Spacedust pisze:btsmap.one.pl chodzi jak muł !!!
Mam sprzętową (chyba) awarię serwera. Mam już gotowy nowy. Kwestia mam nadzieję kilku dni aby go wymienić, skonfigurować, przegrać dane.
bed pisze:
Zastanawia mnie jedno: gdzie jest błąd? Według btsearch.pl nie ma pozwoleń dla Orange w nowych lokalizacjach, które w plikach z btsmap.one.pl są. Kilka nadajników zostało zlikwidowanych wg btsmap.one.pl, a na btsearch.pl nadal są. Jakieś pomysły?
Sprawdziłem różnice pomiędzy mną a btsearch. Wybrałem do sprawdzenia najbliższą mi geograficznie miejscowość -
Jaźwina, dolnośląskie kilka kilometrów na pólnocny wschód od Dzierżoniowa, gdzie jest jeden nadajnik i występuje różnica pomiędzy mną a btsearch. Sprawdziłem pasmo GSM900. W listopadzie na wykazie UKE tam były 3 pozwolenia: 2 dla Tmobile i 1 dla Plusa. W grudniu też są 3 pozwolenia ale po jednym dla Plusa, Tmobile i Orange. Tak więc w grudniu na mapach powinno się pojawić 1 nowe pozwolenie dla Orange GSM900 w Jaźwinie. I tak jest na mapie mojej zarówno w folderze bts oraz btsnowe. Tego pozwolenia nie ma na btsearch.pl bez względu na to wybierzemy opcję "wyświetl najnowsze" czy nie. Tak więc u mnie jest dobrze.
Ale to nie oznacza, że na btsearch jest błąd. Oni traktują pozwolenia Orange i Tmobile jako wspólne Networks i stąd może być różnica.
Należy też uwzględnić to, że pojęcie "nowe" jest inaczej traktowane przeze mnie i przez btsearch. Mianowicie u mnie stacja pokaże się jako nowa gdy dla danego operatora, pasma i technologii w danej lokalizacji pojawi się nowe pozwolenie, Na btsearch jeśli pozwolenie zostało "przesunięte" z innej lokalizacji a zachowało swój numer to nie jest "nowe". To kwestia wyboru co komu bardziej odpowiada.
Jeśli ktoś zauważy błąd w moim wykazie nie na podstawie btsearch ale na podstawie wykazów UKE to proszę o podanie konkretnej lokalizacji, pasma, technologii i operatora.