• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 235 z 1158
  • 1
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • 237
  • 1158

#746336  autor: patak
 04 wrz 2014, 23:04
Spacedust, w Poznaniu wcale nie ma takiego dramatu. Wystarczy karta abonamentowa. Prepaidy są przycięte przez niewydolny system billingowy.

Poznań, rejon Dworca PKP/Autobusowego, jako modem - Huawei E5372, karta Orange Freenet
Obrazek

#746338  autor: Halset
 04 wrz 2014, 23:47
Mixiorek pisze:Aaa i kolejny powód, że EDGE/ 2G nie powinno istnieć w Orange/ Networks - HD Voice. Gdy nagle rozmowa schodzi do 2G od razu to słychać....
To kup sobie Lumie i nie narzekaj ;)

Ostatnio trochę porównywałem działanie sieci TM i O głównie pod względem głosowym czyli rozmowy. TM mam służbowo, a do O wybrałem nju.
Nie wiem kto jest z Trójmiasta i okolic ale mam subiektywne wrażenie, że O lepiej wykonało zadanie domowe niż TM. Oczywiście, tu i tu czasami zrzuca na 2G ale w O jest rzadziej zrywanie rozmów i tracenie zasięgu (ogólnie to i tak rzadziej zrywa jak Plus, o Play już nie wspomnę). Aby nie było - testowałem to na dwóch telefonach i karty zmieniałem.

PS
Niech mi ktoś coś wytłumaczy. Od lat mam Plusa prywatnie i w tej sieci zrzucanie z 3G na 2G wcale nie słychać. Nie ma szarpania słów podczas handoveru i gdyby człowiek nie spojrzał na wyświetlacz, to czasami nawet by nie wiedział, że gada na 2G.
A w N! handovery są bardzo wyraźne i słyszalne do takiego stopnia, że nawet w momencie zrzucania urywa słowa....
Dlaczego Plus to osiągnął a N! nie potrafi i z czego to wynika? Konfiguracja, sprzęt?

#746344  autor: madhunt3r
 05 wrz 2014, 00:59
Na codzień używam Play, tu zawsze przez całą rozmowę trzyma 3G przez co HD Voice cały czas mam. Ale na drugim numerze, który został przeniesiony z Playa do Tmobile jakość jest dużo gorsza. Zawsze zrzuca połączenie na z 3G na 2G, jest to słyszalne, jakość się wtedy rozmowy pogarsza, są różne trzaski czasami. Taki Play zły, a jednak T-Mobile pod względem jakości rozmowy u mnie jest do kitu. Nie wiem jak Orange, może lepiej odrobili lekcje Networks!.

#746382  autor: Mixiorek
 05 wrz 2014, 10:05
Stacja id: 6063 Orange/ Networks w Warszawie ciągle ma problem z przemieleniem ruchu....

Obrazek

Standardowy wynik dla tej stacji, więcej raczej nie uzyskuję w testach (orange abonament).

#746391  autor: Horacy
 05 wrz 2014, 10:56
U mnie na siłę Play trzymał się swoich BTS (a w CM10 nie było opcji ustawienia na sztywno danego opka), a jego zasięg, że tak powiem był strasznie mizerny... Więc wybór padł na T-M, i teraz jest bardzo dobrze, ale to i tak wszystko jest zależne od tego gdzie się mieszka, jedynym to działa, drugim nie.

#746392  autor: p2225
 05 wrz 2014, 11:01
Halset pisze:

Niech mi ktoś coś wytłumaczy. Od lat mam Plusa prywatnie i w tej sieci zrzucanie z 3G na 2G wcale nie słychać. Nie ma szarpania słów podczas handoveru i gdyby człowiek nie spojrzał na wyświetlacz, to czasami nawet by nie wiedział, że gada na 2G.

