• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 236 z 1158
  • 1
  • 234
  • 235
  • 236
  • 237
  • 238
  • 1158

#746586  autor: tokarek
 05 wrz 2014, 22:48
inżynier, jak wytłumaczyć fakt, że na niektórych eNode B Orange ogranicza LTE do 30 mb/s szczególnie w pikokomórkach, a i coraz powszechniejsze na zwykłych stacjach ? Karta abonamentowa....
Też to zaobserwowałem, a LTE uruchomili u mnie tydzień temu. Nie ma znaczenia kiedy testuję zawsze jest max 30 mbit/s, w porywach 31. Tak samo w T-Mobile. To wygląda jakby max 75 dzielili na 2.

#746592  autor: Spacedust
 05 wrz 2014, 23:25
marcinek243 pisze:
inżynier pisze:Piszesz, że chcesz aby HO z U2100 do U900 był przy -105dBm, tak? Tylko wtedy U900 od razu by się zapchało.
Herezje. U mnie u900 wrzuca już poniżej -100dbm u2100 i jakoś te 3-4mb/s są

Dla niedowiarków przykładowy film jak to działa w Lubuskiem.
http://youtu.be/CIIRNqJ55TQ
LOL, to spróbuj to samo zrobić w Wielkopolsce. Normalnie koszmar !!! -120 dBm, nic nie działa, a telefon nadal trzyma to pasmo, po czym nagle albo brak zasięgu albo EDGE i dopiero po dłuższej chwili UMTS900.

#746652  autor: Mixiorek
 06 wrz 2014, 12:54
inżynier pisze:To czy stacja była modernizowana (lub konsolidowana - używam tych dwóch słów zamiennie i dla mnie znaczą to samo) na samym 2 lata temu czy miesiąc temu nie ma żadnego znaczenia przy działaniu np. handoverów (HO).
W takim razie skąd różnica między np: Konstancinem-Jeziorną a Białymstokiem w działu UMTS900? Tomi81 pisze o tym, że po wprowadzeniu na jego terenie UMTS900 też były problemy, które są obecnie w Konstancinie-Jeziornie a DOPIERO po 8-9 miesiącach sytuacja została naprawiona. A problem wszyscy znamy nazywa się EDGE czyli HO 900-2100 lub odwrotnie przez 2G......
Chyba, że jest tak jak piszesz modernizacja czyli modernizacja, która została zaplanowana nie brała na początku pod uwagę UMTS900 i LTE. A niejako jest to robione przy okazji.
Tyle, że to też dla mnie w sumie żadne tłumaczenie tego, że jest to tak spieprzone...

#746697  autor: Mixiorek
 06 wrz 2014, 15:47
zwariowany.kurczak pisze:Raczej Ty masz idiotyczny telefon...
To fakt, niektórzy uważają, że iphone jest idiotyczny ;) mam tak samo na 5 i 5s. Moim zdaniem to kwestia konfiguracji sieci.
W takim razie włącz sobie tylko tryb 3G i masz spokój jeśli jesteś na terenach zmodernizowanych... Sam mam przełączanie, ale zawsze 3g>3g, tak w tej skopanej wlkp...
Apple nie przewidziało takiej możliwości. Tylko 3G albo 4G.

#746725  autor: Spacedust
 06 wrz 2014, 16:47
Byłoby cudnie gdyby kiedyś wprowadzili możliwość wyboru pasma.

Moim zdaniem sam telefon lubi UMTS900 bo bawiąc się przełącznikiem 3G/LTE wskakuje mi UMTS900 w roamingu krajowym, ale potem ucieka do UMTS2100.

[ Dodano: 2014-09-06, 16:52 ]
Zobaczycie co się będzie działo po 9-tym września jak wprowadza iOS8 i wszystkie iPhony bedą miały na stałe przełącznik 3G/LTE nawet w Plusie ;)

Moim zdaniem tym razem nie uda się już powrócić do 2G za pomocą zmodowanych plików operatora jak to się cudem stało w 7.1.2.

#746734  autor: ra-v
 06 wrz 2014, 17:20
Sam mam przełączanie, ale zawsze 3g>3g, tak w tej skopanej wlkp...
No własnie nie takiej skopanej. Nasiali tu nadajników tak samo jak we wschodniej części lubuskiego. Pojechałem gdzieś w las, nad jezioro i na telefonie (BTW iPhone ale bez LTE) łapie dość dobry 3G. Nie wiem co oni porobili i jak to zrobili, ale masa miejsc ma 3G.

