• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #774139  autor: ciekawy
 31 gru 2014, 01:22
no tak, 70% zasięgu LTE Play, żadna sieć nie ma takiego zasięgu LTE,

Halset,

dlatego Orange tak nie lubi Play bo tyle lat miało monopol a Plus i Era dziś T konkurowały między sobą, a przyszedł Play, zrobił konkurencje i zaczął odbierać klientów, dlatego mnie nie dziwi hejt na Play,

jaka gorsza jakość, mam Play i dobrą jakość, jakość chrypkową i tracenie zasięgu to ma Orange
 #774150  autor: Ruben
 31 gru 2014, 07:17
Korzystam obecnie z usług wszystkich operatorów infrastrukturalnych i tylko utwierdzam się w przekonaniu, iż dla mnie i baterii telefonu lepszy jest dobry zasięg macierzysty jednego operatora niż możliwość 4 zasięgów w tym 3 roamingowe (szczególnie przy ustawieniu automatycznego wyboru sieci).
 #774151  autor: mi80
 31 gru 2014, 07:29
Ruben pisze:Korzystam obecnie z usług wszystkich operatorów infrastrukturalnych i tylko utwierdzam się w przekonaniu, iż dla mnie i baterii telefonu lepszy jest dobry zasięg macierzysty jednego operatora niż możliwość 4 zasięgów w tym 3 roamingowe (szczególnie przy ustawieniu automatycznego wyboru sieci).
Wybór automatyczny to drenowanie baterii oraz nabijanie pakietów danych (każda zmiana operatora to rozpoczęcie nowej sesji, a taktowanie jest po 100 kb).

Natomiast na zasięgu wybranym ręcznie działa to wszystko dobrze. Gdy ręcznie wybraną siecią jest Play lub T-M, w przypadku zaniku jej sygnału, mój telefon przełącza się na tę drugą - obie są traktowane na równi. Nie występuje to zjawisko przy ręcznym wyborze Orange lub Plusa.

Komunikaty głosowe np. o niedostępnym lub nieprawidłowym numerze generuje sieć, z której aktualnie się korzysta. I co ciekawe - najgorszą jakość tych komunikatów ma właśnie Play (niewyraźna treść i trzeszczenie), najpewniej są po prostu tak słabo nagrane tylko po co.
 #774160  autor: Halset
 31 gru 2014, 08:38
no tak, 70% zasięgu LTE Play, żadna sieć nie ma takiego zasięgu LTE,
No tak. Byś się douczył a nie bezmyślnie pisał.
Jakie 70% zasięgu Play LTE? :D
P4 podaje zasięg LTE razem z HDSPA bo dla nich to zawsze jest 4G.
Jak sam łykasz tą papkę marketingową i to bezmyślnie.....to nie wprowadzaj innych w błąd!
jaka gorsza jakość, mam Play i dobrą jakość, jakość chrypkową i tracenie zasięgu to ma Orange
Były czasy, gdy Orange nie miał dobrej jakości połączeń poza miastami. Małe zasoby i najbardziej obciążona sieć robiły swoje.
Obecnie przez HDVoice jest lepiej jak w Play.
Plus bez HDVoice ma dobrą jakość połączeń a jak wdrożą będzie jeszcze lepiej. I lepiej jak w Play.
A TM - oni zawsze wyznaczali standardy w jakości połączeń i się nic nie zmieniło. Dalej są nr 1.

