• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #747163  autor: Natalia91
 08 wrz 2014, 14:19
Witam serdecznie!
Potrzebuję pomocy odnośnie stawek i operatorów, którzy oferują tanie sms-y z Holandii do Polski.
Czy ktoś może orientuje się w tym temacie. Dodam, że interesują mnie tylko promocje dotyczące sms-ów.
Posiadam kartę w Orange w taryfie Orange Yes.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :wink:
[/b]

#747172  autor: cyanoone
 08 wrz 2014, 14:52
I holenderskiej LycaMobile możesz wziąć Polski numer i wtedy płacisz jak za smsa do Pl. Inna opcja jest Whatsapp i pakiet internetowy u obu osób. Sam Whatsapp daje rok za free a potem 1$ na rok bodajże. Inną mniej popularna aplikacją jest Telegram. Komunikator w pełni darmowy, działa podobnie.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#747188  autor: Natalia91
 08 wrz 2014, 15:51
cyanoone pisze:I holenderskiej LycaMobile możesz wziąć Polski numer i wtedy płacisz jak za smsa do Pl. Inna opcja jest Whatsapp i pakiet internetowy u obu osób. Sam Whatsapp daje rok za free a potem 1$ na rok bodajże. Inną mniej popularna aplikacją jest Telegram. Komunikator w pełni darmowy, działa podobnie.
Pozdrawiam ;)
Źle się wyraziłam, przepraszam :)

Chodzi mi o to, że ja mam numer w Orange, natomiast bliska mi osoba przebywająca w Holandii chciałaby obniżyć koszty sms-ów.
Czytałam o Layce, ale z tego co zdążyłam się zorientować koszty zostają obniżone o ile dwie osoby posiadają karty tej sieci.
Pakiety internetowe o jakich wspomniałeś są świetne o ile ma się stały dostęp do internetu, a jednak to dalej nie to samo co tradycyjny sms :)

#747198  autor: myk6414
 08 wrz 2014, 16:25
Natalia91 pisze:
cyanoone pisze:I holenderskiej LycaMobile możesz wziąć Polski numer i wtedy płacisz jak za smsa do Pl. Inna opcja jest Whatsapp i pakiet internetowy u obu osób. Sam Whatsapp daje rok za free a potem 1$ na rok bodajże. Inną mniej popularna aplikacją jest Telegram. Komunikator w pełni darmowy, działa podobnie.
Pozdrawiam ;)

Chodzi mi o to, że ja mam numer w Orange, natomiast bliska mi osoba przebywająca w Holandii chciałaby obniżyć koszty sms-ów.
Czytałam o Layce, ale z tego co zdążyłam się zorientować koszty zostają obniżone o ile dwie osoby posiadają karty tej sieci.
Pakiety internetowe o jakich wspomniałeś są świetne o ile ma się stały dostęp do internetu, a jednak to dalej nie to samo co tradycyjny sms :)
A ta osoba bloska Tobie ma polski czy holenderski numer? Bo jezeli holenderski to najtansza opcją będzie pakiet internetowy na obu numerach i imessage (przy apple) bądź Google Hangouts ( Android)

#747225  autor: Natalia91
 08 wrz 2014, 17:29
myk6414 pisze:
Natalia91 pisze:
Pozdrawiam ;)

A ta osoba bloska Tobie ma polski czy holenderski numer? Bo jezeli holenderski to najtansza opcją będzie pakiet internetowy na obu numerach i imessage (przy apple) bądź Google Hangouts ( Android)
Polski również w Orange jak i Lebare jak dobrze pamiętam.
Co do pakietów internetowych będziemy korzystać w nich w ostateczności :)

Pozdrawiam. :)

#747250  autor: bazooka
 08 wrz 2014, 18:46
Pani Natalia91 jest tradycjonalistką lub "bliska" osoba nie ma/nie chce/nie umie korzystać z internetu...
Tak to rozumiem - i jeśli jest to osoba starsza to rozumiem i mogę ewentualnie zapytać moje bliskie osoby mieszkające w Holandii ile płacą za SMSy i w jakiej sieci :?:
Jeśli ta "bliska" osoba jest jednak na tyle młoda by przekonać się do wykupienia pakietu to może wysyłać SMSy ze strony operatorów polskich (wówczas Ty internetu mieć nie musisz o ile Tobie odpowiada cena SMSa do Holandii)... Ale jednak najlepiej byłoby się przekonać do komunikatorów - z obu stron, czy to Messenger FB, czy Viber - czy wyżej wymienione :)

#747261  autor: Natalia91
 08 wrz 2014, 19:16
sebusy pisze:Pani Natalia91 jest tradycjonalistką lub "bliska" osoba nie ma/nie chce/nie umie korzystać z internetu...
Tak to rozumiem - i jeśli jest to osoba starsza to rozumiem i mogę ewentualnie zapytać moje bliskie osoby mieszkające w Holandii ile płacą za SMSy i w jakiej sieci :?:
Jeśli ta "bliska" osoba jest jednak na tyle młoda by przekonać się do wykupienia pakietu to może wysyłać SMSy ze strony operatorów polskich (wówczas Ty internetu mieć nie musisz o ile Tobie odpowiada cena SMSa do Holandii)... Ale jednak najlepiej byłoby się przekonać do komunikatorów - z obu stron, czy to Messenger FB, czy Viber - czy wyżej wymienione :)
Zdecydowanie sms-y to dla mnie najwygodniejsza forma komunikacji. :) Dlatego zależy mi właśnie na nich.
Była bym wdzięczna za taką informację. Co do internetu. Tak, komunikujemy się na jak razie poprzez nie jednak nie zawsze mamy do nich dostęp ze względu na pracę.
Ja piszę sms-y na Polski numer tej osoby korzystając z pakietu sms-ów, a więc bardziej zależy mi na obniżeniu kosztów drugiej strony :D

