Kupiłem sobie ostatnio jakiegoś typowego chinola, i macie w pełni racje. Rzeczywiście to są telefony no-name, podejrzewam że to po prostu działa w ten sposób, że ktoś robi projekty 500 smartfonów, i "firmy" sobie je rezerwują pakując im swoją naklejkę, w ten sposób.
Zatem te wszystkie myPhone, wiko i telefunkeny to telefony pochodzące dokładnie z tego samego "ojca" że tak powiem. Tak naprawdę, te telefony powinny mieć jedną firmę, bo to prawdopodobnie jedna firma jest odpowiedzialna za konstrukcje wszystkich modeli.
Natomiast nie oznacza to, że te chinole są złe. Każdy z tych chinoli ma czystego androida, a czysty android to poezja - rzeczywiście mimo 512 mb ramu, wszystko pędzi zaskakująco szybko. Tutaj 512 mb ramu, to jak 1.5 GB w Samsungu, to rzeczywiście działa jak iPhone.
Chinole mimo prostoty i produkcji masowej nie są złym rozwiązaniem. Nie wiem, myślę że by to zrozumieć, trzeba po prostu potestować takiego prawdziwego chinola, z krwi i kości, by zrozumieć o czym mówię.
Natomiast byłem, jestem i będę przeciwnikiem podróbek znanych modeli typu podróbki Galaxy S3 etc.
Ale chinole to normalne konstrukcje, tylko w 100% chińskie a projekty kupowane masowo przez różne firmy jak myPhone. Praktycznie zawsze czysty android, dual sim, to cechy charakterystyczne. Ich niskie ceny wynikają pewnie z tego, że w chinach bardzo, bardzo mało się zarabia, a nie z powodu niskiej jakości samych telefonów - tu odsyłam do filmików o tym ile zarabiają ludzie w np fabrykach chińskich. W chinach, w porównaniu do Polski - prawie nikogo nie stać na iPhone :
Stąd dlatego takie ceny za chinole - nawet za 200-300 zł nówka, o specyfikacji takiej za jaką Samsung sobie by życzył 500-600 zł. Je się to, co się ma.
No i chinole pokazali np modelem myPhone Luna że chinole nie są absolutnie złe. Niby tylko 1 GB ramu, ale działa to tak, jak 3 GB ramu w Note 3. Bo to nie Samsung z beznadziejnym toichwizem, tylko chinol z czystym androidem.
http://www.youtube.com/watch?v=vuVrsGsVyLQ
Nie wiem, mam tego swojego chinola i nawet jestem dumny że mam taki wypasiony telefon, za tak niskie pieniądze. Może dlatego, że jak patrzę jak wolno działa koledze smartfon samsunga z beznadziejnym touchwizem to za głowę się aż łapie ciesząc się że mam czystego andka.
Czy chinole są dla geeków? Dla nich zwłaszcza. No po prostu kawał dobrych urządzeń, bez marki.
Wybierz model komórki i porównaj wykonane za jej pomocą zdjęcie do innych modeli które zrobiły to samo zdjęcie !
http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idT ... era3=30001