Po zakupie Lumii (który planuję w najbliższym czasie) chciałbym założyć sobie nowe konto pocztowe. Do tej pory korzystałem z gmaila ale słyszałem, że pod WP nie najlepiej działa. Na N8 nie narzekałem. Wszystko działało jak trzeba. Słyszałem jednak, że korzystniej będzie przenieść konto na outlocka. Co o tym myślicie? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może przedstawić konkretne argumenty na korzyść jednej lub drugiej opcji?
greenrs, outlooka nie polecam. Korzystam tam z maila jeszcze na @hotmail i wszystkie potrzebne maile (bank, allegro, rejestracja na ogólnie znanych portalach, inne ważne rzeczy) są kierowane do spamu (folder Wiadomości-śmieci). Zależnie, czy telefon może pobierać lub choć sygnalizować obecność wiadomości w spamie i czy masz do tego nerwy, możesz to wypróbować. Ja nie mam i rezygnuję. Jeśli o plusy chodzi - możliwość dodania na SkyDrive plików z wiadomości, jeżeli załączniki są duże (z drugiej strony - druga osoba musi chyba mieć konto do ich odczytania...) i zupełny brak spamu.
W dodatku uważam, że aplikacje webowe Microsoftu (także np. OneNote Online) są kiepskie. Wczytują się wolno, podwójnie (pierwsze Twoje kliknięcia nie są odczytane, w końcu któreś jest, ale cokolwiek wybierzesz, strona i tak po kilku-kilkunastu sekundach i tak się odświeży i musisz kliknąć to samo od nowa) i tak samo działają dalej.
Wielokrotnie używałem - w tym: zmieniałem, po ataku spamu - kont Gmail i to przy nich radzę pozostać. Czy do obsługi przez wiele osób, czy samemu, czy na szybsze łącze (pełny interfejs), czy na wolne (wersja HTML uproszczona) - zawsze jest OK.