Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Ja tam zawsze słyszałem, że mają skończyć do końca sierpnia tego roku. I wygląda, że w takim terminie zakończą. W przyszłym tygodniu mają rozpocząć bodajże ostatnie obszary czyli dawne piotrkowskie i okolice Tomaszowa Mazowieckiego. Tam nie ma aglomeracji więc ilość nadajników nie jest duża. 6-7 tygodni i teoretycznie powinien być koniec. Zresztą przy takim projekcie miesiąc w tą czy w tamtą.pawelec2225 pisze:modernizacja powinna być już skończona. teraz mówią, że skończą do końca roku
Wczoraj w Szadku (98-240) chwilami sygnał zanikał zupełnie. Dzisiaj zasięg wrócił do normy ale zauważyłem, że pogorszyła się szybkość internetu na U900 (udostępniony ok. 3 tyg. temu). Teraz jest max. 3-4Mb/s DL, a wcześniej było ok. 10Mb/sPingNoMore pisze:W okolicach Łasku, Pabianic i w samej Łodzi od przedwczoraj są problemy z połączeniami i wysyłaniem smsów.
Dokładnie tak samo jest w Kiekrzu koło Poznania, ale czasem bywa gorzej telefon się trzyma UMTS2100 nawet mimo sygnału -120 dBm, po czym wyrzuca do EDGE... brak zasięgu.... i wskakuje UMTS900, żeby po chwili znowu wrócić do UMTS2100, a bateria znika w oczach.Markadiusz pisze:Za to do Wielunia i okolic jakby niedawno - tydzień? - dopiero dotarł ten wielki nadpriorytet UMTS 2100 nad 900 i jednocześnie spadła siła nadawania U2100, przez co różne cuda się dzieją. Sygnał U2100 w danym miejscu prawie zerowy, ale karta trzyma się U2100 i transmisja 0,1/0,0 Mbps z pingiem 2XX ms w HSPA. Przysłoni się antenę telefonu, to się przełączy na HSPA+ na U900 i transmisja nawet 7/3 Mbps z pingiem <80 ms mimo średniego sygnału i z powrotem można np oglądać coś na YouTube. Tylko jednak odsłoń antenę i już powraca na U2100 i transmisji brak.
[ Dodano: 2014-07-19, 16:02 ]
Boli, ale może do końca roku to naprawią, bo wcześniej nawet na samym U2100 sieć działała super.
Też tak miałem, choć nie wiem, czy przy aż tak słabym sygnale.Spacedust pisze:ale czasem bywa gorzej telefon się trzyma UMTS2100 nawet mimo sygnału -120 dBm, po czym wyrzuca do EDGE
ja używam aplikacji btsearch w zakładce "sieć". i robię screeny przy każdej zmianie liczb. potem wysyłam im mailem (oczywiście zamazując IMEI)bxx1 pisze:Może ktoś z was mi podpowie czy da sie na netmonitorze zapisać dane stacji bazowych?Bo chciałem przesłać nowe aktualizacje networksa do btsearch.
playwlkp pisze:To głupia sięć VM ,( sorry,z całym szacunkiem do tej sieci,nie taka głupia ) ,potrafi mieć darmowe połączenie z BOK,a właściwie CMOK i połączenie następuje po kilku sekundach,i pani na pytanie potrafi konkretnie odpowiedzieć,a wielka sieć Orange " wali "nawet klienta biznesowego za połączenie z BOK na 1,50 ,i jeszcze głupie rady daje ! )
Prędzej zrobią 15 MHz, jak Orange dorzuci 5 MHz, z czego 2,4 MHz będzie te kupione od Plusa. Takie pasmo umożliwiłoby przekroczenie w teorii i w reklamach magicznych 100 Mbit/s.MaciejM pisze:Byłoby ciekawe gdyby użyli kanału szerokości 20 mhz. Pytanie co stoi na przeszkodzie ? T-Mobile ma obok siebie sąsiadujące rezerwacje, co łącznie dałoby 19.6 mhz
A pewien jesteś, że nie włączyli common BCCH? Przy tak małej liczbie kanałów GSM 900 sieć N!, zwłaszcza ze strony Orange zapcha się wmiastach bardzo szybko więc wątpię w rezygnację z GSM 1800.MaciejM pisze:GSM 1800 po włączeniu LTE, zostało wyłączone, pewnie ze względu na normy promieniowania, bo w pikokomórkach nadal jest dostępny.
Nie włączyli, dostałem info od Plusa, że moje sąsiednie stacje nie mają już GSM 1800. Jest on obecny tam gdzie nie ma GSM 900. Pewnie dlatego u mnie na działce z masztu Plusa oddalonego o 4 km łapie jedną kreskę LTE i działa super nawet bez anteny, a LTE Networks wiszącego na tym samym maszcie nie widać mimo, że jest odpalone.MaciejM pisze:A pewien jesteś, że nie włączyli common BCCH? Przy tak małej liczbie kanałów GSM 900 sieć N!, zwłaszcza ze strony Orange zapcha się wmiastach bardzo szybko więc wątpię w rezygnację z GSM 1800.GSM 1800 po włączeniu LTE, zostało wyłączone, pewnie ze względu na normy promieniowania, bo w pikokomórkach nadal jest dostępny.
Hmm, bardzo dziwne, aż mi się nie chce wierzyć. Sprawdzałeś zarówno na T-Mobile jak i Orange? Bo jeśli jest tak jak mówisz to LTE mogli odpalić bez fizycznej ingerencji w stację bazową, wystarczyło puścić LTE z tego samego RRU co wyłączone GSM 1800.MaciejM pisze:zajadacz, oczywiście mówię o gsm1800 w N!