• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 211 z 1158
  • 1
  • 209
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 1158

#732970  autor: Spacedust
 16 lip 2014, 12:45
Testowałem porównawczo UMTS900 i UMTS2100 w miejscu gdzie mam niemal idealny zasięg obu pasm i okazuje się, że UMTS2100 w trakcie wysyłania z tą samą prędkością (1 Mbps na karcie PLAY w roamingu krajowym) musi używać 24x większej mocy...

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#733007  autor: zajadacz
 16 lip 2014, 17:31
Spacedust pisze:(...) okazuje się, że UMTS2100 w trakcie wysyłania z tą samą prędkością (1 Mbps na karcie PLAY w roamingu krajowym) musi używać 24x większej mocy...
Jak najbardziej możliwe. A różnicę w odbieranej sile sygnału między U2100 a U900 masz pewnie rzędu 13-14 dB ;)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#733055  autor: MaciejM
 16 lip 2014, 21:03
zwariowany.kurczak pisze:Nw! powinien w stand by, trzymać słuchawki w 900, a jak co do czego pchać na 2100. Zrobili odwrotność PLAY i PLUS, żer baterie i lepiej być w 2G....
Tak, wszystkich "pchać" do U900 to nic, że przez oddychanie komórek w UMTS użytkownik, który przy słabym sygnale U900 nie będzie miał nawet zasięgu ! tak zapchać pasmo, że pod samym node B będzie ECIO -10

Lepiej być w 2G ? a jak wyjaśnisz "fenomen" znacznie dłuższego czuwania baterii na LTE, UMTS 2100 i 900 niż na GSM ?

#733106  autor: wlkp
 17 lip 2014, 07:55
Jak ostatnio wspominałem na forum o moich problemach z zasięgiem sieci Orange po modernizacji sieci,zrobiłem 2 zgłoszenia do BOK w związku z zaistniałą sytuacją .Dostałem odpowiedz na @,jak i dzwoniła konsultantka . Odpowiedz była taka że mój rejon jest już po modernizacji ,i czasami bywa tak że działa to gorzej jak przed modernizacją z powodu różnych czynników,i niestety obecnie nic z tym nie da się zrobić ,nie mam na co liczyć ( kontaktowała się z działem technicznym ) ,i po prostu mnie olali ,bo sobie pewnie myślą wiocha ,szkoda zachodu ! Problemy zgłaszałem ponad rok temu,wtedy była mowa że będzie modernizacja,trudno myślę przeżyje,odliczałem miesiące no i się doczekałem ! Spaprali i Orange i T-mobile ,obie sieci działają gorzej jak przed modernizacją,wczoraj wieczorem miałem 3 połączenia ,2 się rozłączyły po odebraniu,na 3 nie mogłem się dogadać bo druga strona mnie nie słyszała,musiałem się " przykleić do okna " aby rozmawiać ,niby jakiś zasięg na telefonie jest,ale po odebraniu spada momentalnie do zera ! U rodziców jest jeszcze gorzej ( ta sama wieś ) ,tam dopiero wyzywają,w większości domu nie ma wcale zasięgu,wczoraj byłem osobiście bo przez telefon nie dało się rozmawiać .W moim regionie mam 3 nadajniki,jeden był przed modernizacją Orange,a 2 T-mobile,i na nie liczyłem po modernizacji,przeliczyłem się,łapię praktycznie tylko z jednego,który jest jakieś 7 km od mojego domu,drugi jest jakieś 6 ,a trzeci jakieś 4 km,tylko co z tego jak nie ma nadajnika w moją stronę ustawionego,a łapie tylko częściowo z tego co jest najdalej,kto to ustawia i zarządza nie wiem,ale mądry to on nie jest ! Tłumaczyłem,dlaczego nie założą nadajnika na najbliższej stacji w kierunku mojej miejscowości,nic nie potrafiła mi pani odpowiedzieć,tyle że modernizacja została skończona,i nic się nie zmieni póki co ! Żenująca firma,mam ich już dość,stwierdziłem ze będę ich zasypywał zgłoszeniami,tylko co to da.Problem jest większy,bo przenieś się już nie mam gdzie,przed modernizacją po testach działał najlepiej T-mobile,teraz działa tak samo badziewnie jak Orange,o reszcie nie ma co wspominać,Plus śladowy zasięg a Play macierzystego zasięgu u mnie nie ma wcale ! Uroki mieszkania na zadupiu !

