• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #767796  autor: Kojot80
 05 gru 2014, 01:40
Szukam smarfona Dual Sim z dwom aktywnymi jednocześnie kartami sim.
- najważniejsze to długo trzymająca bateria (min 2 dni)
- dobry aparat foto
- internet także LTE, mam zamiar korzystać z internetu na obu kartach (poczta firmowa, www)
- GPS (ale to oferują chyba wszystkie smarfony)
- cena do ok 1200zł (jeżeli nie ma w tej cenie to przy jakiej można coś ciekawego znaleźć)

Do tej pory miałem Androida i chyba chętnie bym mógł przy tym zostać.

Będę wdzięczny za podpowiedzi co proponujecie.
 #767806  autor: Optek
 05 gru 2014, 07:13
Z tym dual simem może być problem ponieważ dobre marki rzadko mają produkty z tą funkcją w ofercie.
W zasadzie to do głowy przychodzi mi jedynie Nokia 735:
http://www.skapiec.pl/site/cat/200/comp/11635415
Która oferuje LTE oraz dual sim. Nie jest to jednak android...

To mądry człowiek ? pomyślał Iwan ? Trzeba przyznać, że wśród inteligentów także trafiają się wyjątkowo mądrzy ludzie, nie da się temu zaprzeczyć.
 #768551  autor: Kojot80
 07 gru 2014, 18:26
Przede wszystkim dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.

Musze przyznać, że nie znam Lumii 730, ale gdybym miał rozpatrywać dual sim bez LTE to myślałem o Lenovo P780. Czy ktoś ma wyrobione zdanie i może je krótko porównać? Baterią P780 bije na głowę 730 ale np. nie oferuje zbliżeniowych płatności bezprzewodowych, a Lumia tak (chociaż to banał).

Ile kasy trzeba wyłożyć zeby zaopatrzyć się w dual sim na dwie aktywne jednocześnie karty i z LTE?
 #768966  autor: czamarek
 09 gru 2014, 17:00
A chcesz prowadzić konferencje ze potrzebujesz dwóch aktywnych Kart?
Większość dualsimów ma tak ze na czas połączenia głosowego druga karta jest zajęta, np przerwie pobieranie z internetu, zakończysz rozmowę to wznowi.

Za tą kwotę kupisz coś lepszego niz ta lumia 730 i stare już Lenovo p780
Zobacz np Zopo ZP999, Huwei honor 6, ZTE Nubia Z7 albo zerknij https://www.facebook.com/pages/Chinskie ... 5202754657
Jest wiele niezłych dual simów, z tanich to ostatnio wybija się Elephone P3000S Z LTE za 164 dolary.
 #770084  autor: jamamoto
 14 gru 2014, 00:28
Kojot80 pisze:ale gdybym miał rozpatrywać dual sim bez LTE to myślałem o Lenovo P780
jesli bez lte to lepszy i nowszy od lenovo jest myPhone Luna, tylko 0,5 cala wiekszy, tez mediatek
czamarek pisze:Większość dualsimów ma tak ze na czas połączenia głosowego druga karta jest zajęta, np przerwie pobieranie z internetu, zakończysz rozmowę to wznowi.
ale nie wszystkie, myphony chyma maja aktywne oba sim jednoczesnie, kiedys dawno temu bylo tak ze trzeba bylo wybierac ktory sim jest aktywny w danej chwili, teraz juz nie, przynajmniej nie w myphone
 #770413  autor: Kojot80
 15 gru 2014, 12:04
czamarek pisze:A chcesz prowadzić konferencje ze potrzebujesz dwóch aktywnych Kart?
Chodzi mi o dual sim full active nie Standby. Jedna karta będzie prywatna a druga służbowa.
Chciałbym móc zawiesić połączenie na prywatnej jak będzie ktoś dzwonił na służbową.