Najczęściej łapie Play i TMobile, zdarzy się że Orange. Jeśli złapie Plusa to zwykle 2G.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#746735  autor: inżynier
 06 wrz 2014, 17:20
Mixiorek pisze:W takim razie skąd różnica między np: Konstancinem-Jeziorną a Białymstokiem w działu UMTS900?
Odpowiedź jest bardzo prosta: inny dostawca:)
Mixiorek pisze:Tomi81 pisze o tym, że po wprowadzeniu na jego terenie UMTS900 też były problemy, które są obecnie w Konstancinie-Jeziornie a DOPIERO po 8-9 miesiącach sytuacja została naprawiona.
Czyli według Ciebie zawsze po uruchomieniu U900 jest źle a po kilku miesiącach sytuacja się poprawia? Załóżmy, że w Białymstoku odpalili U900 i było słabo. Po kilku miesiącach testów, obserwacji, zmiany parametrów itd. udało się wreszcie wypracować najlepsze parametry. A potem odpalają U900 w innym miejscy i znowu przez kilka miesięcy robią tą samą pracę? Przecież to jest oczywiste, że jak w tym przykładowym Białymstoku przetestowali różne opcje i wybrali najlepszą, to potem odpalając U900 w innych miastach już korzystali z tych wypracowanych parametrów.
Mixiorek pisze:Chyba, że jest tak jak piszesz modernizacja czyli modernizacja, która została zaplanowana nie brała na początku pod uwagę UMTS900 i LTE. A niejako jest to robione przy okazji.
Tyle, że to też dla mnie w sumie żadne tłumaczenie tego, że jest to tak spieprzone...
Nie chyba tylko na pewno. Jak powstał projekt połączenia sieci to nikt nie myślał wtedy o U900 czy LTE.

[ Dodano: 2014-09-06, 17:22 ]
ra-v pisze: Pojechałem gdzieś w las, nad jezioro i na telefonie (BTW iPhone ale bez LTE) łapie dość dobry 3G. Nie wiem co oni porobili i jak to zrobili, ale masa miejsc ma 3G.
Zasięg 3G w takich miejscach to zasługa U900. I to pasmo właśnie po to jest aby zapewnić zasięg 3G tam gdzie go dawniej nie było.

#746737  autor: tokarek
 06 wrz 2014, 17:23
Współpraca iPhone z siecią to skomplikowany temat. Ogólnie rzecz biorąc w przypadku kiedy sieć współpracuje z Apple powinna mieć ona przewagę z uwagi na pliki konfiguracje tzw. Carrier settings, o ile są prawidłowo przygotowane. Operator wprowadza w nich parametry współpracy z siecią: progi przełączania na poszczególne technologie, obecność Visual Voice Mail itp. Plus nie będzie miał wsparcia, bo nie jest oficjalnym dystrybutorem, działać będzie na domyślnych ustawieniach.
Szczegóły: MacWorld

#746742  autor: Kryniczanin
 06 wrz 2014, 17:58
Spacedust pisze: Byłoby cudnie gdyby kiedyś wprowadzili możliwość wyboru pasma.
No przecież jest. U mnie na tel widzących Networks jako PL 34 można wybrać na stałe U900. Taki luxus mają tylko karty Play. Od jakiegoś czasu w Krynicy, Nowym Sączu, Grybowie, Muszynie np. na Nokii 6220 cl 5220 czy SE W995 wybieramy ręcznie PL34 tryb tylko UMTS i telefon nie wchodzi na U2100 tylko siedzi na PL 34. Połączenia itd. nie zmieniają tego.

#746776  autor: Halset
 06 wrz 2014, 20:01
nie rozumiesz, że jak włączysz sobie roaming np. tylko Plusa to telefon będzie się zachowywał jakby miał kartę Plusa? nie będzie zrywania połączeń, normalny handover itp. i nie będzie wracał do zasięgu Play. takie trudne?
OMG ale Ty łykasz ten bełkot marketingowy

