• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #730915  autor: manyaky
 07 lip 2014, 21:07
Cześć,
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=2_VoOjr6HEk
Jak dla mnie takie rozwiązanie ma sens. Ciekawe, jak sprawdza się w praktyce.

Ktoś wie, jak konfigurowane są polskie stacje i czy mają duży zapas mocy do wykorzystania? Coś stoi na przeszkodzie wprowadzenia tego u nas? Nie sądzę, żebyśmy mieli aż tak pojemną sieć, aby polscy operatorzy nie rozważyli wprowadzenia tego w przyszłości.

//edited 01:00, 08.07.2014
 #731070  autor: Marcin_7
 08 lip 2014, 11:54
manyaky pisze:Cześć,
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=2_VoOjr6HEk
:
Coś stoi na przeszkodzie wprowadzenia tego u nas?
:
Self Optimizing Network to teraz hot temat, ale raczej nowy. Generalnie takie proby z nowymi rzeczami zawsze sa realizowane na poczatku u duzych klientow z wlasnymi laboratoriami (AT&T, Telefonica, Telstra) i z duza iloscia gotowki :-).
Tu jest rozwiazanie od firmy trzeciej Intucell, ale wszyscy dostawcy sieci radiowych (np. ///, Huawei,NSN) tez cos takiego oferuja jak oczesc swojej platformy.

Odpowiadajac na Twoje pytanie:SON ta bardzo ogolne pojecie i byc moze polscy operatorzy jakies elementy maja juz teraz, ale taki pelne rozwiazanie to kwestia nie tylko mozliwosci technicznych ale i kasy.
 #732213  autor: manyaky
 12 lip 2014, 22:56
Marcin_7 pisze:(np. ///, Huawei,NSN) tez cos takiego oferuja jak oczesc swojej platformy.
Ciekawe info, dzięki. Widziałem właśnie, że to rozwiązanie intucella i zastanawiałem się, czy nasze hłałeje/nsn również mają coś takiego w swojej ofercie na ten moment, gotowego do zaimplementowania.

W dużych miastach - gdzie obecnie (np. w przypadku stacji zarządzanych przez N!) są duże różnice w prędkości transmisji pomiędzy stacjami - bardzo by się takie rozwiązanie przydało. :P

#732335  autor: ipman
 13 lip 2014, 17:37
System LTE-Advance wykorzytsuje SON. W polsce są już takie stacje polkomtela pracujące na ericssonach (LTE 800MHz i 2600MHz). Super jakby działało w 3G.