Dlaczego Plus to osiągnął a N! nie potrafi i z czego to wynika? Konfiguracja, sprzęt?
może dlatego, że Plus nie ma lepszego kodeka w 3G niż w 2G? w obu technologiach jest taki sam (gorszy) dlatego nie słychać różnicy. no a jak w pozostałych sieciach zrzuca cię z wyższych kodeków (czasami nawet z HD Voice) do niższych to różnica jest zauważalna. drugą sprawą może być właśnie konfiguracja NetWorkS!, a konkretnie próg przerzucenia w inną technologię, którą za jakiś czas zaczną poprawiać.

co do Play to chyba dawno nie korzystałeś z ich usług. stacje T-mobile traktowane są teraz jako zasięg macierzysty i podczas rozmowy (w większości przypadków) przerzuca cię płynnie do roamingu. choć i tak zasięg własny Play się poprawił dzięki pozbyciu się GSM900 na rzecz U900.

#746417  autor: Spacedust
 05 wrz 2014, 13:09
patak pisze:Spacedust, w Poznaniu wcale nie ma takiego dramatu. Wystarczy karta abonamentowa. Prepaidy są przycięte przez niewydolny system billingowy.

Poznań, rejon Dworca PKP/Autobusowego, jako modem - Huawei E5372, karta Orange Freenet
[url=http://www.speedtest.net/iphone/946175915.png]Obrazek[/url]
Sprawdzę w takim razie prepaid T-Mobile ;) Tam na 3G było nieco lepiej rzędu może 8-10 Mbps. LTE nie testowałem jeszcze.

#746464  autor: Halset
 05 wrz 2014, 16:31
madhunt3r pisze:Na codzień używam Play, tu zawsze przez całą rozmowę trzyma 3G przez co HD Voice cały czas mam.
Tak ale tylko po Play. Większość firm - nie jednoosobowych - ma telefon wszędzie, tylko nie w Play. Również znajomych w tej sieci nie mam za wiele.

I jakie HDVoice Play? Wystarczy pojeździć po Trójmieście i zobaczyć jak to działa. Play ma wiele dziur i zaraz albo masz zerwane połączenie albo jedziesz po roamingu.
może dlatego, że Plus nie ma lepszego kodeka w 3G niż w 2G? w obu technologiach jest taki sam (gorszy) dlatego nie słychać różnicy.
Nie chodzi o kodek. Chodzi o słyszalny skok z 3G na 2G. Nawet czasami jest szarpane słowo. Tego w Plusie nie ma i nie było.
co do Play to chyba dawno nie korzystałeś z ich usług. stacje T-mobile traktowane są teraz jako zasięg macierzysty i podczas rozmowy (w większości przypadków) przerzuca cię płynnie do roamingu. choć i tak zasięg własny Play się poprawił dzięki pozbyciu się GSM900 na rzecz U900
Co do Playa - oni zawsze byli najgorsi i nadal są. Nie zawsze działa przejście na TM. W N! zrywa połączenia rzadko, w Plusie trochę częściej a w Play - najczęściej. I do tego nadal mają dziury i to znaczne.
Po macierzystym TM w TM nie zawsze płynnie działa przełączenia podczas przemieszczania się między nadajnikami więc nie wciskaj kitu że w roamingowym Play na roamingu to działa :)

#746468  autor: p2225
 05 wrz 2014, 16:43
Nie chodzi o kodek. Chodzi o słyszalny skok z 3G na 2G. Nawet czasami jest szarpane słowo. Tego w Plusie nie ma i nie było.
chyba tylko u ciebie
Co do Playa - oni zawsze byli najgorsi i nadal są. Nie zawsze działa przejście na TM. W N! zrywa połączenia rzadko, w Plusie trochę częściej a w Play - najczęściej. I do tego nadal mają dziury i to znaczne.
Po macierzystym TM w TM nie zawsze płynnie działa przełączenia podczas przemieszczania się między nadajnikami więc nie wciskaj kitu że w roamingowym Play na roamingu to działa :)
jak "zrywa połączenie" to sobie mogę ustawić zasięg Plusa i nigdy mi nie zerwie. z tego względu Play jest najlepszy. wybieram sobie sieć jaką chcę, która mi najlepiej działa. dzisiaj w wielu częściach Polski jest awaria sieci Plus. nie działa nawet Aero2. i co robią klienci? nic. brak zasięgu. w takiej samej sytuacji w Play klienci przełączyliby się automatycznie w inną sieć.
co do handoveru to zależy czy technicy dobrze skonfigurowali stacje. u mnie jest w porządku, bo stacje w moim regionie były robione na początku modernizacji, czyli w 2012 r. te co były robione w ostatnim czasie są najgorzej zrobione, bo na szybko, bo gonią ich terminy.

