• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #746133  autor: greenrs
 03 wrz 2014, 23:38
Po zakupie Lumii (który planuję w najbliższym czasie) chciałbym założyć sobie nowe konto pocztowe. Do tej pory korzystałem z gmaila ale słyszałem, że pod WP nie najlepiej działa. Na N8 nie narzekałem. Wszystko działało jak trzeba. Słyszałem jednak, że korzystniej będzie przenieść konto na outlocka. Co o tym myślicie? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może przedstawić konkretne argumenty na korzyść jednej lub drugiej opcji?

#746164  autor: user_delete34
 04 wrz 2014, 08:47
greenrs, outlooka nie polecam. Korzystam tam z maila jeszcze na @hotmail i wszystkie potrzebne maile (bank, allegro, rejestracja na ogólnie znanych portalach, inne ważne rzeczy) są kierowane do spamu (folder Wiadomości-śmieci). Zależnie, czy telefon może pobierać lub choć sygnalizować obecność wiadomości w spamie i czy masz do tego nerwy, możesz to wypróbować. Ja nie mam i rezygnuję. Jeśli o plusy chodzi - możliwość dodania na SkyDrive plików z wiadomości, jeżeli załączniki są duże (z drugiej strony - druga osoba musi chyba mieć konto do ich odczytania...) i zupełny brak spamu.
W dodatku uważam, że aplikacje webowe Microsoftu (także np. OneNote Online) są kiepskie. Wczytują się wolno, podwójnie (pierwsze Twoje kliknięcia nie są odczytane, w końcu któreś jest, ale cokolwiek wybierzesz, strona i tak po kilku-kilkunastu sekundach i tak się odświeży i musisz kliknąć to samo od nowa) i tak samo działają dalej.
Wielokrotnie używałem - w tym: zmieniałem, po ataku spamu - kont Gmail i to przy nich radzę pozostać. Czy do obsługi przez wiele osób, czy samemu, czy na szybsze łącze (pełny interfejs), czy na wolne (wersja HTML uproszczona) - zawsze jest OK.

#746168  autor: greenrs
 04 wrz 2014, 09:03
Dzięki. Też skłaniam się do pozostania przy gmailu - w zbyt wielu miejscach mam go podany. Słyszałem jednak, że mogą być problemy z konfiguracją tego konta na WP. Czy to prawda?

#746170  autor: user_delete34
 04 wrz 2014, 09:10
Zbyt dawno miałem WP w rękach, ale moim zdaniem nie powinno być. Na pewno jednak da radę działać na telefonie bez konta outlook czy jakiejkolwiek poczty, tyle tylko, że nie będzie synchronizacji ustawień i samych e-maili.
Może KA się wypowie, świeżo wszedł w ten system.

#746232  autor: znawca
 04 wrz 2014, 14:20
Problem z Gmailem jest taki, że skrzynka nie chce się synchronizować (wywala błąd). Adres "@gmail.com" widziany jest wtedy przez system jako "@hotmail.com"...

Rozwiązaniem jest usunięcie skrzynki pocztowej z telefonu i założenie jej ponownie z tego samego maila.

Ja mam nieco gorzej, bo u mnie błąd pojawił się na koncie Microsoft (założyłem je z gmaila), tym które definiuje się przy pierwszym uruchomieniu i muszę wykonać hard reset, żeby cokolwiek na nim zmienić.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!