• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #744398  autor: kakadd
 28 sie 2014, 17:29
Witam, dziś dotarła do mnie karta aero2, szybko włożyłem by zobaczyć jak działa i klapa:( Na skali zasięgu nie ma ani jednej kreski(zasięg musi być bo mieszkam w centrum). Ustawiłem by dane były pobierane z sim2(aero), rozmowy wiadomości z sim1(play). Doradzacie gdzie może być problem. Niżej dodaje zdjęcie jak to wygląda. Będę wdzięczny za pomoc:))

https://imagizer.imageshack.us/v2/479x6 ... h73cNr.jpg
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2014, 21:41 przez kakadd, łącznie zmieniany 1 raz.

#744403  autor: tiger93
 28 sie 2014, 17:38
Tylko jedna z karta z systemie Dual Sim (tym tanim) ma WCDMA. Zamień karty miejscami, a jeżeli nadal nie będzie działać sprawdź, czy telefon ma obsługę UMTS 900.

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#744433  autor: LOOPO
 28 sie 2014, 19:33
kakadd, Apn ustawiony prawidłowy? Przesył danych w roamingu włączone?

#744443  autor: kakadd
 28 sie 2014, 19:58
Tylko jedna z karta z systemie Dual Sim (tym tanim) ma WCDMA. Zamień karty miejscami, a jeżeli nadal nie będzie działać sprawdź, czy telefon ma obsługę UMTS 900.
Zamieniałem karty miejscami ale nic to nie dało. Telefon to vertis expi(czytałem ze u innych aero działa).

kakadd, Apn ustawiony prawidłowy? Przesył danych w roamingu włączone?
apn? Chodzi o wybór sieci? Ustawione mam rozmowy i wiadomości z play, a przesył danych aero. Roaming włączyłem teraz dla karty aero.

A jak włączysz 3G to wybierz sieć ręcznie (Aero2 lub Plus).
Niestety nie wiem jak włączyć to 3g. Dodam że przy ikonce karty play jest napisane 3g, a przy aero 2g.

Proszę o wyrozumiałość ze względu na mój brak wiedzy dotyczący telefonów. To mó pierwszy android.

#744445  autor: pipawolowa
 28 sie 2014, 20:10
Apn dodajesz w ustawieniach potem sieci zwykłe i bezprzewodowe potem więcej potem sieci komórkowe i opcja punkty dostępowe Wpisz darmowy potem wybierasz domyślny apn

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein

#744447  autor: Flash999
 28 sie 2014, 20:20
Problem namierzony. Karta Play ma 3G, zamiast karta Aero2. W ustawieniach (SIM Managenment?) powinieneś mieć opcję wyboru karty do wideorozmów lub po prosty karty, która ma mieć 3G. Musisz wybrać Aero.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#744691  autor: kakadd
 29 sie 2014, 19:56
Teraz juz przy aero jest napisane 3g. Niestety nadal nic;/

Apn dodajesz w ustawieniach potem sieci zwykłe i bezprzewodowe potem więcej potem sieci komórkowe i opcja punkty dostępowe Wpisz darmowy potem wybierasz domyślny apn
Gdy wejdę w ustawienia sieci zwykłej i bezprzewodowej mam następujące punkty:

tryb samolotowy
VPN
tethering i punkt dostępu
sieci komórkowe
ustawienia połączń
transmisje komórkowe

gdy wejdę w sieci komórkowe mam do wyboru kilka punktów, ale zaznaczyłem:sim1 jest tylko 3g.(sim 1 WCDMA preferowane/sim2 tylko gsm)

poniżej mam punkty dostępowe gdy w to wejdę u góry pisze sim 1 apn, ale nic tam nie mogę zrobić, jest tylko czarny ekran.