#746478  autor: p2225
 05 wrz 2014, 17:24
zwariowany.kurczak pisze: Ale jak? krzywo kable podłączają czy na taśmę klejącą? Azymuty są ustawione według planu, sprzęt podłączony też... banalny argument. NW! może być w dużej części konfigurowany zdalnie. Już teraz masz znikający DCS na LTE w godz. 00-06. Niech tylko obniżą do 105dBm przełączenie na UMTS900. Bo przepraszam, wolę mieć na stałe UMTS900 i coś z baterii... niż ciągle przełączanie w 3G. Bo wędrówki 2G>3G po wszystkich technologiach, to legendy na forum krążą...
odpowiednia moc, moment przełączenia w inną technologię, synchronizacja z okolicznymi stacjami, żeby nie było luk zasięgowych itp. czasem potrzebna jest zmiana układu anten, lub dołożenie kolejnych, a tego nie zrobisz zdalnie.
LTE to już inna sprawa. w LTE nie chodzi o pełne pokrycie zasięgiem, bo taki nie jest potrzebny. poza tym LTE jest często dokładany już po modernizacji, więc jest odpowiednio konfigurowany.
wcześniej mieli więcej czasu na "dopieszczanie" stacji. patrzeli jakie będzie najlepsze ustawienie anten i konfiguracja sprzętu. teraz usuwają zbędne stacje, przygotowują stacje pod LTE i dorzucają U900 i ew. DCS. nie ma czasu na inne sprawy.

#746493  autor: Halset
 05 wrz 2014, 18:03
pawelec2225 pisze: jak "zrywa połączenie" to sobie mogę ustawić zasięg Plusa i nigdy mi nie zerwie. z tego względu Play jest najlepszy. wybieram sobie sieć jaką chcę, która mi najlepiej działa. dzisiaj w wielu częściach Polski jest awaria sieci Plus. nie działa nawet Aero2. i co robią klienci? nic. brak zasięgu. w takiej samej sytuacji w Play klienci przełączyliby się automatycznie w inną sieć.
<ziew> <ziew>
Proszę, to nie temat o pseudo sieci Play a o N!. Nałykałeś się tego marketingowego bełkotu P4 i teraz to powtarzasz.
Skończyłem ten wątek.

#746495  autor: p2225
 05 wrz 2014, 18:08
Halset pisze: <ziew> <ziew>
Proszę, to nie temat o pseudo sieci Play a o N!. Nałykałeś się tego marketingowego bełkotu P4 i teraz to powtarzasz.
Skończyłem ten wątek.
"bełkot P4." a co? to nie prawda, że mogę korzystać z zasięgu każdej sieci? poza tym sam zacząłeś o Play i plusie w wątku o N!. no widzisz. niby taka "pseudo sieć", a klientów ma coraz więcej. jeszcze trochę i będzie Play miał tyle samo klientów co twój ukochany Plusik, który według mnie jest najgorszą siecią.

#746506  autor: user_delete34
 05 wrz 2014, 18:26
Ja za to chętnie dowiedziałbym się jakiegoś konkretu: czy jest wyznaczona jakaś data zezwolenia użytkownikom prepaid (Frii) na korzystanie z LTE T-Mobile? A może to już jest możliwe?

