• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#743849  autor: Halset
 26 sie 2014, 20:57
Żadne wspólne, pasmo jest magentowych, a pomarańczowi kupują tylko niego prawa.
Co za różnica? Napisałem, że można powiedzieć/założyć, że jest wspólne, bo O za to, że płaci za korzystanie nie ma z tego tytułu żadnych strat jakościowych.
To prawda. Nie usprawiedliwiam Play, jednak poniekąd jest tak przez to, że ludzie są przekonani, że sieci komórkowe są baardzo szkodliwe i protestują przeciwko budowie nowych masztów/wież.
Ponad połowa nadajników Play jest na istniejących stacji bazowych W3. Nie stawia ich w mniejszych miejscowościach, nie z powodu protestów ale z wyniku rachunku ekonomicznego.
Więcej od O mają pasma na UMTS 900 (5 MHz na dwóch opów kontra 5 MHz na jednego operatora).
Bo Orange ma to pasmo na GSM na dzień dzisiejszy oraz 1,8Mzh na UMTS. Play ma na 900 mniej zasobów.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#743864  autor: Flash999
 26 sie 2014, 21:31
Halset pisze:Co za różnica? Napisałem, że można powiedzieć/założyć, że jest wspólne, bo O za to, że płaci za korzystanie nie ma z tego tytułu żadnych strat jakościowych.
To taka różnica, jak z mieszkaniem na własność, a wynajmowanym. To tak samo, jak powiedzieć, że Play ma najwięcej pasma, bo może korzystać z roamingu O,T,P, a co za tym idzie - z ich pasma.
Jest różnica?
Halset pisze:Ponad połowa nadajników Play jest na istniejących stacji bazowych W3. Nie stawia ich w mniejszych miejscowościach, nie z powodu protestów ale z wyniku rachunku ekonomicznego.
Skąd masz dane, że ponad połowa? Chętnie poczytam. W miejscowości niedaleko mnie stoją trzy wieże, jedna obok drugiej (T-Mobile, Play, Plus). Skoro z "rachunku ekonomicznego" wynika, że taniej jest się dowiesić do cudzej, niż budować swoją, to dlaczego każdy postanowił rozłożyć swoje "graty"?
Halset pisze: Play ma na 900 mniej zasobów.
To w końcu porównujemy częstotliwościami, czy technologiami?

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#743873  autor: Halset
 26 sie 2014, 21:49
To taka różnica, jak z mieszkaniem na własność, a wynajmowanym. To tak samo, jak powiedzieć, że Play ma najwięcej pasma, bo może korzystać z roamingu O,T,P, a co za tym idzie - z ich pasma.
Jest różnica?
Bzdura :)
Orange nie traci na jakości w roamingu LTE TM. Dlatego napisałem, że można to uznać za wspólne.
Play natomiast traci na roamingu (odsyłam do artykułu Witka).
Skąd masz dane, że ponad połowa? Chętnie poczytam. W miejscowości niedaleko mnie stoją trzy wieże, jedna obok drugiej (T-Mobile, Play, Plus). Skoro z "rachunku ekonomicznego" wynika, że taniej jest się dowiesić do cudzej, niż budować swoją, to dlaczego każdy postanowił rozłożyć swoje "graty"?
Bo kiedyś pracowałem w firmie, która stawiała stacje bazowe dla opów i w dużej mierze robiła to dla P4.

Dalej. To wynika również z pozwoleń. Przecież P4 nie postawi nadajnika na stacji, gdy ta ma ważność np do końca 2016, bo to nie jest opłacalne. Obcy op stwierdzi, że ten nadajnik nie jest potrzebny i zawinie sprzęt, to P4 zostanie z niczym.
W 3 mieście, wiekszość anten P4 jest doczepiona do istniejących W3.
To w końcu porównujemy częstotliwościami, czy technologiami?
A co było pierwotne i o czym pisał Kryczynanin.
Jesteś tutaj chyba najbardziej aktywnym użytkownikiem i dobrze o tym wiesz.
Zasoby głosowe Orange ma większe niż P4. P4 zyskał przewagę na LTE1800 czyli 3x5Mhz, gdzie jeden blok przeznaczył na GSM1800. Obecnie O tego nie ma ale korzysta na TAKICH samych warunkach jak TM ( w końcu światłowody dawnej TPSA też za darmo nie są) Po najbliższym przetargu P4 znowu spadnie na ostatnie miejsce.

