epingle pisze:Zafiel, dzięki za odpowiedź... ja ostatnio swoją umowę przedłużałam przez SUK i dzięki temu forum dostałam to o czym tu przeczytałam ale wtedy jeszcze nie było taryf Jump. Teraz mam wrażenie, że dużo się pozmieniało... mężowi nie chciał nawet dać wymiany karty sim na micro za darmo. Konsultant powiedział, że ma pojechać do najbliżego punktu T to może dostanie ale jak sprawdził to najbliżyszy jest 20km od naszego miejsca zamieszkania i to jest franczyza i sam stwierdził, że marne szanse i lepiej do Warszawy... ale jechać ponad 30km po kartę micro sim to chore.
Trochę dziwne. Zazwyczaj przy wymianie telefonu na nowy z karta micro/nano sami "pamiętają" o dołączeniu nowej karty a już na pewno bardzo rzadko się zdarza by ktoś robił przy tym jakiekolwiek problemy. Może trafiło na nadgorliwego konsultanta który chciał się wykazać i wyrobić 200% normy

Z mojego doświadczenia najlepiej jest zadzwonić samemu (koszt 1,99 ale majątek to nie jest , gorzej jak trzeba próbować kilka razy) poprosić o przełączenie do działu utrzymania klienta. Jak będą pytać po co, mówić że chce się złożyć rezygnacje i zadać kilka pytań lub cokolwiek. A w samym SUK zazwyczaj jest już w miarę łatwo.
Główną role odgrywa średnia rachunków z ostatnich miesięcy i w związku z tym przypisanie klienta do danego segmentu. Ale należy pamiętać że zbyt wysoka przy zbyt niskim obecnym abonamencie blokuje możliwość dostania lepszych słuchawek za 9 zł w tzw. "limitowanej ofercie" skierowanej głównie do osób które maja niski abonament i mającej je skusić na przejście na "wyższy".
Generalnie wyższa średnia otwiera więcej furtek i można np w abonamencie 89 zł (obniżona Jump L o 10 zł) dostać flagowe modele telefonów w bardzo atrakcyjnych cenach (300-400 zł).
A jak podnieść średnia rachunków ? Najprościej jest chyba znaleźć kilka osób wśród znajomych, mających telefony na kartę porozumieć się i przez kilka miesięcy przed podpisywaniem aneksu, regularnie ładować im konta z abonamentu
epingle do żadnej Warszawy się nie wybierajcie

. Mają praktycznie obowiązek wymienić kartę na nowa przy nowym telefonie. Dzwońcie do skutku ale zazwyczaj 1-2 próby powinny wystarczyć.