• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #770802  autor: Benjamin Linus
 16 gru 2014, 19:56
Jadąc dziś z Wrocławia do Trójmiasta, zauważyłem pewną rzecz.

Jak miałem ustawione auto-wybor operatora, to cały czas miałem U900 lub U2100 i LTE rzecz jasna.

Wszystkie rozmowy szły pięknie w potocznym 3G.

Wracając ustawiłem sobie manualnie Play i w czasie rozmów i nie tylko, nagle okazało się że w Play jest EDGE.

Obrazek

I w czasie rozmowy na wlocie do Bydgoszczy od strony Inowrocławia zeszło z 3G na :
Obrazek

i teraz ciekawostka, na 2 telefonie w tym samym czasie było : LTE, DC-H+ lub UMTS.... nie wskoczyło ani razu na E, nawet po nawiązaniu połączenia.

rozmowa skończyła się za Bydgoszczą na DCS 1800.....

ja tam się nie znam,na tej technice aż jak niektórzy tutaj, ale sporo czasu nie widziałem DCS lub G900 w Play.

W Trójmieście dalej rozmawiałem na DCS i w chwili zmiany ustawień na auto-wybór opa, kolejne rozmowy, w tym samym miejscu, szły już po 3G. DCS zniknął.
 #770809  autor: Benjamin Linus
 16 gru 2014, 20:17
zdążyło się2-3 razy kiedy na jednym lub 2 tel wskoczył roaming, ale tylko z powodu ukształtowania terenu ( droga szla doliną).
Jednak na A1 - w miejscu gdzie TM i Orange spada do EDGE, w Play trzyma na LTE lub wskakuje na chwilę 3G by powrócić na LTE.
Nadajniki są w bliskiej odległości od siebie.

i wisienka na torcie:

w czasie wyszukiwania sieci pierwszy raz widziałem przy:

T-Mobile 4G dopisek PLAY w takim formacie:
PLAY 4G
PLAY 3G
PLAY 2G
T-Mobile 2G (PLAY)
T-Mobile 3G (PLAY)
T-Mobile 4G (PLAY)
Plus 2G (PLAY)
Plus 3G (PLAY)
Plus 4G
Orange 3G(PLAY)
Orange 4G
Orange 3G(PLAY)

Jak miałem zablokowany roaming do Orange, po pamiętnych zmianach to opis Orange wyglądał tak:
Orange 3G
Orange 4G
Orange 3G

Czyżby był testowany LTE od Tmobile dla klientów Play?

i wycinek z blog.play:

Krzysiek Sylwerski
11.12.2014 o 15:40
Odpowiadam na zadane pytanie.

LTE będzie dostępne przez roaming T-Mobile, o czym mowa jest tu:
http://www.blogplay.pl/2014/03/oczekiwa ... sowy-play/
"Współpraca obejmuje wszystkie rodzaje technologii oraz wszystkie zakresy częstotliwości."

#770827  autor: p2225
 16 gru 2014, 20:47
Benjamin Linus pisze: i wisienka na torcie:

w czasie wyszukiwania sieci pierwszy raz widziałem przy:

T-Mobile 4G dopisek PLAY w takim formacie:
PLAY 4G
PLAY 3G
PLAY 2G
T-Mobile 2G (PLAY)
T-Mobile 3G (PLAY)
T-Mobile 4G (PLAY)
Plus 2G (PLAY)
Plus 3G (PLAY)
Plus 4G
Orange 3G(PLAY)
Orange 4G
Orange 3G(PLAY)

z tego co wiem to teraz trwają testy roamingu LTE T-mobile dla klientów taryf Voice Play'a, więc zapewne dlatego złapało ci taką nazwę sieci. szkoda, że nie sprawdziłeś czy mogłeś się połączyć z LTE TM.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #770870  autor: p2225
 16 gru 2014, 23:13
tak więc zwracam honor :) czyli tylko wybrani klienci to testują :)

#771018  autor: marcinek243
 17 gru 2014, 16:25
Mam bardzo podobne doświadczenia. Jadąc w sierpniu nad polskie morze prze jakieś 8 godzin roaming widziałem max godzinę. Na dodatek minąłem kilka BTS-ów w szczerym polu co najmniej 10 km od większego miasta z gołym g900+u900 :lol:
 #771021  autor: p2225
 17 gru 2014, 16:41
a i tak powiedzą, że Play nie ma zasięgu...