#746526  autor: Halset
 05 wrz 2014, 18:47
pawelec2225 pisze: "bełkot P4." a co? to nie prawda, że mogę korzystać z zasięgu każdej sieci? poza tym sam zacząłeś o Play i plusie w wątku o N!. no widzisz. niby taka "pseudo sieć", a klientów ma coraz więcej. jeszcze trochę i będzie Play miał tyle samo klientów co twój ukochany Plusik, który według mnie jest najgorszą siecią.
No pewnie, że bełkot.
Rusz cztery litery poza swoje miejsce zamieszkanie, przemieszczaj się po kilku województwach i wtedy pogadamy, jak działa magiczny zasięg w Play :D

Zastanów się jeszcze dlaczego sieci nie nawiązały między sobą współpracy i jej nie chcą - np w sprawie LTE? Gdyby roaming byłby najlepszym rozwiązaniem, to żadna sieć nie wkładałaby tyle kasy w rozwój swojej sieci.
P4 ma zasięg nie ze względów jakościowych ale z powodu finansowych. I być albo nie być. Bez roamingu by nie istnieli, co najwyżej w dużej aglomeracji.

Co z tego, że ma klientów coraz więcej?
Za darmo to i ocet słodki - tak jest teraz w Polsce.
Nie liczy się jakość tylko cena.
Mam do czynienia w branży, gdzie towar jest wysokiej jakości. Ale Polacy przerzucają się na typowe wyroby chińskie.

Ale to ta cała "zakichana" globalizacja. Mieć byle jakiej jakości ale mieć.

Plus nie jest moją ulubioną siecią. Od lat w niej jestem ze względu na jakość w skali całej Polski. Żadna sieć nie jest idealna w każdym miejscu ale Plus do tej pory był jako całość i miał najmniej dziur i problemów z zasięgiem ze wszystkich sieci.
Mam też porównanie do N! i Plus już spadł z 1 miejsca.
A Play nigdy nie podium nie był i nigdy nie będzie. Roaming to tylko wyjście z sytuacji, bo P4 innego wyjścia nie ma.
I Play też testuje na bieżąco bo jeszcze umowę w Plusie mam, więc mam czas do podjęcia decyzji.

Koniec trolowania!
Jak wytrzesz mleko z pod nosa i dorośniesz to zrozumiesz.

#746537  autor: p2225
 05 wrz 2014, 19:04
Halset pisze: No pewnie, że bełkot.
Rusz cztery litery poza swoje miejsce zamieszkanie, przemieszczaj się po kilku województwach i wtedy pogadamy, jak działa magiczny zasięg w Play :D

Zastanów się jeszcze dlaczego sieci nie nawiązały między sobą współpracy i jej nie chcą - np w sprawie LTE? Gdyby roaming byłby najlepszym rozwiązaniem, to żadna sieć nie wkładałaby tyle kasy w rozwój swojej sieci.
P4 ma zasięg nie ze względów jakościowych ale z powodu finansowych. I być albo nie być. Bez roamingu by nie istnieli, co najwyżej w dużej aglomeracji.

Co z tego, że ma klientów coraz więcej?
Za darmo to i ocet słodki - tak jest teraz w Polsce.
Nie liczy się jakość tylko cena.
Mam do czynienia w branży, gdzie towar jest wysokiej jakości. Ale Polacy przerzucają się na typowe wyroby chińskie.

Ale to ta cała "zakichana" globalizacja. Mieć byle jakiej jakości ale mieć.

Plus nie jest moją ulubioną siecią. Od lat w niej jestem ze względu na jakość w skali całej Polski. Żadna sieć nie jest idealna w każdym miejscu ale Plus do tej pory był.
Mam też porównanie do N! i Plus już spadł z 1 miejsca.
A Play nigdy nie podium nie był i nigdy nie będzie.
I Play też testuje na bieżąco bo jeszcze umowę w Plusie mam, więc mam czas do podjęcia decyzji.

Koniec trolowania!
Jak wytrzesz mleko z pod nosa i dorośniesz to zrozumiesz.
nie rozumiesz, że jak włączysz sobie roaming np. tylko Plusa to telefon będzie się zachowywał jakby miał kartę Plusa? nie będzie zrywania połączeń, normalny handover itp. i nie będzie wracał do zasięgu Play. takie trudne?