#733154  autor: kaspeed
 17 lip 2014, 11:16
tego sie obawiam... co tobie sie stalo po modernizacji...ja jestem przed i sie boje

#733159  autor: wlkp
 17 lip 2014, 11:42
Co się stało to trzeba techników spytać z tych pseudo - sieci co modernizowali ! Ja liczyłem osobiście na maszt po T-mobile który jest jakieś 4 km od mojego miejsca zamieszkania,byłem i przyglądałem mu się i co mnie zdziwiło w moim kierunku nie ma żadnego nadajnika skierowanego ( są 3 w innych kierunkach ),potwierdziła to także pani z BOK ,ale technicy to olali i potwierdziła że nic z tym nie zrobią,a sieć jest już po modernizacji !T-mobile działa teraz tak samo słabo jak Orange ,mam terminal który działa na tej sieci,jak już pisałem przed modernizacją na antence dodatkowej która stoi w tym samym miejscu 40 cm od okna miałem sygnał 68 %,obecnie po modernizacji jest 45-48 % ,w środku pomieszczenia sygnał jest zerowy .

#733160  autor: ra-v
 17 lip 2014, 11:42
To normalne, ze T-Mobile na kartę zaczął nagle zrywać po ok 5 minutach połączenia?
Na innych prepaidach wszystko jest ok.

http://i.imgur.com/k8lcUK5.jpg

Na abonament ma być to samo? Bo umowa jest w drodze (od 10 dni) i faktycznie jak będzie tak abonament działał, to to będzie kolejna sieć do odstrzału po Plusie.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#733180  autor: Benjamin Linus
 17 lip 2014, 13:57
ja od niedzieli mam te same problemy z orange.
połączenia zrywane po 3-6 sek.
przy probie połączenia się z kimś komunikat: POŁĄCZENI NIEUDANE.

ZASIĘG JEST ALE JA JESTEM POZA ZASIĘGIEM.NIE IDZIE SIĘ DO MNIE DO DZWONIĆ.

idę na balkon z drugiej strony domu łapię inny nadajnik i jest ok.

wysłałem zgłoszenie do orange, ale oni mają to w dupie i nie odezwali się.

czekam na koniec umowy i wskoczę do Play, żona ma i widzę jak się sprawuje u nas ta sieć.
tak samo w trasie.

np. w orange, aby wskoczyła sięc 4G trzeba trochę poczekać lub muszą być 3 kropki zasięgu (iphone), a w play momentalnie wskakuje zasięg.
nie wiem czy to konfiguracja sieci,ale nia ma żadnych problemów z rozmowami czy połączeniami. a spróbuj wysłać mms w orange przy słabym sygnale..... NIGDY.

w play poszedł bez pierdnięcia

jestem ponad 8 lat w tym pomarańczowym syfie.... wystarczy

#733188  autor: grzegorz0plonka
 17 lip 2014, 14:52
Kolejna kolejna aktualizacja mapka http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... epsza-siec

Oczywiście od 14 lipca zaczęli modernizować białą rawski. A tam hotel ssa 1 jest nadajnik. Mam zrobione zdjęcia stacji bazowej i ciekawie jestem jak będzie wyglądał nadajnik po modernizacji. Jeszcze do tego w sierpniu będą uruchamia LTE. Dziwiłem się taka mała wieś będą mieli LTE.

#733191  autor: wlkp
 17 lip 2014, 15:08
Przed chwilą dostałem odpowiedz na 3 zgłoszenie z 3 numeru jaki mam,tym razem prywatny z abonamentem Smartplan Multi 129 .Te same bajki co w poprzednich odpowiedziach,i mądra pani zasugerowała że w mojej miejscowości zapewniają w miarę stabilny zasię sieci 2G,i zaproponowała przełączenie telefonu w ten tryb ! Mam się śmiać czy płakać,bo nie wiem ? Smartfon z abonamentem i internetem przełączony na 2G ??? Reszty pisać chyba nie trzeba,zasięg może i stabilny 2G jest ale na zewnątrz budynku ,a to ze przed modernizacją było lepiej,a teraz tylko pogorszyli zrozumieć nie mogą !