Nie będzie się zachowywał jak w Plusie! To nie sieć macierzysta. U mnie w domu z Plusa wywala po 2-3 godzinach. Jazda po Trójmieście to samo. Już nie wspomnę po Polsce.
Itd.
Jak nie będzie zrywania połaczeń? Na macierzystym Plusie czy tez TM jest zrywanie połączeń a w Play na roamingu w tych sieciach nie będzie :D?
Tylko stare telefony jakoś się trzymają wybranego ręcznie operatora.
I handovery na miecierzystej sieci działają a w P4 roamingu nie zawsze.
założeniem Play jest działanie w roamingu. wzięli przykład z niektórych zagranicznych sieci, które też tak działają i mają się dobrze. rozwijać własną sieć muszą. reguluje to m.in. UKE. poza tym braki częstotliwości.
Same bzdury!!!
Tak Was na szkoleniu w P4 uczą aby wciskać kity :D? Jaki pomysł z sieci zagranicznych? :D
Napisze dużymi literami PLAY MA ROAMING NIE ZE WZGLĘDU NA JAKOŚĆ SIECI ALE ZE WZGLĘDÓW EKONOMICZNYCH. TO JEST MNIEJSZE ZŁO. INNEGO WYJŚCIA NIE MIELI.

Kolejne bzdury? Jakie UKE? UKE ma badziewny zapis, że ma być %populacji a nie % powierzchni kraju. Play postawi nadajniki w większych miastach i ma spełnione warunki aukcji. A co z resztą kraju? Powinno się spełniać powierzchnię kraju a nie ilość ludności.

Jakie braki częstotliwości?
Mieli GSM900 to go nie chcieli. Obecnie mają nawet więcej pasma całościowo jak Orange i prawie tyle co TM.

w tym momencie 5 operatora na własnych nadajnikach byś nie stworzył.
zapytam tylko co jest w Play jakościowo gorsze? słabsza jakość połączeń?
Nie ma rzeczy niemożliwych. Wystarczy dobry kapitał.

Tak, jakościowo P4 jest gorszy. Jest ciszej w roamingu Plusa TM czy O niż w tych sieciach na macierzystej karcie. W Play częściej zrywa połączenia, częściej masz zakłócenia na linii.
Gdy dzwonisz z innej sieci na P4 od razu wiesz, że rozmawiasz z kimś kto jest w P4.
Od strony P4 tego nie czuć, dlatego jesteś głuchy i ślepy i tak tą sieć zachwalasz.
mleko spod nosa? człowieku. ja jeżdżę bardzo dużo po Polsce i cenię sobie Play z tego względu, że mogę mieć zasięg wszędzie, a nie zmieniać karty SIM.
Tak, pewnie. Chyba palcem po mapie :D
w każdym razie ja już kończę z Tobą pisać, bo to nie jest miejsce na to. zresztą i tak żaden argument cię nie przekona, bo ty i tak wiesz lepiej.
Tak, wiem lepiej. Na pewno od Ciebie wiem lepiej.

#746780  autor: p2225
 06 wrz 2014, 20:27
Halset pisze:
Jak nie będzie zrywania połaczeń? Na macierzystym Plusie czy tez TM jest zrywanie połączeń a w Play na roamingu w tych sieciach nie będzie :D?
Tylko stare telefony jakoś się trzymają wybranego ręcznie operatora.
I handovery na miecierzystej sieci działają a w P4 roamingu nie zawsze.

Same bzdury!!!
Tak Was na szkoleniu w P4 uczą aby wciskać kity :D? Jaki pomysł z sieci zagranicznych? :D
Napisze dużymi literami PLAY MA ROAMING NIE ZE WZGLĘDU NA JAKOŚĆ SIECI ALE ZE WZGLĘDÓW EKONOMICZNYCH. TO JEST MNIEJSZE ZŁO. INNEGO WYJŚCIA NIE MIELI.

Kolejne bzdury? Jakie UKE? UKE ma badziewny zapis, że ma być %populacji a nie % powierzchni kraju. Play postawi nadajniki w większych miastach i ma spełnione warunki aukcji. A co z resztą kraju? Powinno się spełniać powierzchnię kraju a nie ilość ludności.

Jakie braki częstotliwości?
Mieli GSM900 to go nie chcieli. Obecnie mają nawet więcej pasma całościowo jak Orange i prawie tyle co TM.

