• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #785690  autor: maniek89
 19 lut 2015, 13:07
Obrazek
Dostałem takiego dziwnego smsa. Nic nie aktywowalem nigdy - skąd się to mogło wziąć? Podobnego smsa dostałem 2 miesiące temu ale zbagatelizowalem. Teraz sytuacja się powtarza. Co z tym zrobić? Będąc w Play nie miałem takich smsów a w Virgin to druga taka sytuacja chociaż raczej operator nie ma tu nic do rzeczy. Co ciekawe po próbie dodzwonienia się na numer nadawcy mam komunikat iż nie ma takiego numeru. Czyżby jakiś automat generowal losowe numery i szukał ludzi którzy się nabiorą? Pozdrawiam i proszę o sugestie. :)
 #785692  autor: user_delete27
 19 lut 2015, 13:12
Jakiś baran chce Cię naciągnąć na kupno transferu na chomiku i wysłanie mu kodu. Rozumiem że kryzys mamy, ale żeby do takiego stopnia ludzie się zeszmacili ;)... brak słów
 #785696  autor: maniek89
 19 lut 2015, 13:20
Pytanie skąd taki ktoś bierze numer?
 #785697  autor: pipawolowa
 19 lut 2015, 13:21
Losowo.

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein
 #785723  autor: Anthrax
 19 lut 2015, 17:58
pipawolowa, co nie zmienia faktu, że sms jest usiłowaniem oszustwa, a to jest karalne... Numer do zablokowania, a sprawa nadaje się do zgłoszenia do odpowiednich organów...
 #785728  autor: maniek89
 19 lut 2015, 18:24
Ze 2 miesiące temu dostałem smsa na tej samej zasadzie o jakiejś promocji w miejscu, w którym nidy nie byłem - numer oczywiście nieaktywny przy próbie połączenia. Czyżby jakiś nowy trend w spamie smsowym. Wtedy zbagatelizowałem ale teraz coraz mniej mi się to podoba.
 #785729  autor: Anthrax
 19 lut 2015, 18:28
maniek89 sprawdź sobie czy masz zablokowane wszelkie zgody marketingowe. Nie zawsze po pomaga, bo T-mobile ma to np. głęboko w d...e, ale przynajmniej mocno ograniczy taki syf. Następnym razem możesz załatwić operatora.
 #785732  autor: maniek89
 19 lut 2015, 18:34
Tylko wiesz, informacje marketingowe nie przychodzą z takich numerów. ;) Obstawiam generator jakiś.
http://www.nieznany-numer.pl/Numer/77038 z tego co widzę nie jestem odosobnionym przypadkiem.
 #785736  autor: bazooka
 19 lut 2015, 18:48
Moim zdaniem nic z tym nie da się zrobić i leci to losowo - i takie wiadomości trzeźwo myślący użytkownicy "komórek" powinien zignorować i od razu usunąć.
Można ustawić sobie blokera na nieznane numery, ale wtedy nikt kogo nie masz w książce nie dodzwoni, nie napisze do Ciebie.
Takie spamowanie działa na podobnej zasadzie podprogowej jak wszystkie reklamy w darmowych aplikacjach... Takie typu: "masz wirusa w telefonie" działa na większość nieświadomych...podatne są na to zwłaszcza kobiety (bez urazy) - ileż to razy musiałem już tłumaczyć, że to zwyczajne naciągactwo (taka dziwna wersja reklamy)...
Trzeba zatem być świadomym czy ma się antywirusa w smartfonie, a jeśli tak to jak się nazywa i jak wygląda taki komunikat.
W sytuacji takiego SMSa musisz być świadomy, że nic takiego nie włączałeś...albo inaczej, że po prostu nie włączasz takich rzeczy... gdy takie coś przychodzi to bez zaprzątania sobie myśli o tym - robisz DELETE :!:
 #785765  autor: Anthrax
 19 lut 2015, 20:38
sebusy niestety ma rację. Te pseudo "wirusy" to najczęściej atakuje mnie na aplikacjach androidowych. Krew mnie zalewa, bo muszę tak manewrować palcem, żeby nie kliknąć na to g...o, a czasami wyświetla się koszt subskrypcji... 18,45 na TYDZIEŃ...
Kiedy ktoś się w końcu weźmie za tych piep...ych naciągaczy?
 #786034  autor: Genera1
 20 lut 2015, 22:35
Zgłoś do UKE, oni wydają pozwolenia na płatne usługi. Mają wyszukiwarkę takich numerów, zgodnie z tą wyszukiwarką dostarcza to Centrum Technologii Mobilnych Mobiltek S.A., Pl. Powstańców Warszawy 2, 00-030 Warszawa.