ORANGE NAJLEPSZA SIEĆ W POLSCE ! To hasło w tym roku powinno dostać Oskara !

#733199  autor: Horacy
 17 lip 2014, 15:31
A to modernizacje już zakończyli? Czy jest jeszcze w trakcie doszlifowywania?

#733202  autor: p2225
 17 lip 2014, 15:34
Horacy pisze:A to modernizacje już zakończyli? Czy jest jeszcze w trakcie doszlifowywania?
z tego co wiem to mieli skończyć do połowy roku, ale im nie wyszło i mówią o terminie do końca roku. doszlifowywania będą późnej i będą trwały dłuuuugo

#733369  autor: Tomash
 18 lip 2014, 08:24
Wydaje mi się, czy w Poznaniu (Winiary, Sołacz) zniknęło UMTS 900? Od kilku dni miałem super zasięg 3G, a dzisiaj z powrotem po staremu (1 kreska).

#733416  autor: bed
 18 lip 2014, 12:13
U900 już blisko Łodzi, a może i w niej. W Rzgowie działa już (sprawdzone na karcie Playa) z pl. 500-lecia - później sprawdzę z innych nadajników.

#733426  autor: madhunt3r
 18 lip 2014, 12:36
Jak wymuszacie UMTS 900 i jak sprawdzić że jest UMTS 900? Jakieś aplikacje na androida? Bo na iPhone wiem że nie da rady.

#733427  autor: bed
 18 lip 2014, 12:40
Na Androida to Netmonitor, ale nie na każdym działa...

#733431  autor: madhunt3r
 18 lip 2014, 12:48
No mam Netmonitor, ale gdzie sprawdzić że to UMTS 900 i jak go ew wymusić, tam tylko jest HSPA napisane.

#733437  autor: bed
 18 lip 2014, 13:07
Przycisk Menu -> Filetest -> debug screen -> phone control -> network control -> band selection -> i tutaj wybierasz co chcesz. Standardowo jest zaznaczone "automatic" jakbyś chciał wrócić do ustawień "fabrycznych" :)

Jak zobaczyć na jakim paśmie siedzisz to nie wiem :P Trzeba pewnie patrzeć na kanał, ale trzeba wiedzieć też który to która technologia i częstotliwość... Łatwiej jest zobaczyć czy jest U900 po prostu je wymuszając.

#733443  autor: madhunt3r
 18 lip 2014, 13:23
Na LG G2 Mini nie mam w menu fieldtest, jest tylko zarządzaj bazą, ustawienia i wyjdz.

#733444  autor: Flash999
 18 lip 2014, 13:25
bed pisze:Przycisk Menu -> Filetest -> debug screen -> phone control -> network control -> band selection -> i tutaj wybierasz co chcesz. Standardowo jest zaznaczone "automatic" jakbyś chciał wrócić do ustawień "fabrycznych" :)

Jak zobaczyć na jakim paśmie siedzisz to nie wiem :P Trzeba pewnie patrzeć na kanał, ale trzeba wiedzieć też który to która technologia i częstotliwość... Łatwiej jest zobaczyć czy jest U900 po prostu je wymuszając.
To wszystko zależy od producenta i modelu telefonu. Na przykład, w telefonach z prockiem MTK nie ma pozycji "Fieldtest", ale za to można wymusić pasmo przez MTK Tools.
To nie jest funkcja netmonitora, tylko program "wpisuje" do dialera kody, poprzez które pojawia się hidden menu. Można do menu wejść bez netmonitora, jednak trzeba poszukać w sieci kodów.
Jeśli już znajdziesz coś ciekawego, to trzeba sprawdzić nośną i będzie wiadomo, jaka częstotliwość.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
  • Strona 211 z 1158
  • 1
  • 209
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 1158
  • 1
  • 209
  • 210