- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Fakt LTE świeci u mnie od kilku tygodni a na mapie nadal jedna wielka biała plama
Żaden problem- więcej niż 30 GB nie rozwalępawelec2225 pisze:chyba "no limits"Pablo-1986 pisze:I tak pęka magia Playa. Wróciłem do Plusa. LTE no limits za 1zł w poprzedniej edycji promocji.
teraz podobno dają lejek już po 50-60 GB

Dobry humor podstawą dnia.
PLAY LTE Bełchatów 80db Okolice bełchatowa:)http://www.speedtest.net/result/3822569627.png
Powitać po wielu latach

kaspeed
Bardzo ładny wynik.
Bardzo ładny wynik.
Było - Nokia 1610 (1997r.), Nokia 5110, Nokia 3210, Nokia 3410, Nokia 6100, Nokia 6030, Nokia 6310i, SE K750i, SE K800i, Samsung Wave GT-S8500, Samsung Galaxy SIII, Samsung Galaxy SIII LTE, Meizu MX4. Jest Nokia 6310i, Xiaomi Redmi Note 4 (snapdragon).
Zauważyłem, że w ostatnim czasie Play ma u mnie świetne parametry jakościowe, a także prędkości. Stacja nadaje E-GSM, DCS, UMTS 900 MHz. Wieża Dąbrowa Białostocka, ul. Dworcowa

- ogromna ilość osób zrezygnowała z Internetu Play (?)
- miasto się wyludnia (?)
- zwiększono prędkość radiolinii z 51 Mb/s do wykazowego 90 Mb/s (?)
Nie mam pomysłu, pasmo nadal wąskie, bo działa E-GSM. Parametry utrzymują się w godzinach wieczornych, więc jest bardzo dobrze. Na przykład teraz: 19:57, a parametry: -83 dBm/ECNO -3.

- ogromna ilość osób zrezygnowała z Internetu Play (?)
- miasto się wyludnia (?)
- zwiększono prędkość radiolinii z 51 Mb/s do wykazowego 90 Mb/s (?)
Nie mam pomysłu, pasmo nadal wąskie, bo działa E-GSM. Parametry utrzymują się w godzinach wieczornych, więc jest bardzo dobrze. Na przykład teraz: 19:57, a parametry: -83 dBm/ECNO -3.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2014, 20:19 przez Flash999, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.blogplay.pl/2014/10/ponad-63 ... owego-lte/
oj dzieje się. zapewne na dniach będzie aktualizacja mapy zasięgu. patrząc na wykaz wszystkich miejscowości to Lubuskie bardzo wzrosło o LTE, gdzie na mapie jest zaznaczonych tylko kilka miejscowości.
oj dzieje się. zapewne na dniach będzie aktualizacja mapy zasięgu. patrząc na wykaz wszystkich miejscowości to Lubuskie bardzo wzrosło o LTE, gdzie na mapie jest zaznaczonych tylko kilka miejscowości.

Nadal prowadzą dziwną politykę. Nie zawitali do mojego 15k miasteczka w którym mają światłowód. Są w sąsiednim 18-tysięcznym które dzieli zaledwie 20km a sygnał pchają radiolinią z miasta wojewódzkiego oddalonego o 30km! Ktoś kto planuje tam rozwój sieci jest ślepo zapatrzony na wynik. Nie patrzy na rzeczywiste możliwości techniczne a tylko na to, żeby pokryć jak największy % populacji
właśnie nie chodzi o % populacji tylko o wymogi koncesyjne co do % gmin od-do pewnej ilości ludności, które muszą pokryć zasięgiem, bo inaczej odbiorą koncesję. przykładowo Zielona Góra (120 tys. ludzi) jeszcze LTE nie ma, a mniejsze miejscowości do 17 tys. ludzi już mają. pewnie już pokryli ileś tam procentów miejscowości z mniejszą ilością ludzi i teraz biorą się za te średnie.krzys pisze:Nadal prowadzą dziwną politykę. Nie zawitali do mojego 15k miasteczka w którym mają światłowód. Są w sąsiednim 18-tysięcznym które dzieli zaledwie 20km a sygnał pchają radiolinią z miasta wojewódzkiego oddalonego o 30km! Ktoś kto planuje tam rozwój sieci jest ślepo zapatrzony na wynik. Nie patrzy na rzeczywiste możliwości techniczne a tylko na to, żeby pokryć jak największy % populacji
może też chodzić o obciążenie sieci. jeśli u ciebie są dobre transfery na 3G to LTE będzie później niż w miejscach gdzie 3G nie wyrabia, albo w miejscach gdzie najwięcej loguje się kart SIM z taryfami internetowymi będzie najpierw, żeby taryfy głosowe lepiej działały.
Ja dzisiaj jak patrzyłem
http://www.blogplay.pl/wp-content/uploa ... ay-LTE.pdf
to sobie 30 km odemnie nawet dają lte a u mnie to jeszcze jakoś im się nie śpieszy,jak patrzę na ten spis wychodzi że wszędzie gdzie jestem praktycznie mam już lte poza moim miejscem zamieszkania i wsiach
Może kiedyś będzie i u mnie
fajnie by było aby niedługo bo mam 6 miesięcy no limit na lte.
Choć właściwie pakiet 2gb i bez tego mi starcza.
Obecnie w mojej miejscowości jest 3g Playa do 10 mb.
http://www.blogplay.pl/wp-content/uploa ... ay-LTE.pdf
to sobie 30 km odemnie nawet dają lte a u mnie to jeszcze jakoś im się nie śpieszy,jak patrzę na ten spis wychodzi że wszędzie gdzie jestem praktycznie mam już lte poza moim miejscem zamieszkania i wsiach

