• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #755705  autor: kulturysta017
 13 paź 2014, 14:40
Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że starałem się napisać to jak najbardziej logicznie, żeby było wiadomo co i jak, a więc do dzieła :D

Telefon Lg L9 II kupiłem wczoraj, w niedziele 12.10.2014, otóż zacząłem się bawić telefonem o godzinie jakiejś 15, telefon po włączeniu miał 40% baterii, o godzinie 18 rozladowalem go do zera, w celu sformatowania baterii (wiem, że jest to nie wymagane, ale wolalem sobie go naladowac na wylaczonym :D) I teraz, mówie z góry że nie bawiłem się nim specjalnie mocno żeby tylko rozładować, tylko wszedłem na wi-fi na chwile na messengera, sklep play i w ciągu 3 godzin bateria z 40% poszła do 0 i telefon się wyłączył. Dodam, że pograłem w gierki jakieś 10 min max i na wifi i messengerze nie siedziałem ciągle. Naładowałem telefon o godzinie 19. a już o 22 miałem 63% baterii, dodam że popisałem na messengerze jakieś 20-30 min posiedziałem na sklepie play i to na tyle. Wyświetlacz miałem na 100%, kumpel powiedział że do 0 mam zjechać, tak zrobiłem więc to też mogło mi tyle ciągnać baterii. Zainstalowałem facebooka, ale nie siedzialem na nim prawie w ogóle. W nocy o 23 sprawdzałem stan baterii = 49%, rano stan baterii 48%, więc myśle że trzeba wykluczyć żeby bateria była felerna. Ściagnałem program typu easy battery saver, czy jakos tak i jeszcze coś takiego do czyszczenia ramu. Powiedzcie mi, dlaczego bo to akurat słowo klucz w tym temacie, wyczyszcze ram, powiedzmy ze 130mb mi wyczysci, zablokuje odblokuje wyczyszcze i czysci mi po blokowaniu samym 50mb ramu?! co mi po zablokowaniu się włącza? Na 100% nie odpalałem żadnych programow po odblokowaniu żzerajacych ram, tylko od razu czyscilem ram, wygląda to tak : Czyszcze ram, 130mb. Blokuje telefon, odblokowywuje czyszcze ram - 50-80mb. Wszedłem do baterii, żeby zobaczyć co zzera najwiecej %, okazalo sie ze facebook byl wlaczony, zatrzymalem go ale to NIC nie pomoglo, on sie po prostu nie chcial zatrzymac, wiec go odinstalowalem i bateria nagle na 36% sie zatrzymala i szlo duzo wolniej, było to o godzinie 9 rano, teraz jest 14:30 i mam 24% baterii, przez taki czas zzarlo 12% a grałem w hill climb racing jakies 10 minut, + posiedzialem w ustawieniach lączny czas jakies hmm... 10 min? wyszukalem dwa razy wi-fi, ale nie wlaczalem go. teraz pytanie : walnięta bateria, poczekać żeby się ''ogarnęła'' (bateria), czy jakiś proces mi ciągnie baterie i spróbować ustawień fabrycznych? Troche mnie to martwi.bo dalem za niego 850zl, a mam sentyment do urzadzen, w sensie ze dbam o nie. Baterii na blokadzie nie zzera praktycznie w ogole, wiec mysle ze jest ok. Chailbym aby ogarnieta osoba wypowiedziala sie nt. tego ramu po blokadzie telefonu i co do tej baterii, co sprobowac zrobic
Dzięki wielkie z góry i miłej lektury, bo troche sie rozpisalem xd Dodam, ze będe go ładowac drugi raz, na wyłączonym wyświetlaczu (0%) itd, wiec moze pierwszy raz mi tak trzymało tylko.., ale czy to możliwe, żeby gra w ciągu 10 min zżarła 5-6% baterii?

