Ja mam skrajnie odmienne doświadczenia.
Numeru nie udało mi się przenieść z Playa do Orange, Plusa, ani T-Mobile.
W wypadku różowej sieci, wszystkie salony zgodnie informowały, iż takimi operacjami zajmuje się tylko salon główny, a w tym kolejka to minimum 45 minut czekania.
W salonach Plusa, takich problemów nie ma. Przenosić teoretycznie przenosi każdy punkt, tyle, że żaden nie ma kart (hahaha, czyt. żadnemu się pewnie nie chce). Wyjątek: Małe punkty w galeriach. Te rzekomo nie przenoszą.
W salonach Orange, z uwagi na błędy systemu (żeby nie bylo, widziałem ekran monitora), przeniesienie nie było możliwe. Ich system cały czas twierdził, że "jest niedostępny", albo "że zlecenie przeniesienia tego numeru jest już w toku" (praktycznie na zmianę).
W zeszłym tygodniu, miałem zatem dość i zdecydowałem się przenieść numer z Playa (nowy starter, aktywowany pod koniec listopada w wiadomym celu) do Virgin Mobile. Dokumenty przyszły... wczoraj. List polecony... priorytetowy. Środa-Wtorek. Ekspresowo, jak w PKP. W każdym bądź razie, od razu po wysłaniu listu, zdecydowałem się, z uwagi na tak liczne problemy z dostępnością kart MPP, opisywane m.in. w tym wątku, zdecydowałem się odwiedzić 2 pobliskie punkty i 1 salon, a także zadzwonić do 3 innych w centrum miasta.
Wyniki:
- Punkty (w tym salon), które odwiedziłem osobiście: - każdy realizuje przeniesienie numeru na karte, w każdym, z wyjątkiem jednego dostepne są karty do przeniesienia do RBM na kartę. Nie pytałem o rodzaj niestety. W tym, w którym nie ma, konsultantka zaoferowała zamówienie kart, które powinny zostac dostarczone najpóźniej po 2 dniach.
- Punkty, do których dzwoniłem: dodzwonienie się do 2 punktów było łatwe. W 1 stwierdzili, że nie mają kart do przenosin do RBm na kartę (ale na abonament mają), a w drugim, że z przeniesieniem nie będzie problemu. Dodzwonienie się do 3-go punktu zajęło mi dłuższą chwilę i w salonie tym, stwierdzili, że kart do przenosin do RBM nie mają w ogóle.
Podsumowanie:
- Przeniesienie numeru z Play do RBM może być trudne, z uwagi na problemy z przeniesieniem numeru do ofert na kartę u innych operatorów
- Najlepiej odpuścić sobie przenoszenie numeru z Play przez stacjonarne punkty. Nie ma gwarancji, że się uda, a kolejki robią wrażenie
- Przed przeniesieniem, dobrze jest zadzwonić do punktów podanych na stronie redbulla. Nie we wszystkich punktach będą zainteresowani/będą mieli możliwość przeniesienia
- Co ciekawe, przeniesienie w Play jest możliwe nawet w małych punktach w galeriach handlowych. Pod tym względem jest to wyjątek, choć nie zawsze uda się do Redbulla, zwlaszcza na kartę
- Teoretycznie istnieje możliwość poproszenia w salonie, aby zamówili karty (taką informację dostałem w salonie, w którym kart nie było, a który odwiedziłem osobiście). Co ciekawe, informacja o tym, wypłynęła od konsultantki. To również wyróżnia Play od konkurencji (w Plus można skwitować: "Nie ma kart, spier**laj i nie zawracaj gitary").
Dokumenty odesłane do Virgin wczoraj ok. godziny 13. Teoretycznie DZIŚ powinny dojść, ale ponieważ dokumenty idą Pocztą Polską, to nie wiem czy do końca tygodnia, list priorytetowy dojdzie (jak widać, ostatnio zajęło im doręczenie przesyłki priorytetowej tydzień).