pawelec2225 pisze:
nie do końca bym się zgodził zwłaszcza z tym 99% obszaru w zasięgu, które deklaruje orange. choć i tak zasięg na plus, zwłaszcza trasy między miastami
Jest wiele nadal do zrobienia, czytaj do postawienia nowych stacji.
z tym, ze na stacjach jest 2x więcej klientów niż było wcześniej
Ale każdy z operator wniósł swoje częstotliwości to raz a dwa, teoretycznie więcej stacji na metr kwadratowy to większa pojemność o ile jest to dobrze skonfigurowane.
wraca temat ilości klientów na stacji
Raczej mała ilość pasma. Play ma do dyspozycji 15MHz w LTE a Networks 15Mhz do podziału na dwóch operatorów.
nie zgarną. UKE nie pozwoli. jest regulacja co do maksymalnego pasma jakie może wykupić jeden operator (chyba T/O będzie traktowane jako jeden operator)
Ja nie twierdzę, że zgarną wszystko bo to zabraniają warunki aukcji. Twierdzę, że jeżeli zgarną maksymalnie tyle ile mogą według warunków aukcji.
może w końcu zmniejszą próg przerzucania do U900 i zrobią coś żeby nie było sytuacji: U2100->GSM->U900->GSM->U2100
Jak dla mnie powinniśmy już zapomnieć o 2G/EDGE na wyświetlaczach. Wtedy powiem, że sieć działa to jak trzeba.
[ Dodano: 2014-08-30, 21:23 ]
zwariowany.kurczak pisze:
to nie ma żadnego znaczenia, liczy się tylko te które Ci zapewnią zasięg gdzie mieszkasz...
Raczej gdzie przebywam a przebywam w różnych miejscach

ale faktem jest, że większość użytkowników używa telefonów w domu i w pracy.
jeśli jesteś tam gdzie jest UMTS900 i wymusisz pasmo, albo jesteś 24h na dworze....
Niekoniecznie, wystarczy że jesteś na terenie gdzie jest tylko UMTS900 a nie ma UMTS 2100.
aby jako tako LTE działało - przereklamowane, bo ma słaby zasięg...
Faktem jest, że LTE na 1800MHz w wykonaniu Networks ma nieco "kruchy" zasięg. Nie wiem czy to kwestia konfiguracji czy czegoś innego? Nie używam na co dzień LTE od Play albo Plusa więc nie mam porównania.
Jeśli tylko dzwonisz/sms włącz tryb tylko 2G, jeśli to smartphone, włącz GSM i UMTS900, wyłącz UMTS2100 lub używaj trybu tylko UMTS900. Są od tego odp. programy....
Dla mnie telefon ma działać w trybie auto bez kombinacji .... poza tym w Apple to raczej nie przejdzie.
Ogólnie, GSM wszędzie mocny, UMTS900 skopany i słaby, UMTS2100 jak by tak jest, a LTE zbyt słaby sygnał. Do tego konfiguracja... 3+

Pokrywa się to mniej więcej z moimi obserwacjami. Chociaż z tym LTE nie jest tak źle, ogromna różnica jakościowa nad 3G.