#747263  autor: bazooka
 08 wrz 2014, 19:31
No ten dostęp do komunikatorów uwarunkowany jest posiadaniem smartfona z netem - nie wiem co ma tu do tego praca? Jeśli taka praca, że nie można używać komórki, to i SMSa nie można wysłać :)

...czyli widzę nie napiszesz szczerze, czy to wiek robi swoje z "tamtej" strony, niechęć do zaawansowanej technologii, internetu :?: Wydaje mi się, że skoro jesteś na tym forum i tu piszesz to Ty nie możesz być stroną na "NIE"...
...jeśli nie chcesz nie odpowiadaj - zadałem pytanie jednej bardziej rozgarniętej kuzynce...przez MESSENGERA :-D - musi się zapewne zorientować - odpiszę jak da znać :)

#747322  autor: Natalia91
 08 wrz 2014, 21:21
sebusy pisze:No ten dostęp do komunikatorów uwarunkowany jest posiadaniem smartfona z netem - nie wiem co ma tu do tego praca? Jeśli taka praca, że nie można używać komórki, to i SMSa nie można wysłać :)

...czyli widzę nie napiszesz szczerze, czy to wiek robi swoje z "tamtej" strony, niechęć do zaawansowanej technologii, internetu :?: Wydaje mi się, że skoro jesteś na tym forum i tu piszesz to Ty nie możesz być stroną na "NIE"...
...jeśli nie chcesz nie odpowiadaj - zadałem pytanie jednej bardziej rozgarniętej kuzynce...przez MESSENGERA :-D - musi się zapewne zorientować - odpiszę jak da znać :)
Znowu chyba się nie jasno wyraziłam :D
Praca nie pozwala nam na dostęp do stałego łącza :)
Ani to wiek, ani to niechęć do internetu, a po prostu oboje wolimy sms-y :)
W ostateczności wybierzemy pakiety internetowe.
:)

#747339  autor: slawekt
 08 wrz 2014, 22:06
Natalia91 pisze:Ani to wiek, ani to niechęć do internetu, a po prostu oboje wolimy sms-y :)
W ostateczności wybierzemy pakiety internetowe.
Nie napisałaś niestety ile zazwyczaj SMS'ów jest Ci potrzebnych miesięcznie... Tu jest kłopot bo w sieciach typu Lycamobile/Lebara obowiązuje "fair use policy", czyli 3000 minut SMS'ów wewnątrzsieciowych. Z mojej strony polecam Ci zapoznanie się z ofertą sieci Lebara. I tu masz 2 opcje:
1. Osoba Ci bliska ma starter holenderski, Ty zaś polski. Często są promocje darmowych SMS'ów/minut pomiędzy numerami w sieci Lebara po odpowiednich doładowaniach. Wtedy piszecie "za darmo" w granicach opisanych powyżej.
2. Jak nie będzie żadnych promocji to osoba w Holandii ma polski numer Lebara. Ty w Orange wykupujesz pakiet SMS'ów do wszystkich polskich sieci. Masz wtedy SMS'y w cenie pakietu, a druga odpisując Ci ma SMS'a za 19 groszy, co też nie jest tragedią :-) Zwłaszcza, jak druga strona zarabia w Eurowalucie...
Ale przy naprawdę dużej ilości SMS'ów najlepiej wykupić pakiety internetowe i pisać przez komunikatory wymienione w postach powyżej :-) Ja polecam Viber'a...

#747351  autor: bazooka
 08 wrz 2014, 22:32
Natalia91 pisze:Znowu chyba się nie jasno wyraziłam
Wszystko jasno, tylko człowiek zawsze sobie coś dopowie jeśli nie widzi czarno na białym.
Kuzynka odpisała i po prostu jest drogo... nie obeznaje się w tańszych ofertach, bo po co: komunikatory!

slawekt, powyżej koleżanka pisze, że ma Lebare więc rozumiem, że chciałaby jeszcze taniej...i po prostu trzeba napisać, że się raczej nie da.

#747354  autor: slawekt
 08 wrz 2014, 22:34
sebusy pisze:slawekt, powyżej koleżanka pisze, że ma Lebare więc rozumiem, że chciałaby jeszcze taniej...i po prostu trzeba napisać, że się raczej nie da.
Tyle że da się :-) Ciekawe w podanym rozwiązaniu numer 2, jest to, że lepiej jest do samych SMS'ów do naszego kraju mieć polską Lebarę w Holandii, niż miejscową. Bo "sucha" stawka cennikowa SMS'a do Polski z Lebary holenderskiej (bez opisanej w punkcie 1 promocji), to 9 eurocentów, a z polskiej Lebary będącej w roamingu 19 groszy :-)
A Koleżanka Natalia91 nie napisała, jaką Lebarę ma osoba przebywająca w Holandii :-( Zakładam że holenderską, bo numer polski ma w Orange...