• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #750726  autor: myk6414
 22 wrz 2014, 14:13
W nowych pozwoleniach z UKE, pojawiło sie pozwolenie dla Plusa na nadajnik w Skrzeszewie (GSM900/1/10748/1/14, GPS: 52,453333,20,900833). Co ciekawe, jest dokładnie w tym samym miejscu gdzie wcześniej stała wieża T-Mobile, która po konsolidacji na poblski maszt Orange została zdemontowana.
Pozwolenie na chwilę obecną jest tylko na GSM900.

Wie ktoś jak spradzić na ile nie jest to błąd w wykazie? Bardzo mnie ta stacja interesuje, bo pobliska w Janówku Pierwszym która mnie obsługuje jest wysycona... Internet LTE w ciągu dnia działa nawet ok (20-30Mbits) ale w weekendy i wieczorem - 1-2 to maks... więc jakby ten maszt postawili i LTE tam dołożyli było by super.

I jeszcze jedno - chciałem zobaczyć jaki jest dosył do stacji Orange w Skrzeszewie i ździwiło mnie, że na wykazie radiolinii UKE wogóle nie ma tej stacji. Z tego co wiem, nie dociera tam żadne światło... możliwe ze N! robi dosył na lewo?

#750738  autor: Flash999
 22 wrz 2014, 15:30
Jest jeden dobry sposób, by się dowiedzieć - zapytaj na forum Plusa, jeśli planują wybudowanie nowego nadajnika, to obsługa powinna to potwierdzić.

Co do linii radiowych - nie zawsze dane tam zamieszczone są adekwatne do stanu rzeczywistego. Na jednej z wież w mojej okolicy zniknęło pozwolenie na jedną z radiolinii, a nadal fizycznie jest na maszcie.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#750739  autor: Spacedust
 22 wrz 2014, 15:33
Flash999 pisze:Na jednej z wież w mojej okolicy zniknęło pozwolenie na jedną z radiolinii, a nadal fizycznie jest na maszcie.
U mnie to samo, ale to oznacza, że mają już światłowód, ale nie zdążyli zdemontować radiolinii.

#750752  autor: Flash999
 22 wrz 2014, 16:22
Może być i tak, w moim przypadku została jeszcze jedna radiolinia (przed modernizacją było chyba 5 :)).

#750812  autor: plk. Mortimer
 22 wrz 2014, 20:42
Nie, to nie blad w wykazie. Stacja zostanie uruchomiona w najblizszym czasie jako jedna z wielu stacji z tzw. wykupu po N! I z tego co wiem to wieza nie zostala zdemontowana, a jedynie zostala zdemontowana stacja bazowa Ery (T-Mobile) na tej wiezy :-)

#750840  autor: tomi81
 22 wrz 2014, 22:34
W woj. podlaskim taka lokalizacja juz dziala - Plus przejął po TMobile ich maszt w Jezewie Starym i przeniósł na niego swojego BTSa (z bardzo niskiego masztu tuż obok). Stawiam, że podobnie może być np. w Straży, gdzie pozostał maszt Orange, zaś Plusa tam nie ma.

#750846  autor: plk. Mortimer
 22 wrz 2014, 22:56
W ramach tego projektu planowane jest uruchomienie wielu stacji. Wiekszosc to prawdziwe biale kruki jak na przyklad Adamowo-Zastawa czy Izabela. Ile zostanie zrealizowane zobaczymy.
Czesc juz pali jak pisze kolega tomi81 (Stelmachowo Kolonia)

#750910  autor: myk6414
 23 wrz 2014, 10:05
plk. Mortimer pisze:Nie, to nie blad w wykazie. Stacja zostanie uruchomiona w najblizszym czasie jako jedna z wielu stacji z tzw. wykupu po N! I z tego co wiem to wieza nie zostala zdemontowana, a jedynie zostala zdemontowana stacja bazowa Ery (T-Mobile) na tej wiezy :-)
Wieża została zdemontowana już dawno temu. Stała na terenie stacji paliw (T-M przeniósł się na pobliską wieżę Orange na terenie szkoły podstawowej).
Wczoraj tam byłem i dalej wieży nie ma :) więc pewnie będą coś własnego stawiać.

Kurcze - szacun dla Plusa jak ją odpalą, bo w tych terenach naprawde kiszka jeżeli chodzi i pokrycie (dot. to wszystkich sieci)...

#751046  autor: Flash999
 23 wrz 2014, 19:37
tomi81 pisze:W woj. podlaskim taka lokalizacja juz dziala - Plus przejął po TMobile ich maszt w Jezewie Starym i przeniósł na niego swojego BTSa (z bardzo niskiego masztu tuż obok). Stawiam, że podobnie może być np. w Straży, gdzie pozostał maszt Orange, zaś Plusa tam nie ma.
Bardzo prawdopodobne. Skupiłem się głównie na samym N! i nie zauważyłem, że najbliższa lokalizacja Plusa oddalona jest o 7 km od wieży w Straży.