Tak, jakościowo P4 jest gorszy. Jest ciszej w roamingu Plusa TM czy O niż w tych sieciach na macierzystej karcie. W Play częściej zrywa połączenia, częściej masz zakłócenia na linii.
Gdy dzwonisz z innej sieci na P4 od razu wiesz, że rozmawiasz z kimś kto jest w P4.
Od strony P4 tego nie czuć, dlatego jesteś głuchy i ślepy i tak tą sieć zachwalasz.
mleko spod nosa? człowieku. ja jeżdżę bardzo dużo po Polsce i cenię sobie Play z tego względu, że mogę mieć zasięg wszędzie, a nie zmieniać karty SIM.
Tak, pewnie. Chyba palcem po mapie :D
w każdym razie ja już kończę z Tobą pisać, bo to nie jest miejsce na to. zresztą i tak żaden argument cię nie przekona, bo ty i tak wiesz lepiej.
Tak, wiem lepiej. Na pewno od Ciebie wiem lepiej.
ale ty się miotasz. ostatnio pisałeś, że w Plusie nie zrywa i wszystko jest ok? już sam nie wiesz co mówisz.
co do % populacji czy twoich głupich argumentów to sobie sprawdź jakie będą wymagania przy aukcji na LTE800. są wskazane gminy, które mają być pokryte zasięgiem w iluś tam %. i nie zamienisz ich na największe miasta. zapraszam: http://www.uke.gov.pl/aukcja-800-mhz-i-26-ghz-13233 przy każdej częstotliwości takie wymagania są.

nie wiesz co znaczy liczba przy paśmie G900? 900Mhz i czy będzie wykorzystywane jako GSM czy UMTS to i tak jest to ta sama częstotliwość. więc nie zostawili tej częstotliwości, tylko zmienili jej przeznaczenie. poza tym jakby była jakakolwiek wolna częstotliwość to sieci by się o nią biły, żeby mieć tylko szybsze to pasmo. za pieniądze częstotliwości nie stworzysz.

tylko stare telefony się trzymają wybranego operatora? chyba ci się coś pomieszało, albo korzystasz z iphone'a
co do cichości rozmów to masz widocznie jakiś badziewny telefon

a bzdurą jest to, że w wymuszonym roamingu nadal ci zrywa połączenia. nie ośmieszaj się tym.

a i ten palec to sobie możesz wsadzić. wiesz gdzie
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2014, 20:47 przez p2225, łącznie zmieniany 1 raz.

#746782  autor: Mixiorek
 06 wrz 2014, 20:36
inżynier pisze: Czyli według Ciebie zawsze po uruchomieniu U900 jest źle a po kilku miesiącach sytuacja się poprawia? Załóżmy, że w Białymstoku odpalili U900 i było słabo. Po kilku miesiącach testów, obserwacji, zmiany parametrów itd. udało się wreszcie wypracować najlepsze parametry. A potem odpalają U900 w innym miejscy i znowu przez kilka miesięcy robią tą samą pracę? Przecież to jest oczywiste, że jak w tym przykładowym Białymstoku przetestowali różne opcje i wybrali najlepszą, to potem odpalając U900 w innych miastach już korzystali z tych wypracowanych parametrów
Nie. Według mnie konfiguracja 3G, w której przy HO z 2100 na 900 wskakuję do 2G po czym dopiero na 3G 900 to jest padaka. Scenariusz z tym, że po kilku miesiącach jest lepiej wynika z tego co opisują użytkownicy na forum.

[ Dodano: 2014-09-06, 20:46 ]
Spacedust pisze: Zobaczycie co się będzie działo po 9-tym września jak wprowadza iOS8 i wszystkie iPhony bedą miały na stałe przełącznik 3G/LTE nawet w Plusie
A to nie jest w końcu bug bety? Zresztą przekonamy się już niedługo.

#746788  autor: sql
 06 wrz 2014, 20:55
Mam pytanie. Ile danych musi "przelecieć" średnio w miesiącu w paśmie UMTS900 przez stację bazową aby NetWorks! zdecydowało się rozszerzyć stację bazową o UMTS2100. Mówię o terenie wiejskim.

#746796  autor: Mixiorek
 06 wrz 2014, 21:22
Test LTE Orange, Konstancin-Jeziorna, oferta BE, modem huawei e3276, zasięg 3/5, nadajniki obsługujące Orange/ Networks 14820 lub 0287:

Obrazek

Ping super, DL i UL bardzo słabo........