[ Dodano: 2014-10-13, 14:59 ]
PS : zrobiłem 4 zdjęcia, z 23% do 22% zjechalo.. wtf

#755711  autor: maniek89
 13 paź 2014, 15:02
Masz telefon dobę. Musi upłynąc kilka cykli ładowania by wszystko sie unormowało. Nie ma się czym przejmować. Poza tym przepłaciłes bo nówkę można kupić w sklepie nawet 200 zł taniej.

#755712  autor: kulturysta017
 13 paź 2014, 15:07
to znaczy, dałem za niego 600 z przeceny z 850 źle napisałem, bo zapomialem ze z przeceny był, kupywałem w rtv euro agd. Dzięki za odpowiedź, dam znać za tydzien gdyby cos sie dzialo dalej. Dzięki :)

[ Dodano: 2014-10-13, 15:08 ]
a co z tym ramem? I czy moge go normalnie ładować bez zadnych formatowan?

[ Dodano: 2014-10-13, 15:14 ]
dodam jeszcze jedno, czy moge grac w gry podczas ladowania, czy telefonu nie powinno sie ruszac zbytnio ladując?

#755726  autor: maniek89
 13 paź 2014, 16:10
Nie popadaj w paranoję. Używaj normalnie nie przejmuj się ramem. Co do grania i ładowania - podczas gry zużywa się sporo zasobów procesora i jednoczesne ładowanie może powodowac że telefon będzie się bardziej grzał.Ładuje się, jeśli nie masz pilnej potrzeby to po prostu zwyczajnie daj się telefonowi naładować. Pierwszy telefon z Androidem?

#755738  autor: kulturysta017
 13 paź 2014, 17:33
niestety, poprzedni telefon lg gm 360 - jeden wielki szit, ale o dziwo wytrzymalem z nim prawie 4 lata, az do wczoraj po prostu szlak mnie trafil, jak po naladowaniu i zrobieniu dwóch zdjec bateria siadła... Co do ładowania, ogólnie pisało, że ''bateria otrzymuje pełną sprawność po kilku cyklach pełnych ładowań'' czyli mam rozumieć, że mam go rozladowac do zera i ladowac, czy po prostu powiedzmy mam 20% baterii i laduje go do 100%? Przejmuje sie tym, bo zdziwilo mnie to ze bateria tak krótko trzyma :o ale pochwalić musze za to, że przez noc zżarło mi 1%, lub wcale, dlatego ze o 23 sprawdzalem przez pojsciem spać miał 48 lub 49, nie pamietam, a rano 48. Kumpel ma Xperie M2 i przez noc idzioe mu 5-7 % baterii.

#755807  autor: maniek89
 13 paź 2014, 22:09
Nie rozładowuj do zera - to szkodzi ogniwu. Podłączaj gdy masz niski poziom energii i telefon zaczyna ci "pikać" o ładowarkę. Laduj do pełna i korzystaj. Nie przerażaj się jak przy normalnym użytkowaniu bateria wytrzyma ci tylko 2-3 dni - to jest jak na androida bardzo dobry wynik. Bateria nie jest walnięta i ten procent czy nawet 5 w ciągu nocy to normalka.

#755904  autor: kulturysta017
 14 paź 2014, 14:44
dzieki, wlasnie podlaczylem przy 18% - licze na 2-3 dni trzymania baterii, nawet na dwa póki co trzyma od wczoraj 100% było o godzinie 18, a dziś o 15 już 18%, ale bawilem sie bardzo intensywnie niz przed pierwszym ladowaniem, wiec jest chyba jakis postep :D

[ Dodano: 2014-10-14, 16:19 ]
am pytanie jeszcze jedno, czy jak bateria sie nie naladuje do 100% a ja odlacze (dzisiaj musialem prąd odlaczyc, bo zakladalem lampe w kuchni) i odlaczylem na 70% to ma tez jakis wplyw?

