 3100. Czy za pomocą takiego kabla można wgrać do telefonu nowsze oprogramowanie lub w przypadku telefonu z za granicy wgrać polskie menu?

Czy bluetooth spełnia te same funkcje (współpracuje z Nokia PC suite i można wgrywać nowszy soft) ?

Czekam na odp.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2006, 19:01 przez karolzet, łącznie zmieniany 1 raz.

#78642  autor: ywis
 08 cze 2006, 17:00
Softu za pomocą tego kabla nie wgrasz, zapomnij. Aby wgrać soft, to trzeba iść do serwisu, a Oni tam podpinają do BOX-a.

Jeśli chodzi o spełnianie funkcji kabla względem BT, to BT bez problemu współpracuje z PC Suite jak również kabelek i ze sterownikami też nie powinieneś mieć problemu jeśli zakupisz sobie kabel.
Jeśli będziesz przesyłał dużo pliczków, to weź kabelek, będzie szybciej, natomiast jeśli będziesz przesyłał mało plików do telefonu, to weź BT, bardziej jest poręczny :)

#78648  autor: karolzet
 08 cze 2006, 17:42
A co jest szybsze?

#78653  autor: piotrz
 08 cze 2006, 17:57
kabel jest dużo szybszy.

#78723  autor: karolzet
 08 cze 2006, 22:56
Jakbym się zdecydował na bluetooth, to taki chyba będzię dobry, nie?

#78724  autor: l3p
 08 cze 2006, 23:00
No to ja zadam pytanie. Nie zaczynajac nowego tematu ile srednio przesyla sie przez BT
jedna mp3 ? taka 4mb

#78732  autor: znal
 09 cze 2006, 00:05
oryginalne kable w salonach to kosztuja ponad 100 pln
znajomy ma taki niby oryginal - czarny, tez dal kolo 20 zl
natomiast ja mam ten niby nieoryginal - srebrny, teraz chodzi na allegro ponizej 10 zl
obaj mamy 6230i i oba kable daja tyle samo
wiec imo nie warto przeplacac

duzo osob ma/mialo problemy z uzywaniem kabla na poczatku, ale pozniej praktycznie zawsze sie okazywalo ze kabel jest ok, tylko cos innego bylo nie tak
jest gdzies nawet taki temat o kablach na forum

#78739  autor: luukkaassz
 09 cze 2006, 07:30
Ja nie brał bym bluetooth za 20zł. Kupiłem kiedyś podczerwień na allegro za 20 zł i przestała chodzić po kilku dniach ( a ile trzeba się było pomęczyć z podłączeniem). Dopiero jak kupiłem pożądną irde za około 70zł to działała dobrze. Z bluetooth może byc tak samo dlatego kupiłem w normalnym sklepie, z gwarancją za około 90zł i nie mam problemu z podłączaniem go do komputera. Tobie tez radze kupić droższe, ale lepsze.

#78756  autor: pumba
 09 cze 2006, 11:41
karolzet pisze:Jakbym się zdecydował na bluetooth, to taki chyba będzię dobry, nie?
Ja bym jednak polecał >> takiego << na pierwszy rzut oka jest to taki sam jak ten który ty pokazałeś ale ten jest 5 razy szybszy bo ten twój miał prędkość 1Mbps a ten co ja podałem ma 5Mbps ale jest dwukronie droższy ale bym wolał dołożyć sam rozważam jego zakup ale najpierw musze kupić telefon ;)

A co do opini luukkaassz'a to ja kiedyś kupiłem na allegro irdę za 20zł taką na USB i nie miałem z nią żadnych problemów.

#78758  autor: ywis
 09 cze 2006, 12:11
luukkaassz pisze:Ja nie brał bym bluetooth za 20zł. Kupiłem kiedyś podczerwień na allegro za 20 zł i przestała chodzić po kilku dniach ( a ile trzeba się było pomęczyć z podłączeniem). Dopiero jak kupiłem pożądną irde za około 70zł to działała dobrze. Z bluetooth może byc tak samo dlatego kupiłem w normalnym sklepie, z gwarancją za około 90zł i nie mam problemu z podłączaniem go do komputera. Tobie tez radze kupić droższe, ale lepsze.
Głupoty gadasz! Mam identyczny BT jak kolega podał link do aukcji. Kupiłem za 35 zł + dostałem rok czasu gwarancji, co uwzględnia paragon który również był dołączony i wystawiony w dniu zakupu! Podłączenie do komputera i komunikacja bez problemowa, sądze że trochę techniki i ludzie się gubią :mrgreen:

#78760  autor: karolzet
 09 cze 2006, 12:29
znal pisze:oryginalne kable w salonach to kosztuja ponad 100 pln
natomiast ja mam ten niby nieoryginal - srebrny, teraz chodzi na allegro ponizej 10 zl

duzo osob ma/mialo problemy z uzywaniem kabla na poczatku, ale pozniej praktycznie zawsze sie okazywalo ze kabel jest ok, tylko cos innego bylo nie tak
A czy ten znajomy miał problemy z wykrywaniem kabla przez komuter tak jak ma to miejsce przy tych kablach za 10 zł?

#78761  autor: ywis
 09 cze 2006, 12:38
karolzet pisze:
znal pisze:oryginalne kable w salonach to kosztuja ponad 100 pln

A czy ten znajomy miał problemy z wykrywaniem kabla przez komuter tak jak ma to miejsce przy tych kablach za 10 zł?
Ale to nie jest problem z wykrywaniem kabla, bo kabel wykryje normalnie, są tylko małe problemy z instalacją, aczkolwiek wszystko da się bez problemu zainstalować i później wszystko normalnie działa jak trzeba.

#78878  autor: karolzet
 09 cze 2006, 23:10
Widzę, że wszyscy się pchają, żeby głosować w tej ankiecie :mrgreen: , chyba biorę bluetooth'a.

EDIT:
Temat można zamknąć, kupiłem bluetooth'a

#78982  autor: znal
 10 cze 2006, 16:27
problemy z kablami za 10 zl praktycnie zawsze wynikaja z winy uzytkownika, a nie samego kabla
ludzie nie wiedza jak zainstalowac i zwalaja wine na kabel

#78987  autor: karolzet
 10 cze 2006, 16:51
Miałem taki kabel za 10 zł do Nokii 3100. Udało mi sie go zainstalować po jakimś miesiącu. Wszystko było ok przez pewien czas. Pewnego pięknego dnia, gdy chciałem coś przesłać kabel od tak sobie przestał działać. Chiński badziew i tyle.

Chwilowo, gdy czekam na dostawę portu bluetooth, pożyczyłem od kolegi Ir-dę MA-660. Niby działa, ale mogę przesyłać tylko z fona na kompa, na odwrót nie da rady, co z tym zrobić? Jaką prędkość przesyłu w kompie ustawić? Czy w 6230i też ustawia się prędkość przesyłu przez irdę?

#79387  autor: wendzior
 12 cze 2006, 17:12
mogles kupic czytnik kart pamieci - sam mam i jest ok. 100-150 MB/s (66mb film - 30-40s)

#79390  autor: ywis
 12 cze 2006, 17:24
wendzior pisze:mogles kupic czytnik kart pamieci - sam mam i jest ok. 100-150 MB/s (66mb film - 30-40s)
Tylko minusem czytnika jest to iż trzeba za każdym razem rozbierać telefon, aby wyciągnąć kartę. Trochę nie poręczna sprawa jak dla mnie i pewnie wielu innych.

#79409  autor: karolzet
 12 cze 2006, 19:39
Mam nadzieję, że z bluetooth'em nie będzie problemów, jak coś to zapytam na forum :)