• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #76078  autor: Pan_telefonik
 25 maja 2006, 19:44
przez cały czas (2 miesiące) bateria trzyma mi max 4 dni bez rozmów tylko leży sobie
jest bateria o pojemności 750MPH

reklamować baterię czy kupić sobie 1950 mph za 30 zł :twisted:

----------------------------------------------------------------------------------------------
Od moderatora (Kaczy): Poprawiłem temat na zgodny z zasadami.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2006, 11:00 przez Pan_telefonik, łącznie zmieniany 1 raz.

#76083  autor: szczeka
 25 maja 2006, 19:54
sprobuj zareklamowac, pewnie dadza Ci nowa, jak zawsze, ale prawdopodobne jest, iz ona tez bedzie tyle trzymac, bratu w c75 trzyma 2dni, z tym, ze troche uzytkuje telefonu, duzo pisze sms'ow, sporo dzwoni..

#76088  autor: Klusek
 25 maja 2006, 20:19
Nowa bateria wcale wiele dłużej trzymać nie będzie o i ile w ogóle będzie trzymać dłużej. Ten typ tak ma :) A te baterie o zwiększonej pojemności to tylko pic na wodę fotomontaż, lepiej daj sobie z nimi spokój.

Obrazek
Obrazek

#76090  autor: heyman
 25 maja 2006, 20:32
W Siemensach baterie tak trzymają 4-5 dni góra (oczywiście jeśli została prawidłowo uformowana) na początku użytkowania.Osobiście też nad tym ubolewam :smt010

#76091  autor: Klusek
 25 maja 2006, 20:39
Baterii Litowo jonowych się nie formuje :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

#76460  autor: heyman
 27 maja 2006, 13:48
No to się Klusek nie za bardzo orientujesz?.Każdy typ baterii zawsze formowałem i o wiele dłużej trzymały oraz miały lepszą żywotność.Wielu nie potrafi przeprowadzić poprawnie takiego procesu ,a później są zdziwieni,że bateria im pada po 2-3 dniach

#76465  autor: Klusek
 27 maja 2006, 13:55
A skąd wiesz, że dłużej trzymały i miały dłuższą żywotność skoro wszystkie formowałeś, przecież nie wiesz ile by trzymała ta sama bateria bez formowania. Formowanie baterii stosuje przy bateriach które posiadają tzw. efekt pamięciowy czyli baterie Niklowo-kadmowe i Niklowo-wodorkowe, baterie Litowo-jonowe nie posiadają efektu pamięciowego a właściwie jest on zredukowany do tego stopnia, że w normalnym czasie użytkowanie nie zdążymy zauważyć jakiejś znacznej zmiany z czasie czuwania, ponieważ zanim cokolwiek zaczęło by się z baterią dziać dawno bateria leżała by już na śmietniku razem z telefonem. W związku z czym NIE MA KONIECZNOŚCI formowania takich baterii :)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2006, 14:15 przez Klusek, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Obrazek

#76466  autor: Frasio
 27 maja 2006, 13:56
heyman pisze:No to się Klusek nie za bardzo orientujesz?.Każdy typ baterii zawsze formowałem i o wiele dłużej trzymały oraz miały lepszą żywotność.Wielu nie potrafi przeprowadzić poprawnie takiego procesu ,a później są zdziwieni,że bateria im pada po 2-3 dniach
Z formowaniem baterii każdy ma swoje osobne zdanie.
Niektórzy mówia, że trzeba formatować, niektórzy, że nie.

A tak na marginesie, to w nowej T-K, jest test różnych baterii i co mnie rozśmieszyło, tester mówił o formatowaniu, a nie o formowaniu baterii.
Taka gazeta, a takie błędy. ;)

Obrazek

#76473  autor: jacguszi
 27 maja 2006, 14:10
Pozwoliłem sobie kiedys na mały eksperyment.W 2 takich samych nokiach wymieniałem akumulatorki.Jedna uformowałem : 3 cykle pełnego ładowania i rozładowania a 2 nie.Niestety ale nie było żadnej różnicy czas czuwania na obu telefonach był taki sam.
Zgodzę sie że ma to sens przy akumulatorkach NiMH ale Li-ion i polimerowe nowego typu juz nie wymagają formowania. Jeżeli jednak ktos sie przy tym upiera i chce to robic napewno to nie zaszkodzi.

