Wulo pisze:Nadajnik t-mobile na latarni działa na radiolinii, a radiolinia również jest stara - po prostu żadnej ingerencji, nic. Nawet nie pomyślałem, że t-mobile zechce zdjąć swój sprzęt z latarni, bo jest on tam jakieś kilka ładnych lat, z tego co kojarzę to jakoś od 2001-2002 roku. Chciałbym zaznaczyć jeden wielki plus dla orange, bo na terenie mojej gminy (gmina postomino) orange ma 5 nadajników (2x Jarosławiec, Postomino, Dzierżęcin, Barzowice), z czego 4 dostały full pozwoleń UMTS900, 2100, GSM900, 1800 oraz LTE1800 a jeden GSM-UMTS900.
Dziś tak, ale mogli podpiąć światłowód, jeśli byłaby taka możliwość. Choć nie wygląda na to, bo nie ma pozwoleń na U900 czy L1800. Musisz czekać na rozwój wydarzeń albo jakieś info z forum od kogoś znającego temat w tej okolicy - czasami ktoś ma przydatne informacje.
Jak im się nie opłaca, bo w niedalekiej lokalizacji będą mieli i tak swoje nadajniki to po co dodatkowo płacić?

Nikt za darmo miejsca nie udostępnia.
Szkoda, że mieć pozwolenia na wszystko, wcale nie oznacza uruchomienia tego wszystkiego. U mnie np. nie ma L1800 na żadnym z trzech nadajników i nie jest planowany w tym roku (wg info z T-Mobile Trendy).