#771027  autor: cyanoone
 17 gru 2014, 17:21
Gdyby PLAY nie miał roamingu krajowego to by przestali. Play powinien zrezygnować z 2 partnerów i zostać z jednym np. Plusem. Mieli by sporo więcej kasy na budowę anten i lepsza opinię.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #771038  autor: ciekawy
 17 gru 2014, 18:02
cyanoone,

tylko,że wielu ludzi nie ma pojęcia z jakiego zasięgu korzysta ich to nie obchodzi, w ogóle nie wiedzą o co z tym chodzi, więc opinią bym się nie przejmował,

kasa, może mieliby więcej ale budowa masztów trwa, ale to by było ciekawe gdyby Play miał swój duży zasięg + zasięg Plus+Aero2+Sferia+T, Orange nie musiałby dawać zarabiać bo ta sieć sama wspomaga się zasięgiem T, a lokalizacje NetWorks są tak zbliżone, że to niewielka różnica czy jest roaming z Orange czy go nie ma,

samo Orange póki nie weszło w spółkę z T miało problem,że urywało rozmowy w podróży bo gdzieś jakieś dziury zasięgowe były, a sam NetWorks nie jest idealny, też ma dziury zasięgowe, a Play w porównaniu do tego co było na początku bardzo się poprawił
 #771057  autor: Benjamin Linus
 17 gru 2014, 19:16
ja miałem bardzo długo O od czasów :Idea i wcześniej.
Zasięg wygląda na telefonie bardzo fajnie,ale bajka się kończy w chwili wciśnięcia zielonej słuchawki.

Czy to na zachodniej czy na wschodniej ścianie Polski problem z połączeniami , a właściwie z ich zrywaniem jest notoryczny. A kończy się to komunikatem na telefonie: POŁĄCZENIE NIEUDANE, w czasie rozmowy przy "teoretycznie" względnym zasięgu.

Po małżeństwie z TM u mnie poprawiło się troszkę z U900,ale cierpliwość mi się skończyła, poprzez te zrywanie połączeń lub nieudane próby wybierania numeru czy też problemy z wysyłaniem MMS czy niedziałający internet w U900.
Zaznaczam że nie jest to wina telefonu.

Tu leży problem w konfiguracji sieci.

Są jednak miejsca gdzie wszystko ładnie śmiga i nie było problemu ( siostra miała O z całą rodziną) na części woj. Opolskiego.
Sami wiecie jednak że takie problemy występują nie tylko u mnie i można by o tym pisać książkę.

W Play czy Plusie nie widzę tego by tak sztywno się trzymało u2100

i na koniec szybkość neta
Obrazek

Obrazek
 #771148  autor: Halset
 17 gru 2014, 23:32
Benjamin Linus pisze:Jadąc dziś z Wrocławia do Trójmiasta, zauważyłem pewną rzecz.

Jak miałem ustawione auto-wybor operatora, to cały czas miałem U900 lub U2100 i LTE rzecz jasna.

Wszystkie rozmowy szły pięknie w potocznym 3G.
A ile te rozmowy trwały? Jechałeś na słuchawce cały czas czy tylko patrzyłeś na telefon?
To że masz 3G czy LTE na telefonie to nie znaczy, że masz cały czas 3G.

Dla przykładu - wiele razy jeżdżę po A1 i w Plusie na trasie Włocławek Trójmiasto co najmniej jest zerwanych 5-6 połączeń. Na 3G trzyma krótko nawet przy full zasięgu 3G a jak zrzuci na 2G - jedziesz na 2G póki nie przerwiesz rozmowy.