#755935  autor: maniek89
 14 paź 2014, 16:40
Nic się nie stanie, możesz doładować kiedy chcesz bo akumulator nie ma efektu pamięci jak kiedyś. Ja tam jednak z przyzwyczajenia staram się ladowac do pełna :)

#755939  autor: kulturysta017
 14 paź 2014, 16:55
c to jest za ''aplikacja'' ekran główny? moge ją zatrzymać, a zżera 30% baterii, wydaje mi sie ze to po prostu ekran główny, albo jakiś blad, b na jakims forum czytalem, ze to mozna zatrzymac/odinstalować

[ Dodano: 2014-10-14, 18:46 ]
dodam, ze w baterii mam 90% i oczekiwany czas uzycia to 5h,13 min czyli na to wskazuje ze za 5h sie rozladuje, mam sie tym sugerowac i czy to dobra wartosc jak na nowy telefon? w sensie, czy prawidłowa

[ Dodano: 2014-10-14, 21:45 ]
a w programie battery doctor pokazuje mi jakies 23-24h..

[ Dodano: 2014-10-15, 12:24 ]
dzis bateria przy 90% pokazywala 149h, przy 74% pokazuje ze za 40h sie rozladuje, nie wiem co o tym sadzic chyba na serio przesadzam, poczekam dwa tygodnie jak to sie nie zmieni to pojde do serwisu i sie zapytam co moze byc nie tak, mam dwa lata gwarancji wiec gdyby cos bylo rozyebane, to po prostu wymienia.

#756161  autor: maniek89
 15 paź 2014, 18:41
kulturysta017 pisze:c to jest za ''aplikacja'' ekran główny? moge ją zatrzymać, a zżera 30% baterii,
To energia jaką pochłania wyświetlacz. Wszystko w porządku.
kulturysta017 pisze:dodam, ze w baterii mam 90% i oczekiwany czas uzycia to 5h,13 min
W ciągu 5h i 13 minut ubyło ci 10 procent baterii. Jeśli używałeś w tym czasie normalnie telefonu to taki wynik jest jak najbardziej w porządku.
kulturysta017 pisze:dzis bateria przy 90% pokazywala 149h, przy 74% pokazuje ze za 40h sie rozladuje
To jest czas za jaki telefon sie rozładuje jednak nie ma co się sugerowac tym bo to zależy od użytkowania. Rozładowałby się za 149h gdybyś go nie dotykał. Zacząłeś używać - bateria spadła do 74% i przy takim użytkowaniu telefon rozładuje się za 40 h - to NORMALNE - bo telefon pokazuje przybliżony czas dla DANEGO obciązenia.
kulturysta017 pisze:chyba na serio przesadzam
Nawet bardzo przesadzasz bo z twoim telefonem jest wszystko ok. Używaj go normalnie - i nie patrz na te wskaźniki bo sam się nakręcasz.

#756191  autor: kulturysta017
 15 paź 2014, 20:38
juz mam w dupie to, akurat teraz dobrze chodzi, od wczoraj od 19 do dzis 30% zostalo, a gram z 2h dziennie, uzywam aska insta, messengera, google i prawie ciagle wifi wiec jest git :)

[ Dodano: 2014-10-16, 22:59 ]
jakby kogos to interesowalo, to dzisiaj telefon mi sie wyslizgnal z reki i spadl, na szczescie mala rysa w rogu ekranu, zadnego pajączka dotyk dziala jak działał, ale jest lekko wyczuwalna ta ryska, zastanawiam sie czy nie isc na gwarancje, Tylko boje sie ze mi uznaja upadek i nie naprawią nieodpłatnie usterki xd

#756702  autor: maniek89
 18 paź 2014, 13:12
Nie naprawia bo to uszkodzenie mechaniczne.