Udało mi się sprawdzić Lenovo P780 i okazało się że gdyby rozmawiał na prywatnej to ktoś dzwoniąc na służbową nie ma nawet sygnału zajętości (tak jak by telefon był wyłączony).
Mało tego, po zakończonej rozmowie nie przyszła żadna wiadomość że była próba połączenia na służbowy w Xperia Z3 Dual jest tak samo.
Czy takie powiadomienie o próbie połączenia może być kwestią ustawień u operatora, czy to sprawa telefonu?

Ale ja i tak w zasadzie szukam tylko Dual Sim Activ.

Co do wymienionych wyżej telefonów:
myPhone Luna - obsługuje Dual Sim Standby nie Activ - skreślam
Elephone P3000S - nie wiem czy Activ czy Stanby ale nie ma go w jeszcze Polsce a ja chcę kupić na F-Vat i nie mogę już dłużej zwlekać z zakupem, - odpada
ZTE Nubia Z7 - w Polsce widze tylko wersje mini i max a normalenj z największa baterią nie ma.
Zopo ZP999 - to ciekawa propozycja ale raczej jest to tylko Dual Sim Standby.
Huwei honor 6 - ten wspiera Dual Sim Full Active i jestem najbliżej jego zakupu, tylko nie wiem czy bateria wytrzyma 2 dni.

Jeżeli możecie mi coś zaproponować jeszcze (Dual Sim Full Active i dużą baterią) to bardzo bym prosił o propozycje bo dziś albo jutro musze się zdecydować.
 #770508  autor: bazooka
 15 gru 2014, 18:39
Kojot80 pisze:Huwei honor 6 - ten wspiera Dual Sim Full Active i jestem najbliżej jego zakupu, tylko nie wiem czy bateria wytrzyma 2 dni.
Honorek jak najbardziej wytrzymuje 2dni...i nie mam zamiaru wymieniać co mi działa non stop w tle i że oczywiście net nonstop włączony oraz pół dnia bluetooth - obecnie mam 30% - 1d 11h na baterii.
Trzeba jednak zaznaczyć, że ciężko może być jeszcze o niego za 1200zł.
Zapraszam do tematu o H6: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 60&t=78175
 #770625  autor: Kojot80
 16 gru 2014, 01:21
sebusy pisze: Honorek jak najbardziej wytrzymuje 2dni...i nie mam zamiaru wymieniać co mi działa non stop w tle i że oczywiście net nonstop włączony oraz pół dnia bluetooth - obecnie mam 30% - 1d 11h na baterii.
Trzeba jednak zaznaczyć, że ciężko może być jeszcze o niego za 1200zł.
Zapraszam do tematu o H6: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 60&t=78175
No to kupuję Honora 6, twoja opinia przeważyła.
Widzę tylko że nie każdy sprzedawca podaję czy to H60-L02 czy H60-L12 :(
no a chciałbym kupić wersję najbardziej wypasioną (no i możliwie najtaniej).

Czy do HH6 jest silikonowe etui, bo nigdzie nie widzę?
 #770632  autor: bazooka
 16 gru 2014, 07:02
Czytaj tamten temat zanim podejmiesz decyzje o zakupie, no i kup oczywiście u tego co podaje symbole modeli - L12 jeszcze jest drogi, chyba że chcesz kupować prosto z Chin, ale to inna bajka ze względu na kilka rzeczy. Dalej o H6 pytaj tam...
 #772425  autor: jamamoto
 22 gru 2014, 23:59
Kojot80 pisze:myPhone Luna - obsługuje Dual Sim Standby nie Activ - skreślam
jestes pewnien?
myPhone od dawna oromuje swoje smartphony z aktywnym dualsim, nie tylko Luna
 #772440  autor: onifer2
 23 gru 2014, 01:16
myPhone Luna to właściwie bliźniaczy model Gionee GPad 5- dual sim w trybie stand-by
 #787863  autor: charlotte1991
 28 lut 2015, 18:48
A co sądzicie o smartphnach marki telefunken? Z tego co wiem większość z nich ma funkcję dual sim a są dużo tańsze niż 1200 złotych. Ja mam w planach zakup najnowszego TS2 dla córki która w tym roku idzie do szkoły i w celu zapewnienia jej bezpieczeństwa chcę jej dać tel.