• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 13 z 37
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 37

#737826  autor: ciekawy
 05 sie 2014, 01:21
jak chcesz żeby nie zabierali numeru to piszesz, żeby przenieśli na karte po rozwiązaniu umowy,
gdyby była opcja, żeby inna sieć rozwiązała umowę powodu braku zgody na nową oferte to pewnie konsultanci szliby na łatwizne i zapominaliby wypowiadać tak jak powinni tylko zaznaczyliby standardowe rozwiązanie umowy, a jak kara przyszłaby do klienta to jego problem, takie rzeczy lepiej załatwiać samemu,
w pisemku do T wystarczyło napisać, że się nie godzisz na nowe warunki + przeniesienie na karte i to by wystarczyło,
nie chodzi o to, że przez kartę tylko karta jako bezpieczne rozwiązanie, żeby nie stracić numeru, a numer można przenieść na dzień po końcu umowy żeby się nie czepiali że im się kara należy bo dzień za wcześnie rozwiązałeś umowe,
ogólnie info, że chcesz przejść do innej sieci nic kompletnie nie daje, jak będą złośliwi to nawet mogą nie przenieść do karty numeru po umowie, gdybyś to napisał żeby przenieśli to nie mieliby wyjścia, a teraz mają pole do popisu i dowolność interpretacji

#737827  autor: ukefake
 05 sie 2014, 01:31
alter pisze:No napisałem właśnie dlatego, żeby nie potraktowali tego jako "zwykłego" rozwiązania umowy i nie zabrali mi numeru, tylko żeby ich uprzedzić, że numer będzie przenoszony.
ech, gdybyś poświęcił 5 minut i przeczytał wątek to teraz byśmy zaoszczędzili kolejnych 3 stron na tłumaczenia. Ale cóż: chcesz się uczyć na swoich błędach i odkrywać Amerykę - twój wybór

http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 000196.pdf
paragraf 3. owocnej lektury

#737828  autor: alter
 05 sie 2014, 02:27
Dzięki ukefake! Tego mi brakowało wcześniej. Czyli jednak mi numer zabiorą. Trudno - bez telefonu da się żyć. I tak większą część roku spędzam w krajach, w których często o komórce nikt nie słyszał, pomijając już sprawę samego zasięgu.
Problem z forum jest taki, że jest tu wiele sprzecznych ze sobą informacji. Masz rację, że są i takie, które są zgodne z dokumentem, który przesłałeś. Są jednak również i inne. Wątek czytałem w całości zanim złożyłem wypowiedzenie, tyle że nie wiadomo (było), które informacje są prawdziwe.
W orange powiedzieli mi, że nie mogę dostać pisma o gotowości przejęcia numeru i powinienem najpierw podpisać umowę i wtedy oni wszystko za mnie załatwią. Nie chciałem się na to zgodzić ze względu na kary umowne, które niechybnie musiałbym zapłacić, gdybym nie podał powodu wypowiedzenia, czego procedura orange nie przewiduje. Dlatego wysłałem wypowiedzenie treści, której wysłałem. W T z kolei odmówiono mi w ogóle przyjęcia pisma o wypowiedzeniu umowy jakiejkolwiek treści, twierdząc, że takie wypowiedzenie składa się za pośrednictwem nowego opa, co skutkuje naliczeniem kar umownych. Ja mam umowę ważną jeszcze 2 lata, więc i kary byłyby dość wysokie. Dlatego wysłałem pocztą, bo muszę podać powód wypowiedzenia, by nie płacić kar umownych.

Ale dzięki wielkie, bo pismo właściwie wszystko wyjaśnia. Szkoda, że nie przeczytałem go wcześniej.

#737829  autor: Kryniczanin
 05 sie 2014, 05:22
Uwaga dwie sprawy!

Po pierwsze liczy się data nadania listu do T a nie data dostarczenia jak mi ktoś powyżej sugerował.

Po drugie na przekór tutejszemu trendowi zażądałem całkowitego odłączenia nr od sieci i co na to T? A za wszelką ceną chcą mnie do karty przenieść wystarczy telefoniczny kontakt w ostatnim dniu umowy.

#737852  autor: vaha
 05 sie 2014, 09:24
A ja dziś podpisałem nową umowę z RBM, jest w niej pełnomocnictwo dla RBM na przeniesienie numeru z zachowaniem okresu wypowiedzenia, dodatkowo dołączyłem własne pismo o braku akceptacji zmian umowy T-Mobile i jednoczesnym przeniesieniu umowy do RBM, które RBM przekaże w moim imieniu. Bez zbędnych ceregieli.

