Na wstępie dzięki wielkie wszystkim wypowiadającym się w tym temacie, który śledzę regularnie od paru lat. Niestety, ale przychylam się do niepochlebnych głosów na proponowane przez TM oferty przedłużeniowe dla wieloletnich klientów (ja już 16lat!). Jako, że człowiek z natury jest próżny i leniwy wolałbym nie kombinować z przenoszeniem numeru i zostać w T, ale zdrowy rozsądek i chęć optymalizacji wydatków nakazują ruszyć tyłek i przenieść nr tam gdzie oferta <dla mnie> jest korzystniejsza. Umowa kończy mi się 1 marca, wypowiedzenie złożyłem w styczniu i już nie mogę się doczekać kiedy zmienię operatora. Moje rachunki przez ostatnie 2 lata były na poziomie 60-70pln (Rodzina80). Chcąc obniżyć koszty skłaniałem się raczej do oferty bez telefonu, ale brałem również pod uwagę opcje z telefonem. Zaznaczam, że w grę wchodzą wyłącznie oferty z pakietem danych. Taką ofertę mam od TM na dzień dzisiejszy:
45zł w tym:
- rozmowy do wszystkich bez limitu
- sms/mms bez limitu
-
250MB neta
- umowa
24 miesiące!
Jak się każdy kumaty zorientował

mamy 2015 rok i oferowanie 250MB netu przy umowie, która zakończy się w 2017 roku jest żenujące...
A teraz konkurencja (Virgin Mobile):
29zł w tym:
- rozmowy do wszystkich bez limitu
- sms bez limitu / mms płatny 25gr (z mms nie korzystam)
-
2GB neta!
-
brak umowy!
Rozważając bardzo popularną w tym wątku ofertę T za 69zł z Galaxy S4 wychodzi to tak:
Łączny koszt umowy: 24x69,99 + 199 = 1879zł
Koszt zakupu S4 z wolnej ręki 1250zł (średnia cena ze skapiec.pl)
czyli mamy 1879-1250=629zł, co po podzieleniu na 24 miesiące daje nam kwotę
26zł.
Dodam, że w przypadku oferty VM wykupując pakiet na 6 miesięcy z góry obniżamy miesięczny koszt właśnie do poziomu 26zł, czyli kwotowo to samo
ALE: brak umowy i 2x więcej neta
Warto też wspomnieć, że kupując telefon na wolnym rynku dostajemy sprzęt niebrandowany śmieciami operatora i przede wszystkim
mamy wybór słuchawki spośród wszystkiego co dostępne na rynku, a nie jak TM narzuca co masz kupić (vide zamawiałeś czarny S4 ale damy Ci superancki silver

)
Wnioski niech każdy sam wyciągnie