#756734  autor: kulturysta017
 18 paź 2014, 15:18
szkoda, ogólnie pękniecie jest w dolnym rogu ekranu, patrząc na wprost jest niezauwazalne, dopiero pod kątem, w ogóle tego praktycznie nie czuć w dotyku, dopiero paznokciem czuc, ogolnie to mam to w dupie, bo tego nie widac, ale mam do siebie żal, że nowy telefon itd i już spadł, ale trudno. Ludziom S5 spadają i tłuką i też jakoś żyją, myśle ze za dwa tygodnie bede miec na to wy*ebane xd

#756768  autor: dan7
 18 paź 2014, 18:37
I tutaj jest właśnie przewaga plastikowego dotyku nad szklanym. Moja xperia upadała już chyba ze 20 razy i NIC ! (mam ją .już 2,5 roku). A z twoim lg l9 ll to przy następnym upadku rysa pójdzie dalej - musisz kupić jakiś case

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile

#756789  autor: kulturysta017
 18 paź 2014, 19:41
Mam kupioną klapke na przód i tył, zamykaną, w momęcie upadku była otwarta :( na beton. Wczoraj w szkole telefon upadł z klapką zamkniętą - nie było nawet słychać jak upadał i nic sie nie stało, a bez klapki spadł na beton :( Wrzucam fotki tej rysy :

Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2014-10-18, 19:42 ]
dokupie sobie jeszcze folie ochronną, bo ''case mam, tylko w momęcie upadku był otwarty.. żal.pl

[ Dodano: 2014-10-18, 19:50 ]
ale wg Was jak to wygląda? duże uszkodzenie, czy ujdzie w tłoku porónując do pęknieć na grafice google :D Bo każdy, komu się żaliłem mówił że nie duże pękniecie i nie mam sie czym przejmowac, ale ogolnie mam go 5 dni i mam moralniaka przez to xd Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie otóż czy jeżeli telefon mi nie spadnie itd nic nie zrobie, to to pękniecie może się pogłębić? mówie w przypadku żadnego upadku, czy samoczynnie moze np. dotyk przestac dzialac, bo wg. mnie nie, bo dotyk dziala perfekcyjnie, jak dzialal tak dziala

#756793  autor: dan7
 18 paź 2014, 19:53
Ano niestety takie delikatne są dzisiaj te "komputerki" :-/
Sam miałem go (lg l9 ll) kupić.

#756794  autor: kulturysta017
 18 paź 2014, 19:55
ale gdyby nawet cos sie dzialoz dotykiem przez to - mam wysrane na serwis nie dam 600-700zl za nowyu dotyk bo za tyle bede miec nowego l9 II, wiec za 200zl sobie wymienie w punkcie jakims, jedyny defekt to wizualny, reszta mi n ie przeszkadza.

[ Dodano: 2014-10-18, 19:58 ]
powiem Ci, ze telefon jest petardowy jak na wnetrze, ale cos mnie ta bateria martwi ma niby 2150 mah, ale przy intensywnym uzytkowaniu jakis dzien, bez bawienia sie max tydzien, moze dluzej bo nie sprawdzalem, ale mam na mysli tylko na zablokowanym i nie ruszanym w ogóle. Odpowie mi ktos nt. tego pytania czy ta rysa moze sie poglebic?

#756799  autor: dan7
 18 paź 2014, 20:10
Używaj dopóki będzie sprawny i pęknięcie nie będzie przeszkadzać w użytkowaniu. Akumulator będzie trzymał jak napisałeś. Smartfon kupiłeś aby go używać no nie :-D

#756804  autor: kulturysta017
 18 paź 2014, 20:17
ale ogolnie pekniecie samo z siebie nie powinno isc dalej, nie? Tym bardziej, że jest ono od rogu, do rogu i przedłużyć nie ma się jak, chyba że ktoś mi wbije widelec i rozszerzy :lol: Nom, racja ze kupilem, żeby używać tylko szkoda ekraniku, no nic ale za dwa tygodnie bede mieć na to wywalone :D

#756814  autor: dan7
 18 paź 2014, 21:02
Jak tylko dotyk działa to ok.
O case to myślałem takim na plecki i boki bo ty masz chyba taki z klapką (psełdo skòra).