• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #769697  autor: Robert.AB
 12 gru 2014, 15:16
Jeśli krytykujesz T-Mobile na Facebooku i nie masz podanych pełnych danych osobowych to operator na pewno zgłosi Twoje konto do weryfikacji.

Mnie się to przydarzyło i jak się okazuje nie jestem sam tak samo potraktowany przez T-Mobile.

Oto przykładowy link:

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/play ... .html?cp=1

komentarz 109
 #769702  autor: tyre23
 12 gru 2014, 15:47
I co w związku z tym?

Podałeś nieprawdziwe dane na FB (imię i nazwisko), łamiąc przy tym regulamin, więc nie dziw się, że konto zostało zablokowane (i nie, nie przez T-Mobile jak sugeruje tendencyjny temat, a przez zespół Facebooka).

Zauważ, że można założyć X fikcyjnych kont i pisać niepochlebne opinie o danej firmie. Dlatego zapewne zabezpieczają się one przed takimi możliwościami zgłaszając konta o nieprawdziwych danych.
 #769709  autor: Micho
 12 gru 2014, 16:11
tyre23 pisze:(i nie, nie przez T-Mobile jak sugeruje tendencyjny temat, a przez zespół Facebooka).

A właśnie że przez Tmobile. Ja miałem to samo, 2 lata używałem konta na FB (tzw. nie imiennego), wypowiadałem się na wielu stronach różnych operatorów i nigdy nie miałem blokady itd. ale jak tylko napisałem na stronie Tmobile, że czemu wprowadzają w błąd podając w iboa że jest oferta przedłużeniowa a defakto, jej nie ma tylko nowy numer to odrazu jakoś mi konto FB zablokował.
 #769744  autor: Micho
 12 gru 2014, 18:10
Emsi pisze:Przejmujecie się jakimś kontem na facebooku. Mam nadzieję, że ludzie zmądrzeją i sami zaczną usuwać konta.:)
Tu nie chodzi o przejmowanie sie kontem FB. Tylko o to, jak Tmobile traktuje niewygodne tematy i ludzi :)
 #770253  autor: adik
 14 gru 2014, 19:33
jeśli to lewe konto to co to za problem zrobić nowe, 5 min i mamy nowe.

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769
 #770438  autor: krzysztof.ka
 15 gru 2014, 15:04
Ja miałem dokładnie tak samo. Wypowiedziałem się o reklamie czeskiego T-mobile. Kilka dni potem nie mogłem się zalogować na konto w F. Dostałem informację, że muszę zweryfikować tożsamość. Na Facebook'u używam swojego imienia i nazwiska. Wysłałem więc skany dowodu osobistego, zamazując tylko informacje niepotrzebne. Chcieli mieć imię, nazwisko, datę urodzienia i organ wydający dokument. Po kilku godzinach odblokowano konto. Od tej pory dostaję zaproszenia do wypełnienia ankiet, jak mi się podobała "pomoc" ze strony administracji Facebook'a. Napisałem co myślę o "pomocy", bo żadnej pomocy nie dostałem i nie prosiłem.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.
 #772909  autor: Robert.AB
 26 gru 2014, 14:46
tyre23 pisze:I co w związku z tym?