T-Mobile chyba tylko raz potrafi zerwać połączenie - to samo Orange. I tak jak w Plusie - jak wywali Cię na 2G to jedziesz na 2G.
Na samo 3G nie da rady bo w Plusie TM czy w O nie ma takiego zasięgu jak na 2G aby całą trasę ciągnąć na samym 3G.
W Trójmieście dalej rozmawiałem na DCS i w chwili zmiany ustawień na auto-wybór opa, kolejne rozmowy, w tym samym miejscu, szły już po 3G. DCS zniknął.
W miejscu to w 3mieście żadna sieć Cię nie wywali na 2G.
Tylko że w samym 3mieście mogę Ci podać co najmniej 50 miejsc, gdzie Play zrywa połączenie.
Daleko nie muszę patrzeć. W czasie wjazdu do mojego garażu podziemnego w bloku - wszystkie 3 sieci zrzucają na 2G (bo na 3G mają słabszy zasięg) a Play zrywa rozmowę. A potem muli muli i się zaloguje do TM albo wcale, bo już zdążę wejść do windy.
Spacerowa - odcinek leśny - Play kaput. Orange również. Plus i TM jak wiatr zawieje ale nie zrywa połączeń - traci się tylko na jakości a dokładnie są przerywane słowa.

Kielecka w Gdyni - Play zerwane połączenie. Na macierzystym - masakra.
Witomińska w Gdyni - Play lipa.
O TM czy Plus - żaden problem
Słowackiego w Gdańsku odcinek leśny - Play znowu kaput.
Itd itp
Jak zdążysz się wbić jadąc ok 40 km/h w roaming w Playu masz szanse na tych ulicach pogadać. Jak jedziesz szybciej - zapomnij.
Po małżeństwie z TM u mnie poprawiło się troszkę z U900,ale cierpliwość mi się skończyła, poprzez te zrywanie połączeń lub nieudane próby wybierania numeru czy też problemy z wysyłaniem MMS czy niedziałający internet w U900.
Zaznaczam że nie jest to wina telefonu.

Tu leży problem w konfiguracji sieci.
To się zgadza. Orange jak leżało z optymalizacją tak leży. Bardzo słabo idzie im z optymalizacją - wręcz mozolnie. TM mocno się poprawia i jest coraz lepszy. Np jako jedyni w końcu dają możliwość rozmowy na Estakadzie Kwiatkowskiego przez las do obwodnicy Trójmiejskiej i z powrotem. Plus zrywa w jednym miejscu, Orange dwa razy. Play - szkoda gadać - już w połowie drogi jest zrywanie słów podczas rozmowy albo całkowicie się kończy rozmowa.
Na Obwodnicy Trójmiejskiej od Chyloni w Gdyni do Bramek na A1 tylko Plus i TM nie zrywa połaczeń. Orange w okolicach Osowej a Play z kilka razy.

Jeżeli chodzi o Voice i konfiguracje sieci - Plus jest nadal liderem. Może nie ma jakości HDVoice ale najmniej jest problemów. Oczywiście idealną siecią nie jest ale niewiele im brakuje.
Zasięgowo TM wygląda lepiej od Plusa ale jeszcze walczą z optymalizacją i mają szansę być przed Plusem co szczerze im kibicuje. Orange słabiej od TM a Play - nadal najsłabszy. Niestety. Choć są miejsca, gdzie Play działa wyśmienicie i technicy z Orange mogliby się od P4 uczyć.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #771200  autor: Benjamin Linus
 18 gru 2014, 09:32
Trochę masz racji i nie będę polemizował.
Ja mam troszkę inne doświadczenia.
Np. w niedziele to na słowackiego w lesie rozmowy nie zerwało (w dół). Być może mniejsze obciążenie nadajnika albo akurat lepsza propagacja.
Spacerowa - odcinek leśny - Play kaput. Orange również
Ja nie miałem problemu tam z rozmowami w Orange, prawie cały czas jest LTE, a na końcówce u góry na 3 ostatnich zakrętach wskakuje 3G.
A ile te rozmowy trwały? Jechałeś na słuchawce cały czas czy tylko patrzyłeś na telefon?
Rozmowy jak widać na screenach ponad 25min i dłuższe.
To że masz 3G czy LTE na telefonie to nie znaczy, że masz cały czas 3G.
W tym programie ze screena widać czy mam gsm czy umts czy lte i zawsze widać to z wyprzedzeniem niż pokazuje to na górnym pasku.
NA Huawei mam widget pokazujący dokładnie czy to H, H+,HSUPA, Edge itd....
Bardzo fajna rzecz.

