• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 258 z 1158
  • 1
  • 256
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260
  • 1158
 #769703  autor: zajadacz
 12 gru 2014, 15:48
O co chodzi z tymi pozwoleniami dla Orange w lokalizacjach T-Mobile? Przecież do tej pory działało to bez dodatkowych pozwoleń i nie było problemów, nawet oficjalne stanowisko UKE było takie że tak może zostać. A teraz tak raptem wydali grubą kasę na pozwolenia?

Najlepsze, że niektóre są totalnie z automatu w miejscach, gdzie nie ma już stacji T-Mobile, bo zdjęto je w ramach N! Niezły burdel się zrobił...

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #769705  autor: Flash999
 12 gru 2014, 16:01
Podobny bajzel jest z liniami - wiele z nich zniknęło, mimo że fizycznie istnieją (i tak raczej zostanie). Taka sytuacja jest nawet na niedawno wybudowanej stacji Orange w Kopczanach - fizycznie dwie radiolinie, od kilku miesięcy jedna zaginęła w wykazie. Chyba N! nie będzie tak oszczędzać, by zostawiać tylko jeden link.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
 #769708  autor: zajadacz
 12 gru 2014, 16:09
Mogli jeszcze nie zdjąć. U Play jak powiesili nowe na 70/80 GHz to stare na 38 GHz wisiały obok ze 2 miesiące.

Zdjęcia stacji bazowych
 #769733  autor: p2225
 12 gru 2014, 17:31
Orange w przeciwieństwie do Play'a bierze pozwolenia hurtem na wszystkie stacje na raz. u mnie Orange ma po trzy(!) pozwolenia na każdej stacji na LTE, a w promieniu 60km nie ma żadnego LTE N!. Play jak bierze pozwolenie to w ciągu 2-3 miesięcy odpala te pasma na stacjach.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #769734  autor: Spacedust
 12 gru 2014, 17:35
Na kościele na Os. Rusa 59 w Poznaniu od 3 miesięcy według wykazu nie ma dwóch radiolinii, a wiszą do tej pory. Najprawdopodobniej lewizna - to bardzo typowe dla T-Mobile ;)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #770052  autor: Rezen
 13 gru 2014, 22:19
Jak w wykazie nie ma to i pewnie jest wyłączona. To, że wisi nie znaczy, że działa. Jeszcze musi się trafić chętny co to zdejmie ;]

@zajadacz: na jakiej podstawie wnioskujesz częstotliwość radia?
 #770060  autor: Spacedust
 13 gru 2014, 22:53
Te nowe radiolinie PLAY na 74 GHz mają przepustowość 1 Gbps. Pewnie docelowo wymienią w całym kraju, a już na pewno na bardzo obciążonych stacjach, które nie mają światła.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #770069  autor: zajadacz
 13 gru 2014, 23:38
@Rezen: W wykazie i na mapie pozwoleń masz przecież częstotliwość na jakiej działa radiolinia. Te na 70/80 GHz mają bardzo dużą przepustowość i pasma jest bardzo dużo. Jeszcze w 2013 r. jeden kanał kosztował 50 zł rocznie. Jak się UKE kapnęło, że oprócz małych ISP zaczynają z tego korzystać komórkowcy to cena poszła w górę o bagatela 1000% do 500 zł rocznie.
Duża wada tego pasma: powyżej 2-2,5 km raczej nie będą ich montować, bo za duże tłumienie i nie będzie działać. Więc pasmo typowo do miast i nie wszystkie radiole można na to wymienić.

Zdjęcia stacji bazowych
 #770089  autor: bed
 14 gru 2014, 00:52
Spacedust pisze:btsmap.one.pl chodzi jak muł !!!
Zastanawia mnie jedno: gdzie jest błąd? Według btsearch.pl nie ma pozwoleń dla Orange w nowych lokalizacjach, które w plikach z btsmap.one.pl są. Kilka nadajników zostało zlikwidowanych wg btsmap.one.pl, a na btsearch.pl nadal są. Jakieś pomysły? ;)

edit: Zastanawiające, bo nowe pozwolenia Orange (wg btsmap.one.pl) mają te same numery pozwoleń, które wcześniej miał T-Mobile, przed modernizacją sieci.
 #770178  autor: zajadacz
 14 gru 2014, 13:36
bed pisze:edit: Zastanawiające, bo nowe pozwolenia Orange (wg btsmap.one.pl) mają te same numery pozwoleń, które wcześniej miał T-Mobile, przed modernizacją sieci.
W powyższym stwierdzeniu masz odpowiedź na swoje pytanie. Btsearch bazuje na numerze pozwolenia określając czy w danej lokalizacji jest nowe. Mapa na btsmap.one.pl bazuje na tym czy w danej lokalizacji (współrzędne geograficzne) było coś poprzednio tej samej sieci na tym samym paśmie.

Zdjęcia stacji bazowych
 #770185  autor: lzur
 14 gru 2014, 13:51
Spacedust pisze:btsmap.one.pl chodzi jak muł !!!
Mam sprzętową (chyba) awarię serwera. Mam już gotowy nowy. Kwestia mam nadzieję kilku dni aby go wymienić, skonfigurować, przegrać dane.
bed pisze: Zastanawia mnie jedno: gdzie jest błąd? Według btsearch.pl nie ma pozwoleń dla Orange w nowych lokalizacjach, które w plikach z btsmap.one.pl są. Kilka nadajników zostało zlikwidowanych wg btsmap.one.pl, a na btsearch.pl nadal są. Jakieś pomysły? ;)
Sprawdziłem różnice pomiędzy mną a btsearch. Wybrałem do sprawdzenia najbliższą mi geograficznie miejscowość - Jaźwina, dolnośląskie kilka kilometrów na pólnocny wschód od Dzierżoniowa, gdzie jest jeden nadajnik i występuje różnica pomiędzy mną a btsearch. Sprawdziłem pasmo GSM900. W listopadzie na wykazie UKE tam były 3 pozwolenia: 2 dla Tmobile i 1 dla Plusa. W grudniu też są 3 pozwolenia ale po jednym dla Plusa, Tmobile i Orange. Tak więc w grudniu na mapach powinno się pojawić 1 nowe pozwolenie dla Orange GSM900 w Jaźwinie. I tak jest na mapie mojej zarówno w folderze bts oraz btsnowe. Tego pozwolenia nie ma na btsearch.pl bez względu na to wybierzemy opcję "wyświetl najnowsze" czy nie. Tak więc u mnie jest dobrze.

Ale to nie oznacza, że na btsearch jest błąd. Oni traktują pozwolenia Orange i Tmobile jako wspólne Networks i stąd może być różnica.

Należy też uwzględnić to, że pojęcie "nowe" jest inaczej traktowane przeze mnie i przez btsearch. Mianowicie u mnie stacja pokaże się jako nowa gdy dla danego operatora, pasma i technologii w danej lokalizacji pojawi się nowe pozwolenie, Na btsearch jeśli pozwolenie zostało "przesunięte" z innej lokalizacji a zachowało swój numer to nie jest "nowe". To kwestia wyboru co komu bardziej odpowiada.

Jeśli ktoś zauważy błąd w moim wykazie nie na podstawie btsearch ale na podstawie wykazów UKE to proszę o podanie konkretnej lokalizacji, pasma, technologii i operatora.
  • Strona 258 z 1158
  • 1
  • 256
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260
  • 1158
  • 1
  • 256
  • 257
  • 258