#743893  autor: Flash999
 26 sie 2014, 22:34
Halset pisze:Play natomiast traci na roamingu (odsyłam do artykułu Witka).
I co z niego wyczytałeś? Ja to, że jakość nie jest lepsza, ani gorsza - JEST INNA!
Tak więc...
Halset pisze:Obcy op stwierdzi, że ten nadajnik nie jest potrzebny i zawinie sprzęt, to P4 zostanie z niczym.
Nie zawinie, nie zawinie. P4 w takiej sytuacji może odkupić wieżę/maszt. Zdarza się, że Play przejmuje likwidowane stacje po N!

Kończmy dyskusję, bo ten temat nie tego dotyczy ;).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#743942  autor: Kryniczanin
 27 sie 2014, 06:53
Halset pisze:Orange ma tylko mniej na GSM900, z którego dzisiaj prawie nikt nie korzysta,
Po czymś takim dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu. 70% terminali siedzi w 2G, jednak dla Halseta to prawie nikt. Ha ha ha

#744129  autor: Halset
 27 sie 2014, 18:46
Kryniczanin pisze:
Halset pisze:Orange ma tylko mniej na GSM900, z którego dzisiaj prawie nikt nie korzysta,
Po czymś takim dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu. 70% terminali siedzi w 2G, jednak dla Halseta to prawie nikt. Ha ha ha
Z Tobą jest sens?
Nikt prawie nie używa telefonu komórkowego na 2G. To jest dla Ciebie jasne?
Dzisiaj na GSM działają tylko emeryci i jakiś setny ułamek procenta ludzie, który mają jeszcze stare telefony bez 3G.

Druga sprawa - terminale działają też na 3G i coraz mniej na 2G. W Trójmieście w KFC czy McDonalds za sygnał odpowiada Play na 3G.

I trzecia sprawa - obecnie systemy terminali i bankomatów opierają się na Windows XP, który nie jest już przez Microsoft wspierany. Już coraz więcej nowych nowych terminali, bankomatów przechodzi na Windows 7 lub 8 oraz na 3G.

Te terminale i inne wynalazki - racja korzystają z 2G. Ale ludzie, użytkownicy nie korzystają z 2G.
Niektórzy tak się zamknęli hermetycznie że nie widzą w koło zmian.

I co z niego wyczytałeś? Ja to, że jakość nie jest lepsza, ani gorsza - JEST INNA!
Tak więc...
Jest gorsza. Poczytaj sobie również inne źródła.
Nie zawinie, nie zawinie. P4 w takiej sytuacji może odkupić wieżę/maszt. Zdarza się, że Play przejmuje likwidowane stacje po N!
Po prostu geniusz! :)

A kilka lat temu nikt nie myślał jeszcze o N!
A dzisiaj P4 stawia najmniej stacji jak nie w ogóle. LTE tylko doczepiają do istniejących.

#744141  autor: KA
 27 sie 2014, 19:39
Znowu Wielki Miłośnik Orange na nas krzyczy i wie lepiej - odpuśćcie!
Orange - jedyna sieć, która w pewnej dziurze na Mazurach nadal rozłącza rozmowy (nawet Play tego nie robi).
Dla mnie Play+roaming T-m to sieć (prawie) doskonała.
Jestem (prawie) obiektywny, bo mam główny numer w Plusie...

#744180  autor: Halset
 27 sie 2014, 21:23
KA pisze:Znowu Wielki Miłośnik Orange na nas krzyczy i wie lepiej - odpuśćcie!
Orange - jedyna sieć, która w pewnej dziurze na Mazurach nadal rozłącza rozmowy (nawet Play tego nie robi).
Dla mnie Play+roaming T-m to sieć (prawie) doskonała.
Jestem (prawie) obiektywny, bo mam główny numer w Plusie...
Jesteś obiektywny? :)
A co powiesz na to, że ja mam prywatny w Plusie a służbowy w TM i z O nie mam nic do czynienia?