Dużo zależy też od telefonu i jego mocy anten.
Przykład : Huawei trzyma LTE tam gdzie iphone już ma U900.
W miejscu to w 3mieście żadna sieć Cię nie wywali na 2G.
U mnie 90% rozmów spadało do GSM w Orange, nawet jeśli miałem U2100 lub U900 na poziomie -95dB

U Ciebie sygnał spada do gsm w garażu, a u mnie O czy też TM wskakuje na U900 a Play ma U2100.
Pytanie jak daleko masz nadajnik a jak ja.
I tu może być śmiesznie bo ja np.większość czasu nieświadomie przebywam w miejscach gdzie mam wszystko OK z zasięgiem, a u Ciebie będzie źle, zerwie rozmowy i tak się znajdą 2 opinie na temat sieci.
Ja poprawiłem sobie zmieniając na Play z Orange, poprzedzając to kilku miesięcznymi obserwacjami na drugim telefonie jak i drugim iphonie u żony.
Orange miał to fajne że w nocy na LTE ciągnąłem nawet 65Mbps ( nawet gdzieś wrzuciłem screena), no ale to ciekawostka.
Pewnie i ja kiedyś doświadczę zrywania rozmów tak jak TY.

Jedna ważna rzecz.
Ja mam telefon cały czas w uchwycie na podszybiu i słuchawka w uchu. Nie trzymam go w ręku a to już duży zysk dla anten.
 #771235  autor: Halset
 18 gru 2014, 11:20
Np. w niedziele to na słowackiego w lesie rozmowy nie zerwało (w dół). Być może mniejsze obciążenie nadajnika albo akurat lepsza propagacja.
W dół jazda nie oznacza, że tak samo będzie w górę.
Np Kielecka w Gdyni - jadąc w dół nigdy nie zrywa w O a w górę już nie zawsze. Albo Cię przerzuci na U900 albo koniec rozmowy.Taka ruletka O ma problemy z handoverami. Czasami w ogóle "nie widzi" 2G.

Wczoraj dla przykładu jechałem Estakadą z Morskiej w stronę obwodnicy w okolicach północy i gadałem na Plusie. Pierwszy raz mi nie zerwało połączenia. Pierwszy raz na 50 albo i więcej. W poniedziałek rano zerwane połączenia na Estakadzie dwa razy mimo 2 kresek zasiegu na 3G.
Ja nie miałem problemu tam z rozmowami w Orange, prawie cały czas jest LTE, a na końcówce u góry na 3 ostatnich zakrętach wskakuje 3G.
Tam jest 3G i LTE. Ale nie idzie gadać. Nie przejedziesz Spacerowej bez zerwanej rozmowy w O. Zdarzy się może raz na 20 jak Ci nie zerwie ale nie idzie gadać bo takie zrywanie słów w połączeniu.
Sprawdzone na 4 telefonach. Ostatnio nawet kartę SIM wymieniłem i dalej to samo.
Nie tylko ja tak mam - znajomy ma firmę w okolicach Spacerowej i gdy do niego dzwonię to zawsze mówi "Kończę bo jadę Spacerową i zaraz nie będę miał połączenia" Ma Nokie Lumia 920
Rozmowy jak widać na screenach ponad 25min i dłuższe.
Akurat dzisiaj jest we Włocławku. Jechałem z Gdańska. Cała trasa przejechana na rozmowach. O cały czas na 3G ale co z tego - jak dwie zerwane rozmowy.
W Plusie również dwie zerwane rozmowy. Oczywiście całe 200km nie jechałem i nie gadałem na jednej sieci.
Dla przykładu - 2 tygodnie temu wracałem ze Strykowa całą A1 w nocy ok 23 i rozmawiałem z dziewczyną ponad 300km na O i ani razu nie miałem zerwanego połączenia.

