• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #775047  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 16:46
Witam forumowiczów

Mam pytanie dotyczące nielimitowanych ofert internetu LTE

Wiem że w PLAY i T-Mobile nielimitowane jest zarówno 3G i LTE.
Wiem że w Plusie jak jest się w zasięgu sieci LTE limit nie drgnie.
Jak wygląda to w Orange..?
Na telefonach komórkowych jest tak że po wykorzystaniu pakietu internet działa z pełną prędkością tylko w zasięgu LTE.
Czy jest jak w Plusie że przy zasięgu LTE pakiet nie maleje?

Prosił bym o wyjaśnienie gdyż 150 metrów od mojego domu stawiają właśnie pomarańczowy nadajnik i była by to chyba najlepsza opcja na internet mobilny-domowo.

Z góry dzięki za odp. :)
 #775052  autor: ciekawy
 03 sty 2015, 16:52
Orange ma najdrożej mobilny net ze wszystkich, zdaje się że 70 zł w ofercie tylko sim i ludzie którzy z tego korzystają narzekają, że Orange co ileś tam GB obniża prędkość
 #775055  autor: Ruben
 03 sty 2015, 16:56
Zarówno Play jak i Plus maja limity w swoich nielimitowanych ofertach. W Play jest to 100GB a w Plusie nie określili ale w tańszych taryfach dość szybko nakładają lejek. Jest to zapisane w regulaminie.
Nieprawdą jest, że w Plusie transmisja w zasięgu LTE nie pomniejsza pakietu podstawowego.
Chcesz poczytać o nielimitowanym internecie z Plusa, to zajrzyj na Plus Forum.

Co do ofert Orange i TM nie wypowiem się ponieważ nie korzystam na tyle intensywnie.
 #775058  autor: ciekawy
 03 sty 2015, 16:59
w Play jak mało ludzi korzysta z nadajnika jest szansa że prędkość nie spadnie jeśli wykorzystasz więcej niż 100 GB
 #775059  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 17:00
Czyli jak korzystam z LTE Plusa to 25 gb (załóżmy) znika i później działa tylko w technologii LTE z normalną prędkością..?

Wiem wiem, miesięcznie wykorzystuje ok 40-60 GB więc wystarczająco ;) W razie czego wole nie mieć odgórnej granicy dlatego chciałbym "nielimitowaną" umowę.
 #775060  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 17:01
A co do operatora wchodzi w gre o "nielimitowany" internet tylko Orange gdyż tutaj stawia maszt (Jabłonna k. Warszawy).

Czyli taka sama zasada jak Plus..?
 #775061  autor: Ruben
 03 sty 2015, 17:03
PlejSrej pisze:Czyli jak korzystam z LTE Plusa to 25 gb (załóżmy) znika i później działa tylko w technologii LTE z normalną prędkością..?
Działa tylko z przyciętą prędkością (prędkość zależy od taryfy, im droższa tym wyższa, max 30Mb/s). Po przekroczeniu kolejnych GB (nie jest podana konkretna ilość) mają prawo przyciąć do 32kb.
Z tego co pamiętam, to Orange ma nielimitowane LTE do końca marca. Jak każdy operator na początku sprawdzają i konfigurują sieć żeby później stworzyć odpowiednie taryfy i paczki GB.
W totalny nielimitowany internet mobilny nie wierz, bo to nie jest możliwe i każdy operator zabezpieczać się będzie w regulaminie zapisem o prawie do ograniczenia prędkości. Wiadomo, im bardziej popularna oferta, to tym większe "szanse" na przycinanie prędkości.
-edit-
W Orange na stronie jest napisane, że w droższych taryfach, LTE jest nielimitowane na cały okres trwania umowy, bez ograniczania prędkości więc niby lepiej niż w Plusie i Play. Trzeba jednak regulamin dokładnie poczytać.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 17:22 przez Ruben, łącznie zmieniany 3 razy.
 #775063  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 17:06
Okok rozumiem

To czekam na jakiegoś znawce Orange żeby podrzucił jak to wygląda u nich bo troche niejasno to wygląda - na stronie pisze "nielimitowany internet LTE", w salonie mówią że po wykorzystaniu pakietu a na infolini że gdy jesteśmy w zasięgu LTE to pakiet danych nie zmniejsza się

i takie o co tu chodzi xd
 #775065  autor: ciekawy
 03 sty 2015, 17:11
pytanie na ile konsule O mówią prawdę a na ile wciskają kit, żeby sprzedać net żeby zrobić plan albo dostać prowizje
 #775072  autor: PlejSrej
 03 sty 2015, 17:23
Każda z sieci na terenie Polski niestety olewa tą miejscowość jeżeli chodzi o zasięg LTE, teraz stawia się nowy nadajnik - dowiedziałem sie że Orange i LTE też będzie.
Plus ma jeszcze niezmordenizowany nadajnik - jest pełny zasięg 3G.
Reszta niestety wypada tutaj bardzo słabo a mi zależy w końcu po 10 latach mieszkania tutaj chce w końcu w miare ogarnięty internet :)
 #775074  autor: darek638
 03 sty 2015, 17:27
W tej chwili właśnie jadę na tym LTE. Działa po skończeniu się pakietu z kontraktu.

Nigdy więcej Play.
 #775081  autor: Ruben
 03 sty 2015, 17:33
darek638, jeżeli na Ookla, to jest przycisk "udostępnij wynik" => zaznaczasz "forum" =>kopiujesz i wklejasz tutaj.
@PlejSrej, korzystaj z edycji postów żeby nie było trzech postów po kolei jednego autora.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 17:36 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.
 #775083  autor: darek638
 03 sty 2015, 17:36
Dzięki.

Obrazek

Nigdy więcej Play.