znawca pisze:Ja jestem uprzedzony do telefonów z salonu operatora jeszcze od czasów Orange Menu:)
Orange Menu to inna para kaloszy. Ja mam uprzedzenie w ogóle do wszystkiego co wiąże się z Orange. Natomiast w czasach gdy miałem SE K550i z ówczesnej Ery i kolega także SE K550i ale z Orange porównałem sobie obydwa telefony na pozór identyczne. Jego nie miał latarki, TrackID i czegoś jeszcze. Dodatkowo to idiotyczne Orange Menu. W moim była tylko EraOmnix, ekran startowy, dzwonek, motyw i ustawienia pod sieć. Tyle...
Nie wiem jak Plus czy Play ale T-Mobile chyba najmniej ingeruje w oprogramowanie smartfonów. W mojej Lumii mam jako bonusy ekran startowy i dzwonek. Tyle. Nawet aplikację MiBOA musiałem doinstalować ze Sklepu
znawca pisze:Uważam, że kupując u operatora bierzesz nie tylko bardziej awaryjny telefon już na starcie zdyskwalifikowany w kwestii aktualizacji, ale też przepłacasz i jesteś ograniczony do kilku modeli z oferty promocyjnej, przeważnie badziewnych zetafonów
Nie biorę bardziej awaryjnego bo ani jeden (poza samodzielnym uszkodzeniem K700) nie był w serwisie. Z aktualizacjami nie wiem... Ale na Xperię Neo wyszedł Android 4.0.4 nieznacznie później niż na te bez brandu (pomijam fakt, że podchodziłem do tego Androida jak pies do jeża). Tak samo z Lumią. WP 8.1 jest tylko w Orange natomiast nie ma dla T-Mobile i Country Variant. Tak więc nie jest źle. Co do wyboru telefonów to te, które chciałbym są. No, może chciałem LG L9 ale im się skończyły i stanęło na nieszczęsnej Lumii.
znawca pisze:WP który urzekł mnie szybkością i stabilnością w najnowszej wersji zaczął przypominać Androida... niestety także w tym, że zaczyna mulić. Po odblokowaniu ekranu system potrzebuje chwili, by się wybudzić (widoczny ze 2 sekundy napis "wznawianie"). Także aplikacje zdają się uruchamiać się dłużej (np: dialer i music player, co mnie szczególnie zirytowało).
Mnie WP urzekł także szybkością i prostotą. O ile szybkość dalej stoi na wysokim poziomie o tyle ta prostota stała się irytująca. Jestem wzrokowcem i wymagam aby sprzęt był tak samo udany wizualnie jak i użyteczny. Niestety, Windows Phone jest wyjątkowo brzydki, by nie rzecz paskudny. Raptem 20 kolorów kwadratów do wyboru, kwadrat w trzech rozmiarach, jedna czcionka... Wygląd jest prosty, a nawet prymitywny. Do dziś się zastanawiam co mną kierowało wybierając Lumię.
Co do stabilności to różowo nie jest. W moim WP8 często (coraz częściej) widzę napis "uruchamianie" lub "wznawianie" gdy zablokuję i odblokuję ekran na działającej aplikacji. Dziś na przykład całkowicie wywalił mi się ING podczas sprawdzania stanu konta. Czarny ekran i brak reakcji na cokolwiek. Nawet ikonka Windows nie działała. Gdybym miał telefon zapchany różnymi śmieciami to bym zrozumiał. Ale nie mam...
Brakuje mi podstawowej funkcjonalności z Androida. Jak szybkie włączanie WiFi, BT, GPS. Kafelki - skróty nie rozwiązują sytuacji bo włączając jedną rzecz klikam 3x więcej niż w Androidzie. Chcąc uruchomić trzy procesy klikam dziewięć razy. W Androidzie trzy... Nie czas i miejsce na wypisywanie niedogodności Windowsa ale jest to system mocno niedopracowany pozbawiony podstawowych funkcjonalności. Cóż, że działa szybko i nie laguje jak Andek skoro tak na prawdę niewiele mogę na nim zrobić, a by coś zrobić trzeba dużo klikać.
O niewygodnej klawiaturze, brak swype czy ultra ubogim aparacie foto (nawet Nokia Camera) nie wspomnę.
Narzekam na Lumię tylko z powodu, że nie przetestowałem jej należycie przed zakupem. Dokucza mi brak konfiguracji, brak efektów wizualnych, mizerny aparacik (opcje ustawień) i coraz częstsze "wznawianie". Kupiłem telefon nie dla systemu ale dla marki (bo z symbianowej Nokii 6650d byłem mega zadowolony). Chciałem jednak skosztować Windowsa bo w Androidzie dokuczało mi lagowanie, czkawki i opóźnienie systemu. Po roku z WP8 tęsknię za Androidem coraz bardziej i czuję, że zabiorę żonie Xperię Neo. Natomiast pretensje, że mam taki, a nie inny telefon mogę mieć tylko do siebie. Jeśli komuś pasuje Windows Phone to wspaniale. Mi nie pasuje. Ja nie chcę, nie lubię, nie podoba mi się. Tak, utopiłem kasę w Lumii. Sprzedać nie sprzedam bo pieniążków wiele za nią już nie wezmę i nie kupię za to nic sensownego.
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71