• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #75512  autor: Dieselka
 23 maja 2006, 15:47
Witam!
Użytkuję już jakiś czas eryka T68i, ale dopiero parę dni temu zauważyłam w nim pewną ciekawostkę: na wyświetlaczu po prawej stronie, mniej więcej na środku, pojawia się bardzo mały symbol słuchawki (koloru czarnego), który jest przekreślony (X - koloru czerwonego). W tym czasie ja mogę dzwonić, ale osoba telefonująca do mnie słyszy info, że abonent jest poza zasięgiem. Po wył. i wł. telefonu symbol słuchawki znika i wszystko wraca do normy. Przyznam, że to dość ciekawa "opcja" 8) szkoda tylko, że nie wiem, jak ją uaktywnić. Nie udało mi się jeszcze do tego dojść, jaka kombinacja klawiszy etc. to aktywuje.
Czy ktoś z Was się z tym zetknął?

#75693  autor: jelen027
 23 maja 2006, 21:29
jest to filtr polaczen..wybierasz sobie liste numerow ktore moga sie do ciebie dodzwonic. tak jak mowiles pokazuje sie specjalana ikonka na wyswietlaczu i numery ktore nie znajduja sie na liscie zaakceptoewanych slysza w swoim telefonie gdzy dzwonia do ciebie ze jestes niedostepny czy cos w tym stylu..ta funkcje znajdziesz wchodzac kolejno: Menu>Połączenia>Zarządzanie połączeń>filtr połączeń>i tu znajdziesz 2 pozycje filtru:
pierwsza(od wszystkich-wszyscy moga dzwonic do ciebie; z listy- numery z listy moga dzwonic; od nikogo-kazdy kto dzwoni do ciebie uslyszy sygnal niedostenpnosci).
druga lista zaakceptowanych-to jest wlasnie lista numerow ktore w czasie gdzy masz wlaczony filtr moga dodzwonic sie do ciebie(ta lista jest ograniczona-nie pamietam do ilu numerow)

#75697  autor: l3p
 23 maja 2006, 21:36
No tego to ja nawet nie wiedzialem. Czlowiek uczy sie cale zycie.

#75712  autor: Irek
 23 maja 2006, 22:13
jelen27 tylko jak w SE masz włączony filtr połączeń to wykonując połączenie na taki telefon zostanie ono odrzucone przez fon, który ma tą opcje aktywną... a nasza koleżanka napisała, że
W tym czasie ja mogę dzwonić, ale osoba telefonująca do mnie słyszy info, że abonent jest poza zasięgiem.

A coś takiego nie jest możliwe! Nie może słyszeć komunikatu, że jest poza zasięgiem!

#75723  autor: Dieselka
 23 maja 2006, 22:26
Jeleń - nie do końca mnie chyba zrozumiałeś. Wiem, co to jest filtr połączeń, jak go uaktywnić i jak wygląda ikonka na wyświetlaczu, podczas gdy filtr jest aktywny ;)
Tego, o czym napisałam - raczej nie znajdziesz w instrukcji eryka (z tego co pamiętam, nie chce mi się teraz szukać instrukcji).
I tak jak mówi IreQ - jeśli masz filtr aktywny i dzwoni do Ciebie ktoś spoza numerów z listy zaakceptowanej, usłyszy sygnał zajęty, tel. odrzuci jego połączenie. To trochę co innego niż brak zasięgu.
IreQ - pewnie, też bym tak napisała, że to nie jest możliwe
W tym czasie ja mogę dzwonić, ale osoba telefonująca do mnie słyszy info, że abonent jest poza zasięgiem.
gdybym nie zetknęła się z tym osobiście. Ponadto, dziś znów miałam taką sytuację, specjalnie nie resetowałam komórki (dopiero wieczorem) i parę osób pytało się, dlaczego miałam tak długo komórkę wyłączoną.
No nic, po prostu będę musiała zrobić zdjęcie wyświetlacza i pokażę na forum.

#75726  autor: Irek
 23 maja 2006, 22:29
Sam się zastanawiam co to może być. I nie mam pojęcia, zaraz chyba troszkę poszperam po necie!

Rzuciłem przed chwilą okiem na instrukcję do tego telefonu i rzeczywiście w opisie ikon jest taka jak ty podałaś!
Nie można odebrać, żadnych połączeń przychodzących
Tak się nazywa ta ikona, tylko nie napisali dlaczego nie można tego zrobić i dlaczego się tak dzieje! Moja mała rada. Zresetuj telefon do ustawień fabrycznych, może to coś da!
Ostatnio zmieniony 23 maja 2006, 22:37 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

#75728  autor: Dieselka
 23 maja 2006, 22:34
Zaraz będzie fotka - udało mi się uaktywnić (o tym za chwilę). Fotki już lecą do kompa :)

#75730  autor: Irek
 23 maja 2006, 22:38
Dieselka pisze:Zaraz będzie fotka - udało mi się uaktywnić (o tym za chwilę). Fotki już lecą do kompa :)
Przeczytaj wyrzej, fotki nie muszisz wrzucać. W dziale pliki masz instrukcję po polsku w formacie pdf. Zajrzyj do niej!

#75732  autor: Dieselka
 23 maja 2006, 22:43
Albo nie doczytałam Irku dokładnie Twojego posta poprzedzającego mój poprzedni wpis, albo go edytowałeś (nieważne zresztą) ;) W każdym razie nie chcę nic resetować do fabrycznych, bo wystarczy wył./wł. telefon. No i uważam, że to całkiem przydatna funkcja ;) Zaraz lecę przeczytać dokładnie instrukcję. Pozdrawiam 8)

#75733  autor: Irek
 23 maja 2006, 22:45
Dieselka pisze:Albo nie doczytałam Irku dokładnie Twojego posta poprzedzającego mój poprzedni wpis, albo go edytowałeś (nieważne zresztą) ;) W każdym razie nie chcę nic resetować do fabrycznych, bo wystarczy wył./wł. telefon. No i uważam, że to całkiem przydatna funkcja ;) Zaraz lecę przeczytać dokładnie instrukcję. Pozdrawiam 8)
Edytowałem, a instrukcja dokładnie strona 102.

#75739  autor: Dieselka
 23 maja 2006, 23:11
U mnie ikonka pojawia się, gdy przytrzymuję przycisk pod klawiszem "yes" (zaczyna mi się odpalać wap) a następnie anuluję. Nie zawsze i czasem tylko na chwilę, czasem zostaje (aż do zresetowania).
Może ktoś zna sposób, jak w bardziej "normalny" sposób włączać tę opcję?