Play to sieć o najgorszej jakości i infrastrukturze ze wszystkich opów.
Więc nie pisać mi bzdur, że Play wyznacza standardy a reszta ich goni. Było i jest odwrotnie.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #774167  autor: lurek1
 31 gru 2014, 09:06
Halset pisze: No tak. Byś się douczył a nie bezmyślnie pisał.
Jakie 70% zasięgu Play LTE? :D
P4 podaje zasięg LTE razem z HDSPA bo dla nich to zawsze jest 4G.
Jakbyś się douczył to byś wiedział, że zasięgiem 3G (w Play 4G) pokryli 85% populacji. LTE liczą osobno, bo nijak sumarycznie z 85% nie wyjdzie ci 70%. Poza tym w komunikacie prasowym informują o 70% pokrycia populacji zasięgiem LTE, a nie 4G LTE, ani też 4G. Jeśli masz pewność, że mimo, że podawali w komunikacie pokrycie wyłącznie LTE, a tak naprawdę uwzględnili też 3G (w Play 4G) to zgłoś to UOKiK i UKE.
 #774168  autor: myk6414
 31 gru 2014, 09:24
znasz ich metodykę liczenia? bo niestety ale zawyżają i to nieźle. taki przykład z mojego podwórka

- wg mapy Play, mam ichnie LTE (na zewnątrz budynków). Z rzeczywistości nadajnik stoi we wsi obok i juz w tej wsi są problemy. zasięg kończ się jeszcze przed granicą mojej wsi. Ale dla Play nie stanowi to problemu aby na mapie zaznaczyc ze moja wies jest w zasiegu i doliczyć jej mieszkańców jako populacja w ich zasiegu

- wg mapy Plusa, nie mam dostepu do LTE. Na ich mapie moja wieś to biała plama. Bez anteny zewnętrznęj, w domu, router mi działa z prędkością ok D:20Mbit U:10. Po zamontowaniu anteny to zwrosło oczywiście.

Skoro wpisują TEORETYCZNY zasięg a nie praktyczny, to co tu się dziwić takim staystykom?

Żeby nie być gołosłownym - tak wygląda mapka zasięgu mojej okolicy w Play:
Obrazek

a tak plusa:
Obrazek

Nie musze dodawać chyba że zasięg Plusa jest na tym terenie dużo lepszy niż Playa (LTE)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, 09:35 przez myk6414, łącznie zmieniany 1 raz.
 #774169  autor: Sig
 31 gru 2014, 09:25
Zasięg ogólnokrajowy jednej sieci z W3 > zasięg pińciuset sieci w roamingu krajowym.
Chyba, że ktoś poza macierzysty Play nosa nie wychyla.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #774171  autor: maniek89
 31 gru 2014, 09:33
Wychodzę z założenia, że skoro reklamują zasięg 4 sieci to powinni z automatu wpuszczać do Orange jak kiedyś, bez potrzeby upominania się o to w BOK.
 #774172  autor: lurek1
 31 gru 2014, 09:37
maniek89 pisze:Wychodzę z założenia, że skoro reklamują zasięg 4 sieci to powinni z automatu wpuszczać do Orange jak kiedyś, bez potrzeby upominania się o to w BOK.
że tak zacytuję:
cyanoone pisze: Wtajemniczeni mają zasięg 5 sieci. Play T Plus Orange Aero2

zasięg 4 sieci + 1 zablokowana.
 #774175  autor: mi80
 31 gru 2014, 09:44
lurek1 pisze:
maniek89 pisze:Wychodzę z założenia, że skoro reklamują zasięg 4 sieci to powinni z automatu wpuszczać do Orange jak kiedyś, bez potrzeby upominania się o to w BOK.
że tak zacytuję:
cyanoone pisze: Wtajemniczeni mają zasięg 5 sieci. Play T Plus Orange Aero2