Podałeś nieprawdziwe dane na FB (imię i nazwisko), łamiąc przy tym regulamin, więc nie dziw się, że konto zostało zablokowane (i nie, nie przez T-Mobile jak sugeruje tendencyjny temat, a przez zespół Facebooka).
Konto służy tylko do doładowań PLAY. Nie interesuje mnie korzystanie z facebooka do innych celów. Inny cel był tylko przypadkowy - jak w tym temacie.
 #772914  autor: Sig
 26 gru 2014, 15:19
Micho pisze:
Emsi pisze:Przejmujecie się jakimś kontem na facebooku. Mam nadzieję, że ludzie zmądrzeją i sami zaczną usuwać konta.:)
Tu nie chodzi o przejmowanie sie kontem FB. Tylko o to, jak Tmobile traktuje niewygodne tematy i ludzi :)
Wy tak na serio? Ogarnijcie się. Tak się traktuje TROLLI (lub opłacone studenciny z agencji PR), którzy chowają się za "anonimowością" szkalują firmę. Oczywiście, czasem i ktoś z prawdziwą opinią oberwie, ale tylko wtedy, gdy zakłada konto na fikcyjne dane, bez weryfikacji...
Ja tu problemu nie widzę. Jeżeli T-Mobile kogoś zgłosził FB do weryfikacji to tylko dlatego, że najwyraźniej mają problem z takimi kontami, jak każda większa firma (może poza Play, które to fanów kupuje kontenerami z Bangladeszu i innych dziwnych miejsc, co wypłynęło jakiś czas temu, gdy się jeszcze ktoś podniecał ilością fanów).
Praktyka zgłaszania do weryfikacji konta, za którym istnieje możliwość, że kryje się troll (opłacony, lub nie) jest całkowicie normalna.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #772915  autor: Sig
 26 gru 2014, 15:21
Robert.AB pisze:
tyre23 pisze:I co w związku z tym?

Konto służy tylko do doładowań PLAY. Nie interesuje mnie korzystanie z facebooka do innych celów. Inny cel był tylko przypadkowy - jak w tym temacie.
A co właściciela portalu interesuje twój cel? Łamiesz regulamin, lub nie, krótka piłka. To, że Facebook nie walczy z oczywistymi fejkami o niczym nie świadczy. Chcą mieć jak najwięcej użytkowników, ale jak ktoś już zgłasza jakiś profil, to jest werydikowany, czy nie łamie się regulaminu.
Temat o niczym.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #773380  autor: Micho
 28 gru 2014, 18:12
Chcą by im zeskanować dowód osobisty, oczywiście z zasłoniętym peselem, nr. dowodu.
 #773413  autor: krzysztof.ka
 28 gru 2014, 20:10
Interesują ich tylko dane:
imię
nazwisko
data urodzenia
nazwa organu administracji publicznej wydającej dokument

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.
 #773451  autor: krzysztof.ka
 28 gru 2014, 22:22
Portal amerykański, ale krzywdę nie robił nikt z Manhattanu, tylko ludzie pracujący w jednym z biur w naszej Stolycy.

#773519  autor: solidburn
 29 gru 2014, 11:07
Wierzysz że w korpo podejmujesz samodzielne decyzje ? za tworzenie cyfrowych profili nie swoich obywateli powinni zostać pogonieni z całej EU
 #773638  autor: krzysztof.ka
 29 gru 2014, 18:10
Pracuję w korpo od 1994. Nie rób ze mnie matołka, któremu trzeba wyjaśniać, ok?
A odnośnie meritum. Myślisz, że decyzja powstała w Warszawie, czy Berlinie?
Bo ja obstawiam nadgorliwców z Warszawy. Mało kogo w centrali T-mobile (Berlin czy tam inne miasto w DE) obchodzi lokalna sprawa, że paru Polacken obraziło się na firmę. A twierdzę to na podstawie tego jak działa organizacja, w której pracuję.

#773714  autor: solidburn
 29 gru 2014, 21:27
To wysyłanie skanów dowodu do tego FB jest na podstawie widzimisię jakiegoś ludzika ?
nie ma na to regulaminu dostępnego?
z tego co znalazłem nie nasi to wymyślili
http://techcrunch.com/2012/02/15/facebo ... ate-names/
ale w https://www.facebook.com/legal/terms nic o tym nie ma
Cały ten FB to kupa i mam nadzieje skończy marnie za sprawa jakiegoś durnego dekretu z UE , bo już coraz mniej brakuje do utworzenia elektronicznego ID a wtedy to już będzie klops
Nie wiem czym się tu chwalić praca w korpo ja swoje naście lat nie wspominam miło