Według grafiki tylko LTE jest na dane...

Do komercyjnego uruchomienia usługi przygotowana została sieć operatora, w której zastosowano rozwiązanie zwane Circuit-Switch Fallback (CSFB). Pozwala ono na przechodzenie między technologią 4G LTE, w której klient może korzystać z dostępu do internetu, a siecią 3G/2G, w której wykonywane są inne usługi, w szczególności połączenia głosowe.
Kreska kończy się na poziomie u2100Mixiorek pisze: Nie do końca. Według grafiki UMTS2100 jest tylko na dane. W takim razie u mnie w Orange są cuda bo gro rozmów idzie po UMTS2100
Już abstrahując od grafiki, na której moim zdaniem są błędy.marcinek243 pisze:Mixiorek pisze:Kreska kończy się na poziomie u2100
Rzadko który telefon na to pozwala lecz większość może wymusić 3g czyli u2100 i 900. I nie ma bata, że zrzuci do gsm-uzwariowany.kurczak pisze:Wymuście UMTS900 i GSM w telefonie...
Stara dobra zasada mowi : 'nie można mieć ciastka i zjeść ciastka'. Albo dajesz LTE za darmo jako 'nielimitowane LTE w Orange' (nie slyszalem aby już komuś przycięli a taki jeden na bez-kabli.pl chwali sie ze jeden terabajt w pare dni sciagnął - patrz post niżej) albo dajesz lepsze throughputy poprzez ograniczanie ludziom sciągania danych. Uplink na lte masz lepszy od downlinku bo ludzie głównie backupuja internet a nie wrzucają swoje dane do chmury. I to sie nie zmieni. Dasz palec - cala łąpę op....li - taka polska mentalnosc. To nic że ja innym zepsuję... , ważne że cały internet ściągnąłem. Inna sprawa, że się się znajdą tacy co to łącze mobilne sprzedadzą dalej jako wifi np. na wioskach. Zarobek 500 procent. Kreatywność nie zna granicMixiorek pisze:Od czasu uruchomienia LTE w Networks/ Orange zauważyłem, że już chyba co raz więcej urządzeń jest w sieci z obsługą LTE gdyż parametr DL się zdegradował i obniżył. Na niektórych stacjach max DL to 15-20Mbps.
Bardzo dobre pingi i UL. Moje doświadczenie są takie, że ping do 35ms a średnio około 25-30ms w LTE Orange/ Networks to standard.
Rzecznik Orange na blogu obiecywał, że jest uruchomione zarówno w 2G jak i 3G. Niestety niewiele telefonów wspiera HD voice w 2G - tylko nieliczne modele Nokii.Mixiorek pisze: W Tmobile może być inaczej bo mają z tego co wiem HD voice też w 2G, Orange ma tylko w 3G.
Dużo telefonów wspiera HD voice w 2G. Mało chyba wspiera kodek, który wybrało Orange w 2G?muddy pisze:Rzecznik Orange na blogu obiecywał, że jest uruchomione zarówno w 2G jak i 3G. Niestety niewiele telefonów wspiera HD voice w 2G - tylko nieliczne modele Nokii.
Dzięki za wyczerpujące info. Szkoda, że to tak wygląda w Networks. Odczuwam to niemal co dzień ;-(mcore pisze:panowie. rozprawiacie i rozprawiacie o tych handoverach a nikt 5 minut nie poswiecil aby probowac zrozumiec o co tu chodzi.
Mam nadzieję, że koleżka nie siedzi u mnie na stacjimcore pisze:Mixiorek pisze:Stara dobra zasada mowi : 'nie można mieć ciastka i zjeść ciastka'. Albo dajesz LTE za darmo jako 'nielimitowane LTE w Orange' (nie slyszalem aby już komuś przycięli a taki jeden na bez-kabli.pl chwali sie ze jeden terabajt w pare dni sciagnął - patrz post niżej)
Owszem, sądzę że Orange jest najbardziej zdeterminowanym operatorem w tej aukcji. Muszą wziąć maksymalnie tyle ile mogą. Ostatnio testowali chyba coś z Huawei. Tylko, że testy w laboratorium sobie a praktyka co innego.mcore pisze:jak wygrają w aukcji jakieś częstotliwości 2600 to można się spodziewać dołożenia pasma w miejscach gdzie obecnie go brakuje (miasta) i wtedy throughputy wzrosną. 2600 MHz to typowo "miejska" częstotliwość. Właśnie po to Orange tak zawzięcie testuje agregacje pasma z wszystkimi dostawcami radia - co chwile są newsy w tej sprawie.
Aukcja dotyczy 800 i 2600. 1800 jest już dawno pozamiatane, Orange przebimbał swego czasu przetarg i teraz jest w gorszej sytuacji niż inni.Horacy pisze:T-M z Playem przygarnął 800 MHz, więc jak Orange nie weźmie 1800 ..
A nie czasem: T-M z Playem przygarnął 1800 MHz, więc jak Orange nie weźmie 800 .. ?Horacy pisze:T-M z Playem przygarnął 800 MHz, więc jak Orange nie weźmie 1800 ..