zasięg 4 sieci + 1 zablokowana.
W kampanii mowa jest o 4 sieciach bez wliczania Aero2, więc uwaga maniek89 jest jak najbardziej słuszna. Szczególnie, że na billboardach wcale nie ma informacji, że Orange trzeba sobie włączyć. Dlatego tak jak pisałem wcześniej - jest to wprowadzanie w błąd i za jako takie UOKiK pewnie im dołoży.
 #774176  autor: Ruben
 31 gru 2014, 09:49
Zgadzam się z Tobą ale Play nie takie rzeczy dla dobrego marketingu robił. Tutaj powinny zadziałać właściwe urzędy.
 #774177  autor: Kryniczanin
 31 gru 2014, 09:56
Ta kampania sugeruje że Play szykuje się do przedłużenia umowy z Orange (wygasa za rok) i z Plusem (wygasa za 2 lata).
 #774179  autor: mi80
 31 gru 2014, 09:59
Kryniczanin pisze:z Plusem (wygasa za 2 lata).
pawelec2225 pisał ostatnio, że ta umowa jest do 1.1.2016.
 #774180  autor: myk6414
 31 gru 2014, 10:00
wcale tego nie oznacza... za rok moga nie przedłuzyc umowy. a za dwa kolejnej i działac tylko z T-M. kampania dziś jest, za miesiąc się skończy, stronę sie wyłaczy i tyle.
Masz gdzieś w umowie wpisane z jakich sieci możesz korzystać ?
 #774190  autor: LOOPO
 31 gru 2014, 10:28
@Calm7 @Halset zaszło nieporozumienie. Miałem na myśli, że Play ma niską jakość a pozostali właśnie do niej równają. I to zjawisko właśnie obserwuję u siebie. Kiedyś np. Orange miało "dźwięk jak dzwon" a teraz muszę rozmówce prosić o powtórzenie bo nie rozumiem co do mnie mówi.
 #774193  autor: Emsi
 31 gru 2014, 10:44
Jeżeli chodzi o Orange, to podobno w ramach modernizacji w pewnych miejscach doszło do pogorszenia. Ja ze względów zawodowych mam dwa miejsca zamieszkania. Gdyby nie tragiczna jakość połączeń w Orange w drugim miejscu, to miałbym Nju i byłbym bardzo zadowolony, próbowałem i naprawdę nie da się. Plejak jak wiadomo nie powala, ale ustawiam na sztywno TM i jest o niebo lepiej.
 #774204  autor: maniek89
 31 gru 2014, 11:21
My czytamy telepolis to wiemy :) niestety tak jak było tu mówione: wiele osób nawet nie ma pojęcia co to roaming krajowy a jeśli już to bardziej słowo "roaming" kojarzą z zagranicznym. Ludzie są wyraźnie pogubieni - wystarczy wejść na fp Playa na Facebooku.
 #774292  autor: Niezgodna7
 31 gru 2014, 18:03
To się zgadza. Modernizacja często powoduje pogorszenie sygnału gsm (Wredniak).
*
Loopo.
A może Twój rozmówca przeszedł do plejaka?
;- )
PS. Kto wie, może sygnałowy ,,downgread" sieci jest spowodowany... polityką? Skoro plej ma marną jakość, a ludzie tam idą, to po co my (W3) mamy się starać?
;- )

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #774337  autor: ciekawy
 01 sty 2015, 05:02
niektórzy piszą o drenażu bateri na automatycznych zmianach zasięgu w Play,
a co stoi na przeszkodzie, żeby wybrać ręcznie zasięg żeby się nie przełączało ?
jak ktoś chce hejtować Play to tak pisze,

myk6414,

co do tych mapek,

znam miejsca gdzie Plus na mapie ma LTE ale jest ono tak słabe, że można szybko stracić zasięgu i mapy Play które pokazują, że jest biała plama, a jak jesteś z telefonem czy modemen to zasięg LTE Play jest lepszy niż Plusa, mnie to samego zdziwiło kiedy testowałem LTE obywdu sieci, byłem pewien, że Plus ma lepszy zasięg LTE, a okazało się, że jednak Play ma lepszy,

mapy mają charakter orientacyjny,

maniek89,

tak, powinni z automatu wpuszczać do Orange, dziwne dlaczego dopiero przez bok można to odblokować,

Calm7,

typowe dla ludzi którzy się mało znają i nie są obiektywni,

nie pomyślą, że to źle Orange działa tylko Play bo tacy jak tu obecni tak mówią, a jak ten kto ma sim w Orange przetestuje rozmowy w innej sieci to problem znika