roaming w taryfach internetowych Playa jest teraz testowany przez wybranych klientów w zasięgu T-mobile. widocznie się to t-mobile opłaca i wszystko wskazuje na to, że wszyscy klienci zostaną wpuszczeni. założeniem Play jest działanie w roamingu. wzięli przykład z niektórych zagranicznych sieci, które też tak działają i mają się dobrze. rozwijać własną sieć muszą. reguluje to m.in. UKE. poza tym braki częstotliwości. w tym momencie 5 operatora na własnych nadajnikach byś nie stworzył.
zapytam tylko co jest w Play jakościowo gorsze? słabsza jakość połączeń? jeśli tak to zapraszam tu: http://www.telepolis.pl/artykuly/obalam ... 3,654.html
mleko spod nosa? człowieku. ja jeżdżę bardzo dużo po Polsce i cenię sobie Play z tego względu, że mogę mieć zasięg wszędzie, a nie zmieniać karty SIM.

w każdym razie ja już kończę z Tobą pisać, bo to nie jest miejsce na to. zresztą i tak żaden argument cię nie przekona, bo ty i tak wiesz lepiej.

#746542  autor: inżynier
 05 wrz 2014, 19:41
pawelec2225 pisze: co do handoveru to zależy czy technicy dobrze skonfigurowali stacje. u mnie jest w porządku, bo stacje w moim regionie były robione na początku modernizacji, czyli w 2012 r. te co były robione w ostatnim czasie są najgorzej zrobione, bo na szybko, bo gonią ich terminy.
Pozwól, że Ci wyjaśnię jak wygląda cały proces bo widzę, że kompletnie nie masz o tym pojęcia i wprowadzasz wszystkich w błąd. Mój post będzie nieco długi ale mam nadzieję, że zrozumiały dla wszystkich.
To czy stacja była modernizowana (lub konsolidowana - używam tych dwóch słów zamiennie i dla mnie znaczą to samo) na samym 2 lata temu czy miesiąc temu nie ma żadnego znaczenia przy działaniu np. handoverów (HO). Sugerujesz, że teraz gonią kogoś terminy i przez to praca jest wykonana gorzej? Nic z tych rzeczy. W całym procesie (zaplanowanym jakieś 3 lata temu) były tylko jakieś niewielkie opóźnienia rzędu jednego miesiąca. Pierwsze medialne informacje z przed 2-3 lat mówiły, że proces zakończy się do końca pierwszej połowy 2014, potem nastąpiły jakieś przesunięcia i zakończył się miesiąc później. Mam tu oczywiście na myśli sam proces konsolidacji, gdyż dalsza optymalizacja jest to proces ciągły i każdego z operatorów.
Wracając do jakości wykonanych prac. Nikt się nigdzie nie spieszył, bo po prostu stacje robione 1-2 miesiące temu były na ten termin zaplanowane więc nikogo nie goniły terminy. Poza tym, wymiana sprzętu na stacji (czyli SWAP) to jedno, a druga rzecz to konfiguracja. zwariowany.kurczak już o tym pisał, że ekipy które wymieniają HW na stacji robią swoje zgodnie ze swoimi planami, a jak to "logicznie" działa to już inna kwestia. Tak wymieniony sprzęt ma wgrywane tysiące parametrów które są "identyczne" (bez wdawania się w szczegóły) w całej sieci. Oczywiście jak u Ciebie 2 lata temu wymieniali stacje to wgrali parametry takie jak na tamten dzień były przygotowane. Przez te 2 lata się zapewne zmieniły i na stacje robione 1-2 miesiące temu są wgrywane najnowsze parametry. Ale dokładnie te same, najnowsze parametry też są na Twojej stacji, bo tak jak pisałem proces optymalizacji jest ciągły więc jak ktoś wymyśli "lepszy" set parametrów to jest on wgrywany w całej sieci. Oczywiście piszę w dużym przybliżeniu, jak ktoś chce dalej merytorycznie na ten temat rozmawiać to będziemy tu dyskutować.
Podsumowując, to kiedy stacja była zrobiona nie ma wpływu na "jakość" jej działania, jak gdzieś są skopane HO to będą one skopane w całej sieci. Jak gdzieś jest uruchomiona jakaś funkcjonalność to będzie ona też w całej sieci. Jasne chyba jest, że najpierw odbywają się testy itd. więc może się zdarzyć, że w jednym województwie coś działa, w innym nie. Ale po zakończeniu testów, albo "to coś" będzie działało wszędzie albo nigdzie - nie ma innej opcji.
Pamiętajmy, że sieć T i O działa na sprzęcie dwóch dostawców, więc różnice w HW i logicznej konfiguracji między nimi są.
pawelec2225 pisze:LTE to już inna sprawa. w LTE nie chodzi o pełne pokrycie zasięgiem, bo taki nie jest potrzebny. poza tym LTE jest często dokładany już po modernizacji, więc jest odpowiednio konfigurowany.
3 lata temu jak pojawił się pomysł "połączenia" sieci T i O nikt nawet nie myślał o wspólnym LTE czy U900. Dlatego obie te technologie nie są wpisane w proces "konsolidacji" sieci. W jednych konsolidacja była 2 lata temu a do dziś nie ma U900 lub LTE. U innych konsolidacja była miesiąc temu i od razu jest LTE. To są niezależne od konsolidacji projekty i tylko częściowo na siebie zachodzą.
Co masz na myśli pisząc, że LTE jest dokładane po modernizacji więc jest odpowiednio skonfigurowane? Już pisałem, konfiguracja nie ma nic wspólnego z tym kiedy co jest na stacji robione. Każda komórka LTE w całej sieci działa tak samo, ma identyczne parametry.
zwariowany.kurczak pisze:Już teraz masz znikający DCS na LTE w godz. 00-06.
Ktoś napisał tą głupotę i teraz wszyscy tu na forum ją powtarzają. Fakt, DCS w nocy znika, ale nie oznacza to, że wtedy LTE działa w szerszym paśmie. LTE działa cały czas tak samo, a DCS wyłączany jest zapewne ze względu na oszczędność energii, to ostatnio bardzo modny temat i każdy chce być "eko":)
zwariowany.kurczak pisze:Niech tylko obniżą do 105dBm przełączenie na UMTS900. Bo przepraszam, wolę mieć na stałe UMTS900 i coś z baterii... niż ciągle przełączanie w 3G. Bo wędrówki 2G>3G po wszystkich technologiach, to legendy na forum krążą...
Piszesz, że chcesz aby HO z U2100 do U900 był przy -105dBm, tak? Tylko wtedy U900 od razu by się zapchało. Pomyśl, w U2100 każdy z operatorów ma 3 komórki w sektorze (czyli razem 6 komórek). A w U900 jest jedna komórka wspólna (czyli każdy operator ma 0,5 komórki dla swoich użytkowników. A jest to 12 razy mniej! Przecież w takiej sytuacji ta komórka U900 padnie od razu a dla Ciebie jako klienta zostanie... 2G, no bo do U2100 nie wejdziesz ze względu na słaby sygnał.