#746802  autor: Flash999
 06 wrz 2014, 21:46
sql pisze:Mam pytanie. Ile danych musi "przelecieć" średnio w miesiącu w paśmie UMTS900 przez stację bazową aby NetWorks! zdecydowało się rozszerzyć stację bazową o UMTS2100. Mówię o terenie wiejskim.
Nie ma ustalonego limitu. Jeżeli jest na tym terenie po modernizacji, to większość stacji ma UMTS 2100. Jeżeli nie ma go teraz, to go nie uruchomią w przyszłości. Robią tak, jak jest w planach - skoro nie działa, to plan nie obejmował tej częstotliwości.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#746810  autor: Halset
 06 wrz 2014, 22:29
pawelec2225 pisze: ale ty się miotasz. ostatnio pisałeś, że w Plusie nie zrywa i wszystko jest ok? już sam nie wiesz co mówisz.
Ja się motam? :D
Plus też nie jest idealny ale był do czasów N! najlepszy. Pisałem o tym.

co do % populacji czy twoich głupich argumentów to sobie sprawdź jakie będą wymagania przy aukcji na LTE800
Głupich argumentów :D?
LTE800 to inna para kaloszy, do której Play nie ma szans na zakupy bo nie ma kasy.
Mówimy o obecnej sytuacji, czyli GSM UMTS i LTE 1800
co do % populacji czy twoich głupich argumentów to sobie sprawdź jakie będą wymagania przy aukcji na LTE800
Nie wiem gdzie mieszkałeś albo cwaniakujesz bo rodzice Ci pierwszy telefon dali w życiu ale P4 wygrał dwa bloki 900Mhz i tylko jeden wzięli. Z jednego zrezygnowali.
Ty chyba masz problem ze słuchem.
Nie gadaj przez P4 tylko zadzwoń z innej sieci na P4 to zobaczysz jaka jest różnica.
Samo HDVoice działające po P4 w UMTS to nic. Poza sieć to lipa.
a bzdurą jest to, że w wymuszonym roamingu nadal ci zrywa połączenia. nie ośmieszaj się tym.
No pewnie, że zrywa. Wyjdź z domu, boiska przy szkole.

Kończę rozmowę z kimś, kto nie ma pojęcia o czym pisze. Gdzieś coś słyszałeś ale nie do końca wiesz co piszesz.
Siedź sobie w tym Playu, nikt Ci nie broni ale nie wciskaj kitów innym

Jesteś podobny do mojego sąsiada, który twierdził, że jestem głupkiem bo kupiłem TV Sony o 1/3 ceny droższego o jego TV Samsunga i że przepłaciłem. Bo Sony ma matrycę Samsunga, bo Samsung ma lepszy SMART TV itd. Tylko pytanie - TV jest do oglądania czy do zabawy SMARTEM? I też ludzie nie wiedzą, że obraz generuje elektronika stworzona przez danego producenta a nie sama matryca.
Tak stękał aż do momentu jak zobaczył u mnie film na Blue-Ray. Na drugi dzień swojego Samsunga na Allegro wystawił :)

#746822  autor: p2225
 06 wrz 2014, 22:52
Halset pisze:
Głupich argumentów :D?
LTE800 to inna para kaloszy, do której Play nie ma szans na zakupy bo nie ma kasy.
Mówimy o obecnej sytuacji, czyli GSM UMTS i LTE 1800

Ty chyba masz problem ze słuchem.
Nie gadaj przez P4 tylko zadzwoń z innej sieci na P4 to zobaczysz jaka jest różnica.
Samo HDVoice działające po P4 w UMTS to nic. Poza sieć to lipa.
No pewnie, że zrywa. Wyjdź z domu, boiska przy szkole.

Kończę rozmowę z kimś, kto nie ma pojęcia o czym pisze. Gdzieś coś słyszałeś ale nie do końca wiesz co piszesz.
Siedź sobie w tym Playu, nikt Ci nie broni ale nie wciskaj kitów innym
- po pierwsze to przy każdym zakupie częstotliwości UKE stawia wymagania. LTE800 jest tylko tego przykładem.
każda sieć zadeklarowała chęć kupna pasma LTE 800, lecz zdaniem prezesa UKE lepiej byłoby, gdyby wszystkie sieci budowałyby sieć LTE 800 wspólnie, bo gdyby podzielili częstotliwości to LTE 800 u każdego miałoby maksymalną prędkość 30Mb/s.
- no chyba nie mam problemu ze słuchem skoro wszystko słyszę podczas rozmowy.
korzystam również z karty abonamentowej orange. nie ma aż tak kolosalnej różnicy w rozmowie.
- weź skończ z tym zrywaniem. technicznie nie jest możliwe, żeby przy wymuszonym roamingu jednej sieci telefon nie zachowywał się jakby miał kartę tego operatora.
- "gdzieś coś słyszałeś" no raczej z twoich wywodów to wynika jak np. z tym: "UKE ma badziewny zapis, że ma być %populacji a nie % powierzchni kraju. Play postawi nadajniki w większych miastach i ma spełnione warunki aukcji. A co z resztą kraju? Powinno się spełniać powierzchnię kraju a nie ilość ludności. " ty jesteś mądrzejszy od UKE.

