Wychodzi na to, że nic tylko wymusić w Play tryb WCDMA + LTE i w drogę . Lepiej raczej nie będzie, wręcz mogą wyłączyć któryś z roamingów (np. za U900 Plusa zabieramy U900 N!).
No to chyba w przyszłym tygodniu pojawi się nowa mapka zasięgu, bo wczoraj przedstawili wykaz z nowymi lokalizacjami LTE A w środę jakaś konferencja prasowa - w sumie standardzik
Mała niespodzianka po aktualizacji pozwoleń. W kilku miejscach w Łodzi, gdzie Play nie miał wcześniej G900, a ostatnio U900, pojawiły się pozwolenia na ten drugi. Oczywiście nadal jest dużo lokalizacji bez U900 w pozwoleniach, ale pewnie z czasem wrzucą i oby zaczęło to działać
Podobnie w Warszawie, ale w mniejszej ilości. Nie ma właściwie w ogóle nowych pozwoleń na Śląsku, a jest to ostatnia duża aglomeracja bez LTE.
Takie małe porównanie:
1. Play w roamingu T-Mobile'a, UMTS-2100:
2. T-Mobile UMTS-2100 na zasięgu własnym (ta sama stacja, co powyżej!):
3. Play na zasięgu własnym, UMTS-2100 (najprawdopodobniej):
4. LTE Play'a (1800 MHz):
Testy wykonywane jeden po drugim w centrum Torunia. Taryfa to Formuła L z 2013 r.
Na formule L masz ograniczenie do 7.2 mb i na lte bez ograniczeń.
Ja miałem M to też miałem do 7.2 a teraz najczęściej jest 12 mb na 3g (w roamingu też się tak zdarza ...) ,gdyby nie ograniczenie możliwe że miałbyś 15 na T-Mobile
Naprawdę nieźle Play idzie z LTE. Geograficznie ładnie rozwijają zasięg. Mogliby też zająć się zagęszczaniem miejsc, gdzie już mają nadajniki LTE ale jest ich za mało.
NetWorkS! nigdy nie dorównają pod względem ilości lokalizacji, a szkoda... Patrząc na pozwolenia w stolicy, N! ma ich około 1000 (T-Mobile więcej niż 500 w aglomeracji, więc nie wyświetla się ich cała ilość), a Play wyświetla ~tylko 357. Nawet biorąc pod uwagę, że z LTE NetWorkS! korzystają dwaj operatorzy to i tak mają większą pojemność sieci, do tego przy sporo większym zagęszczeniu nadajników, co może gwarantować lepszy zasięg wewnątrz budynków.
Wczoraj z ciekawości sprawdzałem jak wygląda zasięg LTE Play w Łodzi i momentami było ciężko z nim nawet na ulicy w centrum miasta.