Ale to ma działać a nie jak wiatr zawieje. I ma działać na wszystkich telefonach a nie - ten typ tak ma.
Dzisiaj rano godz przed 6 Karwiny Osowa na Obwodnicy na O - rozmowa na granicy zasięgu z przerywanymi słowami. Ale zdarza się często, że rozmowa jest zrywana.
Jadąc ok. 120km/h na Obwodnicy nie idzie gadać na O. Jak jedziesz wolniej - nie zrywa.
To samo na A1 - jak jedziesz szybciej jak 140km/h masz problemy w Plusie i O.
Na TM nie ma takich problemów. Zrzuci Cię na 2G i możesz do Krakowa jechać.
W tym programie ze screena widać czy mam gsm czy umts czy lte i zawsze widać to z wyprzedzeniem niż pokazuje to na górnym pasku.
Miałem ten program i tak to nic nie daje. To że Ci pokazuje w stanie spoczynku nie oznacza, że jesteś tak samo połączony w czasie rozmowy.
U Ciebie sygnał spada do gsm w garażu, a u mnie O czy też TM wskakuje na U900 a Play ma U2100.
Pytanie jak daleko masz nadajnik a jak ja.
I tu może być śmiesznie bo ja np.większość czasu nieświadomie przebywam w miejscach gdzie mam wszystko OK z zasięgiem, a u Ciebie będzie źle, zerwie rozmowy i tak się znajdą 2 opinie na temat sieci.
I co z związku z tym?
Wjeżdżam go garażu na Orange, spada mi na E na 2kreski i gadam 5 sekund po czym koniec rozmowy. W tym momencie stoję autem i nie zmieniam pozycji.
W Plusie mam 2 kreski na 2G i tak się do mnie nie dodzwonisz ani ja nie mogę zainicjować połączenia.

To nie jest żadna rewelacja, gdy jest się w miejscach gdzie jest zasięg i nie ma problemu z połączeniem. Centrum miasta to nie wyrocznia jakości sieci.
P4 właśnie przez to, że w miastach ma zasięg ma tylu ludzi. Problem się pojawia gdzie zasięg nie jest idealny. I tam przodują Plus i TM. Potem O. A w Playu roaming to lekarstwo i nie zawsze skuteczne.
P4 się ładnie rozwija ale dalej jest najgorszy.

W O się też często zdarza, że masz 3G na U900 a nie możesz wykonać połączenia. I to jest zawsze w tych miejscach, gdzie w TM jest już E. TM ma lepiej rozwiązaną optymalizację.
Wolę stabilne 2G do połączenia niż wyżyłowane 3G. A na TM czy gadasz z 3G czy z 2G do innej sieci to i tak nie czuć różnicy jakości tak jak w innych sieciach.

PS Również mam telefony w uchwycie pod podszybiem. Jeden prywatny, drugi służbowy. Taką mam pracę, gdzie wiszę ciągle na słuchawce i ciągle siedzę za kółkiem.

Pozdrawiam

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #771241  autor: Sig
 18 gru 2014, 11:30
pawelec2225 pisze:a i tak powiedzą, że Play nie ma zasięgu...
Bo nie ma, tam gdzie mnie interesuje (a inni są, z LTE włącznie...).
Ale tak, oczywiście, to, że roaming krajowy oznacza bycie klientem drugiej kategorii to także wymysły, tak jak i komunikaty sieć zajęta w nim, czy wyrzucanie z sieci bez możliwości ponownego zalogowania przy sztywnym wyborze, co się też zdaża.

To też ludzie sobie wymyślili, czy jak ekspert ciekawy twierdzi "się nauczyli".
Ogarnijcie się fanboje.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #771319  autor: Benjamin Linus
 18 gru 2014, 16:10
tak na marginesie Halset, jaki to nadajnik postawili i teraz montują na szczycie Słowackiego po prawej jadać w kierunku lotniska?
Widzę że jest bardzo wysoki i w barwach biało-czerwonych
Kawałek przed nim stoi stacja mobilna.

Obrazek

na gorze od tygodnia pojawili się monterzy...