P.S. żebyś nie czuł niedosytu to zajrzyj tu: http://www.uke.gov.pl/wyniki-przetargu- ... -mhz-12081
"Zobowiązały się również w ciągu 24 miesięcy do inwestycji w sieć telekomunikacyjną poprzez budowę lub modernizację przynajmniej 3200 stacji bazowych (minimum wymagane przez dokumentację przetargową to 1800 nadajników), z tego przynajmniej 50% stacji bazowych na obszarach gmin wiejskich, miejsko-wiejskich lub miast poniżej 100 tys. mieszkańców."

#746848  autor: Halset
 06 wrz 2014, 23:58
każda sieć zadeklarowała chęć kupna pasma LTE 800, lecz zdaniem prezesa UKE lepiej byłoby, gdyby wszystkie sieci budowałyby sieć LTE 800 wspólnie, bo gdyby podzielili częstotliwości to LTE 800 u każdego miałoby maksymalną prędkość 30Mb/s.
Tak, to propozycja Plusa a nie UKE.
I myślisz, że to dobre? Plus na tym najwięcej zyska, bo nadal będzie liderem w LTE i skorzysta na tym Play, bo nie ma kasy i po wygranej znacznej części LTE800 przez Orange i TM zostanie w czarnej D.
Rozwiązaniem najlepszym jest, gdy O i TM zgarną większość i dogonią Plusa. Będzie większa konkurencja z Solorze.
Straci na tym jedynie P4 i dobrze. To ich wina, że nie mają kasy a dwa - i tak pewnie w roaming się będą pchali.
korzystam również z karty abonamentowej orange. nie ma aż tak kolosalnej różnicy w rozmowie.
Nie ma kolosalne różnicy?
W dobrej jakości 3G i HD Voice jest?
Oczywiście, że na Play nie masz jakości CBRadio ale jest gorsza jakość przy tej samej cenie. Rok czy dwa lata temu jakość P4 mogła iść na dalszy plan bo był tańszy niż inne opy. Obecnie ceny są podobne lub nawet wyższe (zależy od preferencji użytkownika i mam na myśli nie dusigroszy na kartę ale ludzi z abonamentami) a jakość P4 dalej jest gorsza od W3.
weź skończ z tym zrywaniem. technicznie nie jest możliwe, żeby przy wymuszonym roamingu jednej sieci telefon nie zachowywał się jakby miał kartę tego operatora.
Wklejasz mi linki a nawet nie rozumiesz co wklejasz.
Przeczytaj jeszcze raz i zobacz co napisał Witek. Wina leży po stronie Play i zawsze będzie na tym tracił użytkownik roamingowy.
"gdzieś coś słyszałeś" no raczej z twoich wywodów to wynika jak np. z tym: "UKE ma badziewny zapis, że ma być %populacji a nie % powierzchni kraju. Play postawi nadajniki w większych miastach i ma spełnione warunki aukcji. A co z resztą kraju? Powinno się spełniać powierzchnię kraju a nie ilość ludności. " ty jesteś mądrzejszy od UKE
No jasne, że jestem mądrzejszy :mrgreen:

Jesteś na tyle ślepy aby nie zauważyć tego, że UKE od dawna promowało P4 aby szybko się rozrósł. Mniejsze MTR, przetargi wszystkie wygrane, gdziekolwiek P4 nie przystąpił itd.
P.S. żebyś nie czuł niedosytu to zajrzyj tu: http://www.uke.gov.pl/wyn...-1800-mhz-12081
"Zobowiązały się również w ciągu 24 miesięcy do inwestycji w sieć telekomunikacyjną poprzez budowę lub modernizację przynajmniej 3200 stacji bazowych (minimum wymagane przez dokumentację przetargową to 1800 nadajników), z tego przynajmniej 50% stacji bazowych na obszarach gmin wiejskich, miejsko-wiejskich lub miast poniżej 100 tys. mieszkańców."
Właśnie udowodniłeś, że brak Ci myślenia i klepiesz co Ci wcisną z opowiadań.
Wyraźnie jest napisane że priorytetem jest liczba ludności a nie obszar powierzchni kraju. :smt033