PROSZĘ O WSKAZÓWKI:)

#744756  autor: pakierhakierxd
 30 sie 2014, 07:32
Dodałeś punkt dostępowy -apn darmowy,nazwa dowolna -może być A2 ;)

Pozdrawiam :)

#744761  autor: LOOPO
 30 sie 2014, 08:38
kakadd pisze:poniżej mam punkty dostępowe gdy w to wejdę u góry pisze sim 1 apn, ale nic tam nie mogę zrobić, jest tylko czarny ekran.
W górnym prawym rogu powinny być trzy kropki - "kliknij" tam. Wybierz "Nowy Apn". Wpisz nazwa: aero2, Apn: darmowy. Więcej nic nie wpisuj, kliknij tylko strzałkę "wstecz"- w lewo. Zaznacz, że ma korzystać z tego Apn ( kropka przy nazwie aero2). Strzałka "wstecz". Sieci komórkowe → wyszukiwanie sieci.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogę. Ale jest podstawowe pytanie czy masz zasięg Aero. Nie napisałeś gdzie mieszkasz. Możesz sprawdzić na stronie http://beta.btsearch.pl/ jak daleko masz do "nadajnika" i czy jakieś budynki, drzewa nie zasłaniają.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2014, 08:56 przez LOOPO, łącznie zmieniany 1 raz.

#744762  autor: pakierhakierxd
 30 sie 2014, 08:54
A i dane w roamingu włącz;)

Pozdrawiam :)

#744888  autor: kakadd
 30 sie 2014, 17:06
Ok. dodałem apn o nazwie aero 2 i wpisałem darmowy jak mówiłeś. Obok jest niebieska kropka, czyli jest zaznaczone. Gdy wejdę w wyszukiwanie sieci znajduje między innymi aero2, klikam i po około minucie wyskakuje komunikat "karta sim nie pozwala na połączenie z tą siecią"

Co do zasięgu to sprawdzałem i w odległości nawet nie kilometra jest nadajnik plusa i aero2, więc wydaje mi się ze nie powinno być problemów;/

#744891  autor: pakierhakierxd
 30 sie 2014, 17:41
Wydaje mi się że tam gdzie korzystasz nie masz zasięgu Aero2 łapie ci tylko Plusa jak coś a na Plusie net nie działa.
U mnie podobnie wygląda jak nie ma zasięgu A2.

#744905  autor: NokiaUser
 30 sie 2014, 18:32
pakierhakierxd,
karta SIM Aero2 BDI automatycznie loguje się do sieci Aero2 lub sieci Plus

#744907  autor: kakadd
 30 sie 2014, 18:37
udało mi się połączyć, gdy napisałeś że może być to problem z zasięgiem wyszedłem na strych i tam udało sie połączyć, zasięg był pełen. Po zejściu na dół zasięg spada, ale są 3 kreski więc i tak bardzo dobrze. Problem w tym że gdy chcę wejść na jakąs stronę to ładuję się i po czasie wyskakuje "strona internetowa jest niedostępna" lub "aby odblokowac bezpłatny dostęp do internetu kliknij tutaj": gdy klikam nic się nie ładuje, raz tylko wskoczyło i musiałem wpisać kod. wpisałem i nic:(

co dalej?

#744908  autor: cyanoone
 30 sie 2014, 18:48
Włącz 3G only na Aero2. W trybie inżynierskim wyłącz UTMS2100. Wejście w tryb inżynierski *#*#3646633#*#*. Wbijasz to w telefon jakbyś chciał zadzwonić. W wyświetlonym menu wybierasz druga opcja (Band mode) i dalej wybierasz sim 1 lub sim 2 (tam gdzie jest AERO2). Dalej odznaczasz w UTMS mode wszytko oprócz WCMDA-GSM-900. W razie pytań napisz.
Pozdrawiam ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#745008  autor: kakadd
 31 sie 2014, 10:37
gdy wpisuje w klawiaturę ten kod *#*#3646633#*#* to przy ostatnim juz znaku cały ciąg znika, co w takim wypadku??

[ Dodano: 2014-09-01, 15:23 ]
jest tu ktos;o. Co z tym kombinować??

#745537  autor: lowermann
 01 wrz 2014, 21:12
Zainstaluje ten program https://play.google.com/store/apps/deta ... conn&hl=pl
Ja go używam do Aero2, bez problemu działa. Jeżeli nie wpiszesz kodów to internet będzie niedostępny.

#745750  autor: kakadd
 02 wrz 2014, 15:12
a w jaki sposób nam zainstalować ten program nie mając internetu w telefonie?

Teraz próbując zalogować się do sieci po wpisaniu kodu captch.. wyskoczyła mi informacja coś typu: za długi okres oczekiwania. Co robic.