#746548  autor: marcinek243
 05 wrz 2014, 20:24
inżynier pisze:Piszesz, że chcesz aby HO z U2100 do U900 był przy -105dBm, tak? Tylko wtedy U900 od razu by się zapchało.
Herezje. U mnie u900 wrzuca już poniżej -100dbm u2100 i jakoś te 3-4mb/s są

Dla niedowiarków przykładowy film jak to działa w Lubuskiem.
http://youtu.be/CIIRNqJ55TQ
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2014, 20:32 przez marcinek243, łącznie zmieniany 1 raz.

#746549  autor: get
 05 wrz 2014, 20:26
inżynier, jak wytłumaczyć fakt, że na niektórych eNode B Orange ogranicza LTE do 30 mb/s szczególnie w pikokomórkach, a i coraz powszechniejsze na zwykłych stacjach ? Karta abonamentowa....

#746561  autor: inżynier
 05 wrz 2014, 21:01
get zapytaj wprost Orange to Ci powiedzą. Skąd ja mam wiedzieć jaka jest strategia firmy, co ludzie z biznesu ustalają itd?

#746576  autor: Flash999
 05 wrz 2014, 21:50
marcinek243,
Jak nazywa się ten widget?

Dzięki za odpowiedź :).
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2014, 14:36 przez Flash999, łącznie zmieniany 1 raz.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
  • Strona 235 z 1158
  • 1
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • 237
  • 1158
  • 1
  • 233
  • 234