Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Co jak co, ale sygnał UMTS 900 od NetWorkS! jest taki sam u obu operatorów.pawelec2225 pisze:skoro ty lepiej wiesz. ja w praktyce mam co innegoinżynier pisze: Tutaj to już wprost kłamiesz! Nie ma czegoś takiego jak U900 w T i osobne U900 w O. Jest to ta sama komórka więc w danym miejscu odbierasz dokładnie to samo, bez względu na to czy jesteś w T czy w O!
dla testów wymusiłem pasmo u900 orange, a potem t-m i widzę, że zasięg U900 T jest mi łatwiej złapać. przełączenie między T-mobile, a Orange to tylko 5 sekund i przełączałem się kilka razy i od razu T było znajdowane, Orange tylko szczątkowo. raz znalazło, raz nie.Flash999 pisze: Jeżeli występuje cell breathing, to sygnał zawęża się u obu współwłaścicieli N!. Może to jest powodem słabszego sygnału (jeżeli sprawdzałeś w dwóch różnych porach).
Przestań pisać głupoty niepoparte niczym innym oprócz Twoich subiektywnych odczuć. Fizycznie jest niemożliwe, żeby zasięg U900 Orange i T-Mobile był inny, ponieważ jest to ta sama nośna wykorzystywana przez dwóch operatorów i nawet jakby chcieli mieć inny zasięg to nie da się. Analogiczna sytuacja jest z LTE, też nośna wspólna. Tylko w U2100 i GSM różny zasięg jest teoretycznie możliwy. A że Play Ci się dłużej przełącza na Orange niż na T-Mobile to całkowicie normalne. Na forum było już pisane, że na T-Mobile potrafi się samo przełączyć mimo ręcznego wyboru sieci ustawionego na Play.pawelec2225 pisze: dla testów wymusiłem pasmo u900 orange, a potem t-m i widzę, że zasięg U900 T jest mi łatwiej złapać. przełączenie między T-mobile, a Orange to tylko 5 sekund i przełączałem się kilka razy i od razu T było znajdowane, Orange tylko szczątkowo. raz znalazło, raz nie.
Ale to chyba wina telefonu a nie sieci. U mnie przy wymuszaniu Play zwyczajnie albo był zalogowany albo nie. W przypadku automatycznego wyboru zrzucało do T-Mobile.Na forum było już pisane, że na T-Mobile potrafi się samo przełączyć mimo ręcznego wyboru sieci ustawionego na Play.
z tym, że priorytety w play zmieniłem sobie przez BOK na: play->orange->t-mobile->pluszajadacz pisze: Na forum było już pisane, że na T-Mobile potrafi się samo przełączyć mimo ręcznego wyboru sieci ustawionego na Play.
Przy ręcznym wyborze Play też potrafi przerzucić. Wynika to z tego, że Play w sąsiedztwach skonfigurował także komórki T-Mobile.ra-v pisze:Ale to chyba wina telefonu a nie sieci. U mnie przy wymuszaniu Play zwyczajnie albo był zalogowany albo nie. W przypadku automatycznego wyboru zrzucało do T-Mobile.Na forum było już pisane, że na T-Mobile potrafi się samo przełączyć mimo ręcznego wyboru sieci ustawionego na Play.
Priorytety Ci nic nie dadzą, bo tak jak pisze kolega Flash999 z T-Mobile są skonfigurowane sąsiedztwa, a z Orange nie. De facto T-Mobile jest traktowane jak sieć macierzysta, natomiast Orange to czysty roaming z wszystkimi konsekwencjami, czyli łącznie z przerwaniem połączenia podczas przełączania na ich sieć. Jak telefon wyszukuje Ci U900 T-Mobile to musi też działać U900 Orange, nie ma innej możliwości.pawelec2225 pisze:z tym, że priorytety w play zmieniłem sobie przez BOK na: play->orange->t-mobile->plus
poza tym takie same dane potwierdziły się na karcie abonamentowej orange. poza tym nie mam zasięgu U900 playa więc wyszukuje mi tylko T-mobile i Plusa
UMTS900 sygnał -46 dBm ECIO -2MaciejM pisze:Spacedust, ile razy wałkować będziesz to samo ? Siła sygnału nie jest najważniejszym kryterium przy wyborze pasma czy Node B. iPhone oczywiście widzi sąsiadów U900 nawet będąc podłączonym pod U2100 z tym, że kryterium decydujące o przełączeniu to przede wszystkim JAKOŚĆ sygnału (SNR ECIO). Co z tego jak na U2100 masz -105 dBm z ECIO -5, a w tym samym miejscu U900 -95 dBm z ECIO -13 Co według Ciebie będzie szybciej działać ?
TAK, wiem LEPIEJ niż Ty. Wiesz dlaczego? Bo pracuję w tej branży i na co dzień mam z tym do czynienia więc nie rób z siebie idioty.pawelec2225 pisze:skoro ty lepiej wiesz. ja w praktyce mam co innegoinżynier pisze: Tutaj to już wprost kłamiesz! Nie ma czegoś takiego jak U900 w T i osobne U900 w O. Jest to ta sama komórka więc w danym miejscu odbierasz dokładnie to samo, bez względu na to czy jesteś w T czy w O!
Trochę dziwne, może sprawdzę kiedyś w terenie, bo u mnie czegoś takiego nie zauważyłem. Ostatnio nawet coś Play grzebał i nie było wcale 2G - i to telefon pokazał (brak sieci), nie logował się do pozostałych.Wygląda to tak, że urządzenie skanuje eter i jeżeli widzi, że jest stacja o sygnale lepszej jakości (nie zasięgiem!) to się do niej loguje. Gdy tą komórką jest taka z T-Mobile, to następuje naturalne przelogowanie, jak w obszarze sieci macierzystej. Oczywiście telefon odświeży parametry połączenia i odczyta LAC, CID, MCC/MNC w wyniku tego nazwa operatora na wyświetlaczu się zmieni.
http://forumplay.pl/attachment.php?atta ... 1408487866Obrazek powie więcej niż tysiąc słów:
Kryterium dla "cell reselection" może być siła sygnału (czyli RSCP) albo "jakość" (czyli ile razy sygnał jest słabszy od tła - EC/IO).MaciejM pisze:Spacedust, ile razy wałkować będziesz to samo ? Siła sygnału nie jest najważniejszym kryterium przy wyborze pasma czy Node B. iPhone oczywiście widzi sąsiadów U900 nawet będąc podłączonym pod U2100 z tym, że kryterium decydujące o przełączeniu to przede wszystkim JAKOŚĆ sygnału (SNR ECIO). Co z tego jak na U2100 masz -105 dBm z ECIO -5, a w tym samym miejscu U900 -95 dBm z ECIO -13 Co według Ciebie będzie szybciej działać ?
No niestety, obszar na którym znajduje się najbliższy nadajnik jest jeszcze modernizowany i nie ma tam U900, a do tego nadajnik jest 5,5 km od MOP-u, czyli zasięg może być słaby ale że aż żaden? I to w GSM? Autostrady powinni pokryć lepiej, tym bardziej MOP-y.Mixiorek pisze:- na pierwszym MOPie za węzłem Łódź Północ (Stryków) na A2 w stronę Warszawy zasięg jest tragiczny. Wewnątrz stacji, pomieszczeń nie ma zasięgu.... dawno nie widziałem na telefonie napisu "brak sieci"... To ten MOP:
MOP Niesułków
95-061 Nowostawy Dolne
gmina Dmosin, powiat brzeziński, województwo łódzkie