• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #768119  autor: Polak73
 06 gru 2014, 00:13
Witam jestem zażenowany tym Filmikiem który krąży w sieci. W mojej ocenie obraża on mnie jako Polaka. a Jakie będzie wasze zdanie na ten temat?
https://www.youtube.com/watch?v=lt4E3jqpKhY
"Żałujemy, że nasza reklama, utrzymana w specyficznym poczuciu humoru i przenośni, została uznana za obraźliwą.? - mówi Milan Vasina, prezes T-Mobile CZ. Spot reklamowy zostanie jak najszybciej wycofany z przekazu telewizyjnego i internetowego.
W mojej ocenie nawet nie widać słowa Przepraszamy i według mnie przedstawienie Polaka jako ............ Podkreślam to Moja ocena, każdy może mieć zdanie inne. Oceny można wyrażać dowolnie, mamy demokracje ale pytanie jak Wy zapatrujecie sie na ta akcje T-mobile i słaba reakcje t mobile Polska wedlug mojej oceny. Wesołych Świąt ;-)!
 #768191  autor: DanielR
 06 gru 2014, 15:00
Rożnica jest taka, że w reklamie Heyah nawiązano do symbolu rewolucyjnego zbrodniarza, a nie do ukazanych stereotypowo przywar "typowego/przeciętnego ruskiego". Mimo, że wizerunek Lenina został "zniekształcony", to akurat w tym wypadku na jego korzyść a nie odwrotnie (niechcący go ocieplono), tak jak w przypadku reklamy czeskiego T-Mobile i "polskiego handlarza". Właśnie takie zbyt korzystne przedstawienie wodza rewolucji wywołało ogromną wrzawę w Polsce. Tak więc to "troszeczkę" co innego. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #768194  autor: darek638
 06 gru 2014, 15:33
Nie ma sensu rozwijać się nad prowokacją gościa z jednym postem. Ktoś próbuje wsadzić kij w mrowisko. Nie dajcie się.

Nigdy więcej Play.
 #768196  autor: DanielR
 06 gru 2014, 15:37
Racja. Głupio wyszło z tą całą reklamą, ale tylko z tego powodu nie mam zamiaru obrażać się na wszystkich Czechów.

Aktualny numer:
 #768206  autor: bazooka
 06 gru 2014, 16:09
Też znam sporo "Krecików" jednak nie zmiania to faktu, że jeśli pogada się z nimi na poważnie mają do nas historyczny żal o pare rzeczy... ale to na pewno nie młode pokolenie, czyli te co tworzyło tę reklamę...
Zdecydowanie wolę jednak inną z serii - uśmiałem się niemiłosiernie :D
http://www.youtube.com/attribution_link ... re%3Dshare

Co do osoby rejestrującej się po północy by stworzyć taki temat na forum o telekomunikacji - jest to faktycznie podejrzane.
 #768232  autor: Blank
 06 gru 2014, 17:00
A ja nie znam żadnego Czecha, ale nie obraziła mnie ta reklama.
Prezcież nie bez powodu, mają nas za takich a nie innych...

A mało takich naciągaczy, złodziei, oszustów jest w tym kraju?
Wystarczy sobie przypomnieć o różnych przydatnych usługach, które były i się zmyly, a pretekstem do ich usunięcia byli właśnie tacy "polaczki": ot chociażby "Zbieraj Minuty" (z tego co pamiętam, pisano, że usługa była wykorzystywana przez handlarzy na allegro. Wiadomo, że to tylko pretekst, ale po części też było powodem), czy "Przelew SMS" w Orange. Do tego Pakiet 30 za 10, którego bardzo żałuję. Przykładów jest znacznie więcej.

A ten tani, co proponuje wykorzystywanie no limitów na zarobienie kilku groszy kosztem operatorów?
Mało tu takich było. Pełno oszołomów, cały czas jest.

Darmowe karty SIM operatorzy rozdają? To trzeba zamówic. Nie jedną, nie dwie, tylko niektórzy po kilkanaście i więcej próbują, bo widzą w tym "zysk".
Już wszelkiej maści oszustów na allegro, co sprzedają "oryginalne" produkty, które z oryginalnością nie mają nic wspólnego lepiej nie wspominać.
A w realnym świecie wcale nie jest lepiej...

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #768238  autor: DanielR
 06 gru 2014, 17:27
Tak przyglądając się tej reklamie bliżej, to Czesi podśmiewają się również... z nieporadności i naiwności samych Czechów. Przecież ten instruktor narciarstwa nie potrafił się poprawnie obejść z nowoczesnym smartfonem. Sam telefon nie był zepsuty, a przynajmniej tego nie wiadomo, bo ów pan przy próbie włączenia, zniszczył wyświetlacz myśląc, że smartfona obsługuje się tak, jak starą nokię z fizycznymi klawiszami. :D

Aktualny numer:
 #768267  autor: Polak733
 06 gru 2014, 19:07
Drodzy Panowie konto coś przestało działać czary mary ;-)!
Drodzy Panowie jestem dumny z pochodzenia, i nie po to Polacy gineli w II św, żeby według mnie
Przedstawiać Nas jak pokazano na Tym filmiku.Nie mam pretesji do Czechów i ich Lubie jako naród. Tylko mam pretesje do T-mobile CZ za to że nie przeprosili. Jeżeli damy się opluwać to nadal będa "Polskie obozy koncentracyjne" i inne cuda. Kocham swój Kraj i dlatego założylem taki temat, dziwi mnie że prawie nikt o tym nie pisze i jest to przemilczane. Jakby obrazili gejów albo inne mniejszosci to telewizja by 24 na Dobe. A jak sie Pluje na Polakow to nic nie ma. To że pisałem o polnocy i mam jeden post, bo przeczytalem w niezaleznej prasie akurat miałem noc wolna ;-)! i zdzwilem sie ze jeszcze takiego tematu nie ma. A żeby nie wyszlo że jestem gołosłowny http://www.telepolis.pl/wiadomosci/t-mo ... 32180.html prosze telepolis o Tym pisało
Ambasada RP oficjalnie zaprotestowała przeciwko obrażaniu Polaków w czeskiej reklamie. Chodzi o spot jednego z operatorów komórkowych, który prezentuje Polaków jako złodziei i oszustów. Niezwykle popularny aktor Ivan Trojan wciela się w narciarza biegowego, który zostaje oszukany przez Polaka, oferującego mu telefon komórkowy. Reklama T-Mobile