Może kiedyś będzie i u mnie

fajnie by było aby niedługo bo mam 6 miesięcy no limit na lte.
Choć właściwie pakiet 2gb i bez tego mi starcza.
Obecnie w mojej miejscowości jest 3g Playa do 10 mb.
http://www.rfbenchmark.pl/wybrzeze-polski-raport/op252 pisze:Zasięg ładnie rośnie, na pomorzu Play z LTE wyprzedził innych. W mojej okolicy wygląda to tak :
Z lewej Play, po prawej Plus a reszty nie ma nawet co pokazywać.
Obrazek
zaraz po wyjściu tego raportu była tam jeszcze tabela z zasięgiem i play pod względem LTE wygrywał (99%), Plus miał 98%, a O/TM - 96%. nawet w 3G Play nie był daleko w tyle. Wyniki były podobne, ale co najdziwniejsze - w 2G Play był tylko za Plusem

W piątek 10.10.2014 robiłem pomiar prędkości LTE w Brusach i pobieranie na poziomie 56Mb/s a wysyłanie 20Mb/s, za to pomiar z nadajnika w Leśnie to pobieranie rewelacja, bo 68Mb/s za to wysyłanie słabo, bo kulało na poziomie 3-4Mb/s. Ogólnie patrząc, to jest dobrzeop252 pisze:Zasięg ładnie rośnie, na pomorzu Play z LTE wyprzedził innych. W mojej okolicy wygląda to tak :
Z lewej Play, po prawej Plus a reszty nie ma nawet co pokazywać.
Obrazek

Coś mam wrażenie, że u mnie nie zaktualizowali mapy zasięgu... Oczywiście mam na myśli swoje miasto i dotyczy uruchomienia kolejnego nadajnika z LTE i U900, którego zdaje się nie uwzględnili 
edit: Może jednak LTE zaktualizowali, ale myślałem, że efekt będzie lepszy, ale WCDMA na pewno nie zmienili, tym bardziej uwzględniając U900, którego wcześniej nie było z tej lokalizacji.

edit: Może jednak LTE zaktualizowali, ale myślałem, że efekt będzie lepszy, ale WCDMA na pewno nie zmienili, tym bardziej uwzględniając U900, którego wcześniej nie było z tej lokalizacji.
u mnie za to zmienili zasięg na mapie. z jednej strony po prostu go skrócili. tak jak zasięg wewnątrz obejmował mój dom tak teraz jest 1.5km przed.bed pisze:Coś mam wrażenie, że u mnie nie zaktualizowali mapy zasięgu... Oczywiście mam na myśli swoje miasto i dotyczy uruchomienia kolejnego nadajnika z LTE i U900, którego zdaje się nie uwzględnili
Hm albo inna sytuacja, komuś zniknął zasięg U2100, który realnie jest (nie został zlikwidowany)? Tylko nie wiem czy zniknęło teraz czy wcześniej 
Nie dziwi Was, że wg mapy zasięg LTE wewnątrz jest większy niż "4G LTE" albo niemal identyczny? Zaobserwowane w Łodzi i okolicach, gdzie jest tylko kilka wyjątków znacząco większego zasięgu "4G LTE". Jak to ma się do U900?

Nie dziwi Was, że wg mapy zasięg LTE wewnątrz jest większy niż "4G LTE" albo niemal identyczny? Zaobserwowane w Łodzi i okolicach, gdzie jest tylko kilka wyjątków znacząco większego zasięgu "4G LTE". Jak to ma się do U900?
W Jarosławcu, zachodniopomorskie LTE od Play pojawiło się oficjalnie w kwietniu 2014. Przy tym zasięg UMTS2100 zmalał, a od uruchomienia UMTS900, które miało miejsce 1 lipca 2014 zasięg UMTS2100 znowu został zwiększony tak, że w promieniu 4km w domu sygnał jest na poziomie -101dB i przez to co chwilę telefon przełącza się między UMTS900, a UMTS2100. Nie wiem w jakim celu wykonali taki zabieg...