#737857  autor: ahmed
 05 sie 2014, 09:38
złożyłem wypowiedzenie (brak akceptacji) z zastrzeżeniem że wycofam jak cofną 3x5zł.
RBM - fajna oferta ale uważam że nju jakieś bardziej "ludzkie" dla starszych ludzi :)

#737951  autor: ciekawy
 05 sie 2014, 14:00
vaha pisze:A ja dziś podpisałem nową umowę z RBM, jest w niej pełnomocnictwo dla RBM na przeniesienie numeru z zachowaniem okresu wypowiedzenia, dodatkowo dołączyłem własne pismo o braku akceptacji zmian umowy T-Mobile i jednoczesnym przeniesieniu umowy do RBM, które RBM przekaże w moim imieniu. Bez zbędnych ceregieli.
dla T liczy się, że dostaną papier z jakiego powodu rezygnujesz, to podstawa żeby nie naliczyli kary umownej

[ Dodano: 2014-08-05, 14:01 ]
ahmed pisze:złożyłem wypowiedzenie (brak akceptacji) z zastrzeżeniem że wycofam jak cofną 3x5zł.
RBM - fajna oferta ale uważam że nju jakieś bardziej "ludzkie" dla starszych ludzi :)
pisałeś o nju karta czy o nju abonament ?

#737957  autor: user_delete21
 05 sie 2014, 14:23
vaha pisze:A ja dziś podpisałem nową umowę z RBM, jest w niej pełnomocnictwo dla RBM na przeniesienie numeru z zachowaniem okresu wypowiedzenia, dodatkowo dołączyłem własne pismo o braku akceptacji zmian umowy T-Mobile i jednoczesnym przeniesieniu umowy do RBM, które RBM przekaże w moim imieniu. Bez zbędnych ceregieli.
A powiedzieli w jaki sposób chcą przekazać ten papier? W procesie MNP z pełnomocnictwem operatorzy obecnie wymieniają informacje przez system informatyczny, stąd zunifikowane formularze.

[ Dodano: 2014-08-05, 14:24 ]
Kryniczanin pisze:Po pierwsze liczy się data nadania listu do T a nie data dostarczenia jak mi ktoś powyżej sugerował.
Czyli wybierają wariant korzystniejszy dla klienta, chociaż nie muszą tego robić.

#737966  autor: ciekawy
 05 sie 2014, 14:42
choć data wpływu do T też się liczy, lepiej wysyłajcie póki nie jest za późno

#737984  autor: uki83
 05 sie 2014, 15:27
Po pierwsze liczy się data nadania listu do T a nie data dostarczenia jak mi ktoś powyżej sugerował.

Sugerowałem na podstawie przepisów kodeksu cywilnego ( miałem kiedyś taką sytuacje i interweniował powiatowy rzecznik konsumenta). Wytłumaczył mi, że liczy sie data wpływu gdyż wtedy "strona" na szanse sie zapoznać z np. wypowiedzeniem, reklamacją itd. Równie dobrze pismo mogłoby zapodziać się na poczcie i odnaleźć się po 2ch tygodniach co za tym idzie gdyby był tam np termin odwołania 7 dni to by było po ptakach. Dlatego przyjmuje sie, że liczy sie data " skutecznego " zapoznania sie z treścią dokumnetu. Oczywiście może Ci poszli na rękę ( albo ten skan potraktowali jako wpłyniecie i tylko czekali na oryginał). Zasada jest taka, że liczy sie data wpływu ( wyjątki to organy państwowe-data nadania)

#737987  autor: user_delete21
 05 sie 2014, 15:32
uki83, nie tylko organy państwowe. Strony mogą umówić się, że za datę złożenia oświadczenia będą przyjmować datę stempla pocztowego. Czasem też obowiązują przepisy szczególne wprowadzające taką zasadę (np. reklamacja w sprzedaży konsumenckiej, odstąpienie od umowy przy sprzedaży na odległość).

Natomiast przy wypowiedzeniu umowy w T nie zachodzi ani jedno, ani drugie. Formalnie mają pełne prawo brać datę doręczenia (lub 1 awizowania).

#738013  autor: pazera
 05 sie 2014, 16:53
Zadzwoniłem na infolinię i zapytałem konsultanta dwa razy czy przy przeniesieniu numeru nie będzie problemu czy trzeba pisać specjalne pismo. Powiedział mi, że oni będą wiedzieć o tym żeby nei naliczać kary. Zobaczymy jak to będzie. Następnego dnia poszedłem do salonu play i znów jestem pod skrzydłami fioletowego operatora

#738024  autor: lukup
 05 sie 2014, 17:50
Zapytałem mailem BOA T-Mobile o możliwość przejścia z numerem do innego operatora bez płacenia kary w ramach procedury MNP. Oto odpowiedź:

Dzień dobry,
Dziękuję za nadesłaną korespondencję.

Uprzejmie informuję, że w związku z propozcyją zmiany warunków istnieje możliwość rozwiązania umowy do 31.08.2014r. bez naliczenia kary umownej. Po tym terminie nastąpi zmiana taryfy zgodnie z informacją w piśmie.

Niestety jest taka jakiej oczekiwałem. Wprost nie ma tu nic o braku kary za MNP.