Ambasada RP oficjalnie zaprotestowała przeciwko obrażaniu Polaków w czeskiej reklamie. Chodzi o spot jednego z operatorów komórkowych, który prezentuje Polaków jako złodziei i oszustów. Niezwykle popularny aktor Ivan Trojan wciela się w narciarza biegowego, który zostaje oszukany przez Polaka, oferującego mu telefon komórkowy. Reklama T-Mobile
A żeby nie być gołosłownym :
"Ambasador Polski w Pradze zaprotestowała przeciw nowej reklamie czeskiego T-Mobile - podają Wirtualne Media. Przedstawiony w niej handlarz-naciągacz to Polak, który sprzedaje zepsuty telefon."wprost.pl tagże chciałem znać waszą opinie, a co to moja wina ze T-mobile robi Sobie kuku na święta.......
 #768305  autor: ciekawy
 06 gru 2014, 20:14
oczywiście, że reklama obraża Polaków bo może tak było jak w reklamie a raczej podobnie ale może 25 lat temu, więc moim zdaniem ta reklama pokazuje zacofanie sieci T, tych, którzy robili scenariusz na tą reklamę i sama sieć T powinna dawać lepsze reklamy, a nie jakieś tandetne, a ta reklama taka jest, moim zdaniem obraża też Czechów bo pokazuje ich jako naiwniaków niekumatych,

podobnie jak reklama z windą, T jest siecią telekomunikacyjną, a reklamuje windy, drzew, śnieg, prywatne życie aktora Nowickiego jak ktoś pamięta pierwsza reklama po wejściu T do Polski, to może trzeba zadać pytanie czy sieć T chce sprzedawać telefony i usługi czy windy i drzewa bo ten przekaz reklamowy nie jest jasny dla kogoś kto może nie znać sieci T, może tak się zdarzyć bo ludzie nie zawsze się tym interesują i taka reklama nie przyciągnie ludzi do T, a nawet zniechęci
 #768708  autor: Horacy
 08 gru 2014, 14:11
Niby dlaczego reklamuje windy? Wg. mnie dość celowy zabieg... od dawna przyjęło się, że w windach nie ma zasięgu... Reklamując swoje usługi w windzie, podświadomie mówi się odbiorcy, że "mamy zasięg w windzie, tego nikt nie ma" A przynajmniej ja tak to odebrałem po pierwszym zobaczeniu reklamy z windą...
 #768721  autor: krzysztof.ka
 08 gru 2014, 15:42
Wspominana reklama oczywiście pokazuje Polaka, jaki występuje stereotypowo w Czechach. Czesi nas uważają za handlarzy, cwaniaczków pazernych na pieniądze. Produkujemy trującą żywność, a sami zapominają o własnej aferze z akloholem metylowym w butelkach z banderolą. To obiegowa opinia. Z drugiej strony, przez osoby bardziej wykształcone i wyważone uważani jesteśmy za naród radzący sobie w różnych trudnych sytuacjach, świetni negocjatorzy (Czesi uważają, że z UE byliśmy mistrzami), zaradni, ciężkopracujący. Informacje mam od Polaka pracującego w Czechach, to tak jakby ktoś miał inne zdanie.
W sytuacjach takich jak ta reklama, czy polskie obozy, to reakcja musi być mocna, ostra i jednoznaczna, brawo tu dla pani Ambasador.
Postawa T-mobile była przewidywalna. Jako firma nie mogła się przyznać do błędu. W odpowiedzi dokładnie wskazują, że to Polacy mają problem, nie oni.
Tak z resztą postępują inne korporacje. Nigdy nie przyznają się do błędu, na sucho piszą oświadczenia i wyjaśnienia. Wiedzą, że takie afery są krótkotrwałe i nic bunkt kilientów nie da.
Patrz nc+, Empik itp. Zatrudnia się sztab kryzysowy, niedorzednik prasowy jest niedostępny do czasu wypracowania wspólnego stanowiska. W przypadku T-mobile tak było.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.
 #768722  autor: Emsi
 08 gru 2014, 16:06
Celowe działanie w myśl marketingowej dewizie "Nieważna co o nas mówią, ważny by mówili". Reklama reklamą, a to że się o niej mówi, to dodatkowa rzesza odbiorców. Takie bogate koncerny jak TM zatrudniają najlepszych speców od reklam, a tacy opracowują je na podstawie badań. Nie chwaląc się, miałem okazję towarzyszyć w procesie tworzenia pewnej reklamy i działała tam wyspecjalizowana kadra dobrze wykształconych osób. M.in. były tam rozmowy, w których przewidywano reakcję społeczeństwa, jaki będzie odbiór etc.
 #768727  autor: ciekawy
 08 gru 2014, 16:32
mam wrażenie, że T nie wie jak robić reklamy i dlatego robią takie gnioty zupełnie jakby ich sieć była dla glupków i sztywniaków tak ta sieć pokazuje się w reklamach takich jakie wypuszcza