• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #747909  autor: Spacedust
 10 wrz 2014, 22:57
Witam,

Czy są jakieś znane problemy z logowaniem do serwerów SIP w sieci Plus ?

Mam numer abonamentowy w Plusie i chciałem z poziomu Androida zalogować się do serwera sip.actio.pl, gdzie mam numer. Niestety nic z tego, ale np. telefon do sip.freeconet.pl loguje się bez problemu.

Czy trzeba użyć jakiegoś proxy ?

Z góry dziękuję za wskazówki.

#755236  autor: MaciejM
 10 paź 2014, 23:07
Zamiast APN Plus spróbuj na APN internet

#755329  autor: Spacedust
 11 paź 2014, 13:31
MaciejM pisze:Zamiast APN Plus spróbuj na APN internet
Zalogowało mnie na APN plus po włączeniu opcji Use Rport, ale działają tylko połączenia wychodzące, a już przychodzące nie :(

#755335  autor: cyanoone
 11 paź 2014, 13:49
Spacedust, Spróbuj pobrać jakąś inną apke do obsługi. Kiedyś korzystałem z Nimbuzza, ale nie wiem czy można jeszcze dodać konto sip.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#755337  autor: MaciejM
 11 paź 2014, 14:10
Spacedust, ustawienia połączeń>konta sip>[konto sip] ustawienia zaawansowane>tryb transportu UDP > poza tym zaznacz odbieraj przychodzące...

#755384  autor: Spacedust
 11 paź 2014, 18:27
MaciejM pisze:Spacedust, ustawienia połączeń>konta sip>[konto sip] ustawienia zaawansowane>tryb transportu UDP > poza tym zaznacz odbieraj przychodzące...
Mam UDP, ale o jakiej apce mówisz ?

[ Dodano: 2014-10-11, 18:51 ]
Bingo - karta Plusa działa jeśli APN to internet a nie plus :D

Działa zarówno na iPhonie jak i na iOS :D Durnie z Plusa złe ustawienia przysłali na Androidzie i był APN plus...

#755414  autor: MaciejM
 11 paź 2014, 21:28
Spacedust, tak jak pisałem wcześniej :) na APN internet będzie działać, w APN "plus" internet zachowuje się tak jakby przechodził przez jakieś proxy, lub NAT za NATem :) w wspomnianym APNie nie da się tak jak zauważyłeś zalogować się do niektórych serwerów SIP, sporadycznie występują problemy z Skype, Viber, Hangouts, BBM, a torrenty niby się pobierają ale bardzo powoli. Ogólnie APN plus bardziej nadaje się do stron niż do czegoś więcej.
Spacedust pisze:Mam UDP, ale o jakiej apce mówisz ?
Mówię o wbudowanym kliencie SIP w androidzie, nie zależnie od wersji czy producenta działa wyśmienicie i co najważniejsze jest zintegrowany ze standardowym dialerem, nie zależnie czy przychodzące czy nie, po prostu wyświetla Ci się numer oraz nazwa konta, którą podaje się w ustawieniach.

#755639  autor: Kamil1000
 13 paź 2014, 00:04
MaciejM pisze:w APN "plus" internet zachowuje się tak jakby przechodził przez jakieś proxy, lub NAT za NATem :)
A ja się dziwiłem, dlaczego mam przydzielany jakiś dziwny adres wewnętrzny...
Obrazek

Po zmianie APN na internet jest już tylko adres zewnętrzny:
Obrazek