Zdecydowałem się na wykorzystanie najbezpieczniejszego obecnie rozwiązania: wypowiedzenie z powodu braku akceptu nowych warunków z przejściem na kartę, potem procedura MNP.

#738028  autor: ciekawy
 05 sie 2014, 18:11
lukup, tak jak myślałem, konsultanci nie napiszą jednoznacznie że sieć nie naliczy kary i nawet nie jestem pewien czy mogą tak napisać bo odpowiedzi na takie pytania udzielają ludze, którzy są od tego, a nie konsultanci czyli sprzedawcy, najważniejsze co napisze T w odpowiedzi na rezygnacje czyli to oświadczenie, jak odpiszą że ok i oddają numer do karty to będzie wszystko jasne,
to, że można przenosić numer to nie znaczy, że można to robić bez konsekwencji bo może to ładnie brzmi ale naprawde to przeniesienie to rozwiązanie umowy w starej sieci

#738033  autor: Wulo
 05 sie 2014, 18:30
Dokładnie godzinę temu razem z bratem przenosiliśmy numer znajomej do RBM Nolimits, która również otrzymała pismo od t-mobile z informacją o zmianie warunków umowy. Kontaktowaliśmy się wcześniej z BOK t-mobile tj. dzisiaj i wczoraj. Za każdym razem dostaliśmy informację, że przy przeniesieniu numeru (bez wcześniejszej informacji do t-mobile) NIE ZOSTANIE NALICZONA KARA UMOWNA, ponieważ na tym numerze jest prawo do wcześniejszego zerwania umowy i tyle w temacie.

#738051  autor: ukefake
 05 sie 2014, 19:41
moja korespondencja do t-mobile
(...)chciałbym się dowiedzieć jak powinna wygl±dać procedura przeniesienia numeru tak aby kara nie została naliczona.
i odpowiedź
(...)w celu przeniesienia numeru do innej sieci należy udać się do operatora biorcy, tam złożyć dyspozycję o przeniesienie numeru. Po otrzymaniu dyspozycji będziemy mogli rozwiązać umowę i przenieść numer.
przyznam, że trochę jestem zaniepokojony tym, że nie piszą wprost co z ewentualną karą. Zapewnienia słowne to jak pisanie na wodzie - nic po tym nie zostaje ... jak nie będzie kary to super ale jak się t-mobile uprze to może być nieprzyjemnie :(

#738058  autor: chopin1984
 05 sie 2014, 20:04
Decyzję już podjąłem. Przechodzę do RBM bez tel za 29 zł.
Obecnie płacę ~95 zł czyli R110 z ubezpieczeniem i SGS 3 z ratami w abo.
Cieszę się, że można to zrobić bo SUK nic ciekawego dla mnie nie ma.

Oszczędność na każdym m-cu - TM - RBM - 70 zł (akceptując podwyżkę) daje do myślenia.
Do końca umowy mam jeszcze 13 m-cy to też sporo zyskam.

Czy w salonie Play można kupić RBM za 29zl? Czy to tylko oferta przez internet?

#738061  autor: user_delete21
 05 sie 2014, 20:23
chopin1984, jakim cudem chcesz to zrobić skoro masz umowę z telefonem?

#738063  autor: molibden
 05 sie 2014, 20:31
Cóż...ja bym nie ryzykował. Pismo z wypowiedzeniem musi zawierac podstawę prawną. jeślii jej nie ma, a właściwie jest tylko nie ta która nas interesuje - a taką dostanie t-mobile od nowego operatora- to t-mobile ma prawo naliczyć karę. Chyba że jest tak jak wcześniej pisano - T-mobile ma ewidencję klientów którzy dostali pismo i wstawili im opcję że nie nalicza im kary za zerwanie umowy z konkretnym dniem oznaczonym (ale nie wcześniejszym czy późniejszym!!!). Jeśli by tak było to czemu jest tyle sprzecznych informacji w tej materii? Ja też bym jednak nei ryzykował i po prostu przeniósł się na kartę i w ten sam dzien w którym jestem na karcie składam wniosek migracji do nowego opa. T-mobile powinno bez problemu przenieść numer na kartę. To tak jakby kończyła się umowa promocyjna i przenieść sie na prepaid więc nie powinno być żadnych problemów.
To trochę dłuższa droga ale gwarantująca spokojny sen. Niektórzy mogą sobie ryzykować mając np koniec umowy w październiku ale jak ktoś ma 20mc umowy i drogi abonament to cóż... jego sprawa jak to zrobi.

#738068  autor: chopin1984
 05 sie 2014, 20:40
Chcę zmigrowac na kartę, a później do RBM. Taką drogę podali mi 2x pracownicy SUK. Składam jutro pismo, że nie akceptuję podwyżki i papa.

W salonie jeszcze dopytam czy faktycznie jest tak jak informowali mnie na infolinii (nie ma kary umownej), ale jeśli wszystko będzie ok to tylko dla mnie na plus.
  • Strona 13 z 37
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 37
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13