pawelec2225 pisze:
co do handoveru to zależy czy technicy dobrze skonfigurowali stacje. u mnie jest w porządku, bo stacje w moim regionie były robione na początku modernizacji, czyli w 2012 r. te co były robione w ostatnim czasie są najgorzej zrobione, bo na szybko, bo gonią ich terminy.
Pozwól, że Ci wyjaśnię jak wygląda cały proces bo widzę, że kompletnie nie masz o tym pojęcia i wprowadzasz wszystkich w błąd. Mój post będzie nieco długi ale mam nadzieję, że zrozumiały dla wszystkich.
To czy stacja była modernizowana (lub konsolidowana - używam tych dwóch słów zamiennie i dla mnie znaczą to samo) na samym 2 lata temu czy miesiąc temu nie ma żadnego znaczenia przy działaniu np. handoverów (HO). Sugerujesz, że teraz gonią kogoś terminy i przez to praca jest wykonana gorzej? Nic z tych rzeczy. W całym procesie (zaplanowanym jakieś 3 lata temu) były tylko jakieś niewielkie opóźnienia rzędu jednego miesiąca. Pierwsze medialne informacje z przed 2-3 lat mówiły, że proces zakończy się do końca pierwszej połowy 2014, potem nastąpiły jakieś przesunięcia i zakończył się miesiąc później. Mam tu oczywiście na myśli sam proces konsolidacji, gdyż dalsza optymalizacja jest to proces ciągły i każdego z operatorów.
Wracając do jakości wykonanych prac. Nikt się nigdzie nie spieszył, bo po prostu stacje robione 1-2 miesiące temu były na ten termin zaplanowane więc nikogo nie goniły terminy. Poza tym, wymiana sprzętu na stacji (czyli SWAP) to jedno, a druga rzecz to konfiguracja.
zwariowany.kurczak już o tym pisał, że ekipy które wymieniają HW na stacji robią swoje zgodnie ze swoimi planami, a jak to "logicznie" działa to już inna kwestia. Tak wymieniony sprzęt ma wgrywane tysiące parametrów które są "identyczne" (bez wdawania się w szczegóły) w całej sieci. Oczywiście jak u Ciebie 2 lata temu wymieniali stacje to wgrali parametry takie jak na tamten dzień były przygotowane. Przez te 2 lata się zapewne zmieniły i na stacje robione 1-2 miesiące temu są wgrywane najnowsze parametry. Ale dokładnie te same, najnowsze parametry też są na Twojej stacji, bo tak jak pisałem proces optymalizacji jest ciągły więc jak ktoś wymyśli "lepszy" set parametrów to jest on wgrywany w całej sieci. Oczywiście piszę w dużym przybliżeniu, jak ktoś chce dalej merytorycznie na ten temat rozmawiać to będziemy tu dyskutować.
Podsumowując, to kiedy stacja była zrobiona nie ma wpływu na "jakość" jej działania, jak gdzieś są skopane HO to będą one skopane w całej sieci. Jak gdzieś jest uruchomiona jakaś funkcjonalność to będzie ona też w całej sieci. Jasne chyba jest, że najpierw odbywają się testy itd. więc może się zdarzyć, że w jednym województwie coś działa, w innym nie. Ale po zakończeniu testów, albo "to coś" będzie działało wszędzie albo nigdzie - nie ma innej opcji.
Pamiętajmy, że sieć T i O działa na sprzęcie dwóch dostawców, więc różnice w HW i logicznej konfiguracji między nimi są.
pawelec2225 pisze:LTE to już inna sprawa. w LTE nie chodzi o pełne pokrycie zasięgiem, bo taki nie jest potrzebny. poza tym LTE jest często dokładany już po modernizacji, więc jest odpowiednio konfigurowany.
3 lata temu jak pojawił się pomysł "połączenia" sieci T i O nikt nawet nie myślał o wspólnym LTE czy U900. Dlatego obie te technologie nie są wpisane w proces "konsolidacji" sieci. W jednych konsolidacja była 2 lata temu a do dziś nie ma U900 lub LTE. U innych konsolidacja była miesiąc temu i od razu jest LTE. To są niezależne od konsolidacji projekty i tylko częściowo na siebie zachodzą.
Co masz na myśli pisząc, że LTE jest dokładane po modernizacji więc jest odpowiednio skonfigurowane? Już pisałem, konfiguracja nie ma nic wspólnego z tym kiedy co jest na stacji robione. Każda komórka LTE w całej sieci działa tak samo, ma identyczne parametry.
zwariowany.kurczak pisze:Już teraz masz znikający DCS na LTE w godz. 00-06.
Ktoś napisał tą głupotę i teraz wszyscy tu na forum ją powtarzają. Fakt, DCS w nocy znika, ale nie oznacza to, że wtedy LTE działa w szerszym paśmie. LTE działa cały czas tak samo, a DCS wyłączany jest zapewne ze względu na oszczędność energii, to ostatnio bardzo modny temat i każdy chce być "eko":)
zwariowany.kurczak pisze:Niech tylko obniżą do 105dBm przełączenie na UMTS900. Bo przepraszam, wolę mieć na stałe UMTS900 i coś z baterii... niż ciągle przełączanie w 3G. Bo wędrówki 2G>3G po wszystkich technologiach, to legendy na forum krążą...
Piszesz, że chcesz aby HO z U2100 do U900 był przy -105dBm, tak? Tylko wtedy U900 od razu by się zapchało. Pomyśl, w U2100 każdy z operatorów ma 3 komórki w sektorze (czyli razem 6 komórek). A w U900 jest jedna komórka wspólna (czyli każdy operator ma 0,5 komórki dla swoich użytkowników. A jest to 12 razy mniej! Przecież w takiej sytuacji ta komórka U900 padnie od razu a dla Ciebie jako klienta zostanie... 2G, no bo do U2100 nie wejdziesz ze względu na słaby sygnał.