@szcecik - jeśli pytasz mnie, bo nie wiem o który program pytasz, to przykro mi, ale traktuje ten program (AutoSMS/USSD) jako taką "niezapominajkę na najbliższy raz" - ponieważ nie potrzebuje nic wysyłać co ileś godzin, tylko raczej co 30dni to dla mnie to nie problem po każdorazowym otrzymaniu potwierdzenia o włączeniu czegoś tam, wejść do programu i ustawić godzinę, i datę na najbliższy raz.
Za pierwszym czy drugim razem miałem jeszcze przypomnienie ustawione, bo musiałem być pewny że apka to zrobi, musiałem jej zaufać

Ponieważ nie bardzo ufam zapisom: "co miesiąc" gdyż każdy miesiąc ma inną ilość dni a usługi włączane są na różną ilość godzin (niektóre do końca danego dnia 23:59, inne do określonej godziny i minuty w zależności o nadejściu potwierdzenia, są też wymagania czasem by dać czas operatorowi na odpowiedź i włączenie usługi i trzeba dać sobie zapas i włączyć nawet jeden dzień wcześniej).
W przypadku aktywacji "czegoś" co 96h czy 4dni to polecam zwyczajny minutnik lub kalendarz do przypominania - no chyba, że są apki do tego które działają lepiej a nawet ten MacroDroid - na tyle się nie zagłębiałem.
Twoja metoda wyjścia z sytuacji moim zdaniem jest bardzo dobra, i wada przez Ciebie wskazana nie byłaby dla mnie wadą.