Z wielkimi miłośnikami to ja rozmawiam ale pseudo sieci Play. Skoro taka idealnato dlaczego w niej nie masz głównego nr?
Play był, jest i wszystko na to wskazuje będzie jeszcze dlugo najgorszą siecią. Tylko tutaj na tym forum ma wyznawców

Kończę ten bezsensowny wątek bo głową muru nie przebijesz...

#744239  autor: sa
 28 sie 2014, 02:02
Halset pisze:
Kryniczanin pisze:
Z Tobą jest sens?
Nikt prawie nie używa telefonu komórkowego na 2G. To jest dla Ciebie jasne?
Dzisiaj na GSM działają tylko emeryci i jakiś setny ułamek procenta ludzie, który mają jeszcze stare telefony bez 3G.

Druga sprawa - terminale działają też na 3G i coraz mniej na 2G. W Trójmieście w KFC czy McDonalds za sygnał odpowiada Play na 3G.

I trzecia sprawa - obecnie systemy terminali i bankomatów opierają się na Windows XP, który nie jest już przez Microsoft wspierany. Już coraz więcej nowych nowych terminali, bankomatów przechodzi na Windows 7 lub 8 oraz na 3G.

Te terminale i inne wynalazki - racja korzystają z 2G. Ale ludzie, użytkownicy nie korzystają z 2G.
Niektórzy tak się zamknęli hermetycznie że nie widzą w koło zmian.
Cóż ja korzystam z telefonów na 2g i nie tylko ja, znam jeszcze kilka innych osób w mojej rodzinie co korzystają Tylko z nadajników 2g i nie mam na myśl najstarszego pokolenia tylko tych w średnim wieku,a to pewnie dlatego że nikt z nich 3 g w telefonie nie potrzebuje,z netu przez telefon nie korzystają gorzej kuzyn i jego żona mają telefony bez wbudowanego aparatu telefonicznego (starsze już modele) mimo że ich syn i córka jak najbardziej mają i użytkują smartfony wiec bez uogólniania proszę.Są ludzie co potrzebują Telefonu Co ma Zawsze i Wszędzie zasięg i tu telefony z 2g sprawdzają się o zgrozo lepiej niż te z 3g... które nie zawsze mają zasięg a często gubią go i to Zauważalnie częściej niż te "proste" starocie" tylko z 2g sprawdzone w praktyce...
Co do terminali rozumiem że chodzi ci o te płatnicze do np.odczytu kart płatniczych? skoro tak to znam co najmniej dwa sklepy z sieciówek gdzie łączność odbywa się jeszcze przez edge...co prawda teoretycznie te terminale mają zasięg 3g ale jak widać w praktyce ten zasięg tam nie dochodzi ,widać jest to za duże zadupie mimo że mówimy o aglomeracji ..śląskiej, po prostu nadal są spore dziury zasięgowe mimo wprowadzania LTE itp.technologi tylko nikomu jak widać nie opłaca się stawiać nowych nadajników więc jadą na resztkach albo pograniczu nadajników lub po prostu na 2g......

#744244  autor: Ruben
 28 sie 2014, 07:29
Zanim zostanie napisany kolejny post proponuję, żeby zapoznać się z problemem autora tematu i postarać się pisać na temat.
Może załóżcie temat pn. np. "Jakość operatorów komórkowych" i tam prowadźcie takie spory, dyskusje. Przynajmniej śmietnik będzie w jednym miejscu :)
Swoją drogą dziwię się, że forumowicze z tzw. stażem prowadzą taką dyskusję nie rozumiejąc, że każdy ma prawo mieć swoją opinię, swoje doświadczenia ponieważ są to usługi mobilne, których jakość może mieć charakter regionalny. Tutaj każdy stara się udowodnić, że ma rację. Pisanie takich rzeczy w tematach nie dotyczących tego zagadnienia zaczyna przypominać piaskownicę, jaka zaczyna się robić na stronie głównej pod wiadomościami.