Nie pisz więcej bo nie mam zamiaru marnować czasu i klawiatury na kogoś, co NIE MA pojęcia.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#746853  autor: p2225
 07 wrz 2014, 00:22
Halset pisze: Tak, to propozycja Plusa a nie UKE.
I myślisz, że to dobre? Plus na tym najwięcej zyska, bo nadal będzie liderem w LTE i skorzysta na tym Play, bo nie ma kasy i po wygranej znacznej części LTE800 przez Orange i TM zostanie w czarnej D.
Rozwiązaniem najlepszym jest, gdy O i TM zgarną większość i dogonią Plusa. Będzie większa konkurencja z Solorze.
Straci na tym jedynie P4 i dobrze. To ich wina, że nie mają kasy a dwa - i tak pewnie w roaming się będą pchali.
Nie ma kolosalne różnicy?
W dobrej jakości 3G i HD Voice jest?
Oczywiście, że na Play nie masz jakości CBRadio ale jest gorsza jakość przy tej samej cenie. Rok czy dwa lata temu jakość P4 mogła iść na dalszy plan bo był tańszy niż inne opy. Obecnie ceny są podobne lub nawet wyższe (zależy od preferencji użytkownika i mam na myśli nie dusigroszy na kartę ale ludzi z abonamentami) a jakość P4 dalej jest gorsza od W3.
weź skończ z tym zrywaniem. technicznie nie jest możliwe, żeby przy wymuszonym roamingu jednej sieci telefon nie zachowywał się jakby miał kartę tego operatora.
Wklejasz mi linki a nawet nie rozumiesz co wklejasz.
Przeczytaj jeszcze raz i zobacz co napisał Witek. Wina leży po stronie Play i zawsze będzie na tym tracił użytkownik roamingowy.
"gdzieś coś słyszałeś" no raczej z twoich wywodów to wynika jak np. z tym: "UKE ma badziewny zapis, że ma być %populacji a nie % powierzchni kraju. Play postawi nadajniki w większych miastach i ma spełnione warunki aukcji. A co z resztą kraju? Powinno się spełniać powierzchnię kraju a nie ilość ludności. " ty jesteś mądrzejszy od UKE
No jasne, że jestem mądrzejszy :mrgreen:

Jesteś na tyle ślepy aby nie zauważyć tego, że UKE od dawna promowało P4 aby szybko się rozrósł. Mniejsze MTR, przetargi wszystkie wygrane, gdziekolwiek P4 nie przystąpił itd.
P.S. żebyś nie czuł niedosytu to zajrzyj tu: http://www.uke.gov.pl/wyn...-1800-mhz-12081
Właśnie udowodniłeś, że brak Ci myślenia i klepiesz co Ci wcisną z opowiadań.
Wyraźnie jest napisane że priorytetem jest liczba ludności a nie obszar powierzchni kraju. :smt033

Nie pisz więcej bo nie mam zamiaru marnować czasu i klawiatury na kogoś, co NIE MA pojęcia.
- poczytaj trochę o aukcji o LTE800. doczytasz się, że UKE daje ograniczenia co do możliwości kupna pasma. jedna sieć nie może wszystkiego kupić. więc O/T nie kupi nawet "znacznej części". poza tym prezes Play powiedział, że mają kasę. myślisz, że odpuszczą sobie tak cenną częstotliwość? poza tym jaki interes miałby Plus we wspólnym budowaniu zasięgu? przecież to "lyder" on chce jak najwięcej. chce wspomóc konkurencję?
- powtarzam, że większej różnicy w jakości nie ma. (oprócz Plusa, który nawet nie ma HD Voice)
- jeśliby UKE nie faworyzowało Play to Play nie dostałby żadnych częstotliwości. każda sieć na początku żerowała na innych. (czyt. wyższe mtr, tańszy zakup pasma)
- ty z tą populacją tak serio? gdyby chcieli jak najwięcej populacji do daliby np. 85% miast powyżej 100 tys. mieszkańców, a nie pół na pół. UKE chciał, żeby zasięg nie był tylko w dużych miastach.
  • Strona 236 z 1158
  • 1
  • 234
  • 235
  • 236
  • 237
  • 238
  • 1158
  • 1
  • 234
  • 235
  • 236