• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #755056  autor: wook
 10 paź 2014, 07:50
Mam dziwny problem z DuoSmartem mianowicie karta z Play ciągle przełącza się do roamingu a to T-M a to Plus, mimo że zasięg Play jest full, inne telefony siedzą w zasięgu Play. Czego może to być wina? Próbowałem ustawić ręczny wybór sieci ale i tak po chwili wrócił do roamingu.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#755062  autor: slawekt
 10 paź 2014, 08:55
wook pisze:karta z Play ciągle przełącza się do roamingu a to T-M a to Plus, mimo że zasięg Play jest full
Proponuję następujące czynności sprawdzające ;-)
1. Sprawdź w ustawieniach, czy czasem nie masz w tym slocie wymuszonego trybu 2G.
2. Przełóż kartę Play do drugiego slotu w telefonie - być może tylko jeden z nich obsługuje tryb 3G.
3. Jak żadne z powyższych to sprawdź inną kartę SIM w tym slocie, czy jest 3G. Jeżeli jest, to karta SIM do wymiany.

#755095  autor: wook
 10 paź 2014, 13:09
Karta jest w slocie tylko GSM używam jej tylko do rozmów w slocie z UMTS jest karta z Orange. Zasięg Play w GSM jest na full i powinna karta siedzieć w nim. Zależy mi na tym by była w sieci macierzystej ponieważ jak mam w roamingu to MMS nie dochodzą bo transfer jest blokowany a nie chce zezwalać na transfer w roamingu bo bywam co jakiś czas za granicą (albo blisko niej) i nie chciałbym aby przypadkiem połączyło mnie z netem.

#755101  autor: Artur051
 10 paź 2014, 13:50
wook pisze:Karta jest w slocie tylko GSM używam jej tylko do rozmów w slocie z UMTS jest karta z Orange. Zasięg Play w GSM jest na full i powinna karta siedzieć w nim. Zależy mi na tym by była w sieci macierzystej ponieważ jak mam w roamingu to MMS nie dochodzą bo transfer jest blokowany a nie chce zezwalać na transfer w roamingu bo bywam co jakiś czas za granicą (albo blisko niej) i nie chciałbym aby przypadkiem połączyło mnie z netem.
A to wcale nie szkodzi, że GSM Playa jest na full. Obecnie w GSM Play-a jest mało kanałów i sieć w GSMie wymusza często na telefonie zalogowanie się do roamingu. W UMTS to już zupełnie inna bajka. UMTS900 ma dużo większe pokrycie obecnie niż wykastrowany GSM1800. (Bo z GSM900 od razu w większości zrzuca na T-Mo lub Plusa)

#755131  autor: MerryMarksman
 10 paź 2014, 16:27
Masz MyPhone... problem powiadasz :DD

#755170  autor: wook
 10 paź 2014, 19:45
Czyli wina play a nie fona, trudno się mówi.

#755432  autor: MerryMarksman
 11 paź 2014, 23:36
w tym przypadku wina może leżeć po obu stronach. Coś ten play ostatnio często winny.