#76479  autor: szczeka
 27 maja 2006, 14:36
Frasio pisze:
heyman pisze:No to się Klusek nie za bardzo orientujesz?.Każdy typ baterii zawsze formowałem i o wiele dłużej trzymały oraz miały lepszą żywotność.Wielu nie potrafi przeprowadzić poprawnie takiego procesu ,a później są zdziwieni,że bateria im pada po 2-3 dniach
Z formowaniem baterii każdy ma swoje osobne zdanie.
Niektórzy mówia, że trzeba formatować, niektórzy, że nie.

A tak na marginesie, to w nowej T-K, jest test różnych baterii i co mnie rozśmieszyło, tester mówił o formatowaniu, a nie o formowaniu baterii.
Taka gazeta, a takie błędy. ;)
Frasio, zastanow sie co Ty piszesz ;-) jesli ktos mysli, ze baterie Litowo-jonowe sie formuje to jest w bledzie i tyle, a nie, ze kazdy ma swoje zdanie..

#76648  autor: Zenek
 28 maja 2006, 08:07
dokładnie, gdyby trzeba było formować te baterie to byłaby jakakolwiek o tym wzmianka w instrukcji , a w żadnej instrukcji telefonu z baterią Li-Ion nie widziałem takiej informacji.

#76869  autor: cema
 29 maja 2006, 13:25
Eh a mi w moim s65 trzyma gora 1 dzien.Moj taka sobie kupił se k300i to to dokiero ma baterie.Przy ciągłem dzwonieniu przez 7 dni mu trzyma.No ale li-pol to nie li-lon :(

Nokia 6610i =>> SE T230 =>> Siemens S65 =>> SE K300i =>> Nokia 3650 =>>NEC e228 =>> Nokia N73 =>> Nokia N95 =>> Samsung G810 =>> Nokia N95 8GB =>> Nokia 5800 =>> SE X10 Mini Pro =>> Motorola Milestone =>> HTC Desire Z

#76953  autor: przemek910
 29 maja 2006, 19:57
no dobra a powiedzicie mi jak to ,ma byc ? po zakupie telefonu ma sie baterie rozladować czy odrazy naladowac do pelna ?/

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#76958  autor: orB
 29 maja 2006, 20:11
cema pisze:Moj taka sobie kupił se k300i to to dokiero ma baterie.Przy ciągłem dzwonieniu przez 7 dni mu trzyma.No ale li-pol to nie li-lon :(
Eh... szkoda takie cos czytac. To co na to powiesz ze ta sama bateria siedzi w k700 ktory trzyma 1-2 dni? Wszystko zależy od wyswietlacza a nie od baterii, bo baterie dzisiaj we wszystkich modelach są zbliżone.

Jeśli chodzi o formowanie/formatowanie(jak zwał tak zwał) to daje, dużo. Ale pod warunkiem że przez cały okres gdy używamy telefonu, rozładowujemy go i ładujemy do końca. No ale niektórzy wolą podłączyć telefon na pół godzinki, odłączają i idą a za dwie godziny znowu. Takim bateria nigdy długo nie pociągnie.

#77069  autor: cema
 30 maja 2006, 16:25
JAk zauwarzyłeś chodzilo mi o konkretny model

Nokia 6610i =>> SE T230 =>> Siemens S65 =>> SE K300i =>> Nokia 3650 =>>NEC e228 =>> Nokia N73 =>> Nokia N95 =>> Samsung G810 =>> Nokia N95 8GB =>> Nokia 5800 =>> SE X10 Mini Pro =>> Motorola Milestone =>> HTC Desire Z